Annons:

Sök

Annons:

Slut på lunchavhämtning för gymnasielever – ersätts ekonomiskt istället

Det är slut på avhämtningsluncher för gymnasieeleverna om distansundervisningen förlängs. Affären är för kostsam för kommunen. Foto: MostPhotos

Slut på lunchavhämtning för gymnasielever – ersätts ekonomiskt istället

Förlängs distansundervisningen för gymnasieeleverna är det slut på avhämtningsluncher från butiker, caféer eller restauranger. Det är för kostsamt för kommunen, motiverar krisledningsnämnden. 

Annons:

Beslutet fattades av krisledningsnämnden på tisdagen. Möjligheten för gymnasieungdomar att hämta sin subventionerade lunch på registrerade uthämtningsställen i Vimmerby kommun har funnits ända sedan pandemin bröt ut i våras.

Men affären har blivit dyr för kommunen.

– Feedbacken vi har fått från restaurangerna är att det har varit en trygghet för dem. De har fått in lunchgäster dagligen och det har även varit bra för kommunen, då vi inte behövt producera lunchlådor. Men nu är det bara Vimmerby som har kvar take-away i länet och det är en väldigt hög kostnad för kommunen, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Det rör sig om en kostnad på cirka 100 000 kronor i veckan för kommunen. 

– När vi införde det här trodde vi som alla andra att det snart skulle blåsa över. Men det gjorde det inte, säger Jacob Käll (C).

– De första två månaderna finansierade vi det med nedsättningen av arbetsgivaravgifter som kom, men de pengarna är sedan länge förbrukade och vi kan inte fortsätta med det i all evighet, säger Marie Nicholson (M).

Kontantersättning

Ola Gustafsson (KD) säger att lunchlådorna varit viktiga för restaurangnäringen.

– Det blev en nedgång väldigt snabbt och åt man lunch var man nästan ensam. Nu har det återhämtat sig lite, men det har betytt mycket med de här lunchlådorna, framför allt i våras när vi införde det.

Istället för take away-lösningen kommer gymnasieelever nu att ersättas med 25 kronor per skoldag för distansundervisningen. Det blir en retroaktiv kontantersättning från och med den 25 januari. Det kommer att kosta kommunen 44 000 kronor i veckan.

– Det här ligger i linje med vad andra kommuner gör. Vi måste vara försiktiga med våra skattepengar. 

Högstadieelever får däremot matlådor att hämta.

– Högstadieelever kan få matlådor från vårt eget kök, men kapaciteten räcker inte till för gymnasieelever och vi kan inte inkludera dem, säger Ola Gustafsson.

Regeringens besked om fortsatt distansundervisning väntas komma på torsdag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: