Annons:

Sök

Annons:

Uppmaningen att lämna står kvar – nu ersätts petade C-politikerna

Före detta kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij och partikollegan Erik Paulsson kommer nu att ersättas "på de uppdrag vi kan". Det skriver Centerpartiet i Vimmerby i ett pressmeddelande på måndagen. Foto: Arkivbild

Uppmaningen att lämna står kvar – nu ersätts petade C-politikerna

Centerpartiet i Vimmerby har tidigare uppmanat både Ingela Nilsson Nachtweij och Erik Paulsson att avsäga sig sina politiska uppdrag. I ett pressmeddelande på måndagsmorgonen betonar Centerpartiet att den uppmaningen står kvar samt att man avser att ersätta dem.

Annons:

Under hösten 2019 och under en stor del av 2020 stormade det kring kommunpolitiken i Vimmerby i allmänhet och kring Centerpartiet i synnerhet.

I oktober 2019 avgick kommunstyrelsens tidigare ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) efter omfattande kritik från både tjänstemän och politiker. Senare tvingades en av hennes kritiker, partikollegan Erik Paulsson, att lämna centergruppen. Bakgrunden var bland annat en intervju i Dagens Vimmerby i augusti där Erik Paulsson kritiserade Ingela Nilsson Nachtweij.

I höstas uppmanades de båda att lämna sina förtroendeuppdrag i kommunen.

Skickade ut pressmeddelande

I det pressmeddelande som skickades ut av Centerpartiet i Vimmerby på måndagsmorgonen, som inte är undertecknat av någon person, men har skickats ut av Marcus Jonmyren, ordförande för Centerpartiet i Vimmerby, skriver man följande:

”Vi har under den senaste tiden mottagit en rad med frågor angående partiets ställningstagande kring de förtroendeuppdrag som Erik Paulsson och Ingela Nilsson Nachtweij innehar. På grund av detta har vi beslutat att ge följande kommentar.

Centerpartiet har uppmanat Erik Paulsson och Ingela Nilsson Nachtweij att avsäga sig samtliga politiska uppdrag. Uppmaningen var att det skulle ske senast inför det kommunfullmäktigesammanträde som skulle hållas per den 21 september 2020. Vi kan nu konstatera att uppmaningen inte har hörsammats. På grund av detta har nu kommunfullmäktigegruppen och kommunkretsstyrelsen gemensamt beslutat att vi snarast kommer ersätta med andra centerpartister på de uppdrag där vi kan.

Uppmaningen att de ska avsäga sig samtliga uppdrag ligger dock kvar.

Alla centerpartiets kandidater har i samband med sin kandidatur skrivit på en kandidatförsäkran som bland annat innehåller följande punkt:

"Om gruppen (normalt fullmäktigegruppen eller kretsstyrelsen) uttalar att den inte längre har förtroende för dig som representant oavsett det eventuella brottets eller incidentens art avsäger du dig omedelbart de uppdrag du har fått genom Centerpartiet."

Centerpartiet i Vimmerby har under hela processen varit noga med att följa våra stadgar. Vi har haft löpande kontakt med distrikt och riksorganisation för att säkerställa att vi hanterat allt på ett korrekt sätt.

Både kommunfullmäktigegruppen och kretsstyrelsen har uttalat att vi saknar förtroende för de båda.”

Fotnot: Vid en kompletterande kontroll med Marcus Jonmyren angående vilka uppdrag det är som avses, svarar han i ett mejl att det är "samtliga". I Ingelas fall handlar det, enligt Jonmyren, om kommunfullmäktige. i Eriks om kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: