Annons:

Sök

Annons:

Efter stök i centrum – föreningar kan vara vuxna på stan och få ersättning

Föreningar kan vara vuxna på stan för att skapa mer trygghet, är krisledningsnämndens förslag. Foto: MostPhotos

Efter stök i centrum – föreningar kan vara vuxna på stan och få ersättning

Kommunstyrelsen vill öka närvaron av vuxna på stan. Nu kan det bli föreningar som "adopterar" en kväll.
– Många föreningar har det tufft ekonomiskt, så vi är nyfikna på intresset, säger kommunalrådet Jacob Käll.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Butiksinnehavare har slagit larm till kommunledningen om att det varit en del stök i centrala Vimmerby den senaste tiden.

– Vi tror att det kan handla om att krogarna är stängda och den kontrollen som de har genom att ha ordningsvakter och inte servera överförfriskade försvinner. Det gör att vuxna inte finns där nu och det blir väldigt oreglerat. Det finns ett behov av att öka tryggheten i centrala Vimmerby vissa kvällar, säger Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Nu har kommunstyrelsen tagit beslut om att försöka öka närvaron av vuxna på stan. Ett utredningsuppdrag har lagts. 

– Vi har resonerat om att få till ett system där föreningar eller företag kan adoptera en kväll. Det kan röra sig om tre till fyra personer som kan vistas i de centrala delarna av Vimmerby, på ett smittsäkert sätt förstås, för att trygga upp och vara motsvarande föräldrar på stan. 

Kompeneras ekonomiskt

En förening som tar på sig att göra det här skulle då kompenseras ekonomiskt.

– Vi har avsatt en peng för kvällar man tar på sig att göra de här insatserna. Det skulle då vara 1 000 kronor i ett speciellt bidrag till föreningarna. Det finns en del frågor som behöver redas ut, som till exempel vilket ansvar kommunen har om vi ska betala föreningarna, vilka försäkringar vi eventuellt behöver ha och hur ansvaret ska fördelas. Men det ligger ett uppdrag att se över det nu. 

Att få ut äldre på stan kan vara en bra lösning, tror man.

– Vi vet inte exakt hur stort behovet är, men vi tror att behovet alltid finns med fler vuxna på stan. Det är bra att ha människor som är där, för att kunna vara behjälpliga om det behövs. Vi tror även att vi ska kunna använda det utanför pandemitider vid vissa storhelger exempelvis, säger Nicholson.

"Ett polisärt ansvar"

Större kommuner och städer har i vissa fall valt att anställa egna ordningsvakter.

– Vi ser att det är ett polisiärt ansvar. Det är ett sätt att använda skattepengar som vi inte vill göra. Då blir det att man dubbelbetalar för det. Nu ska vi se om det här kan vara ett sätt att möta upp det här och vi har en försöksperiod på två månader. Därefter kanske vi kan använda det vissa storhelger. 

Vad tror ni om intresset från föreningar?

– Vi vet inte. Vi är nyfikna. Många föreningar har det tufft ekonomiskt och det är därför vi erbjuder det här extra bidraget, säger Jacob Käll och fortsätter:

– Men det måste ske coronasäkert och det är en aspekt i det här. Det handlar inte om att samla 30 vuxna. 

Hur snart blir det verklighet?

– Så snart som möjligt. Det har tagits i krisledningsnämnden och det är inget långt utredningsuppdrag. Utvecklingsavdelningen är snabba om de ser att det finns ett intresse från föreningarna. Finns det inte det så faller det ju lite. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: