Politikernas arvoden baseras på riksdagsmannaarvodet och mer om vad politikerna tjänar kan du läsa här. Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll har 90 procent av en riksdagsmannalön. Det ger honom 62 910 kronor i månadslön. Övriga arvoden baseras sedan på Källs nivå.
Vänsterpartiet vill sänka arvodenivån till 80 procent, vilket skulle få effekt för samtliga politiker.
– Vi i Vänsterpartiet menar att man måste gå före och visa rätt anda. Vi kan inte säga uppifrån att här ska det sparas om vi inte går före. Vi är en del av allvaret och där ligger vår symboliska – och för många populistiska – fråga om sänkta politikerarvoden, som vi tror är otroligt viktig. Det är knappt en miljon i besparing, men symbolvärdet är otroligt viktigt. Det visar att vi tar ekonomin och situationen på allvar, säger Lars Johansson.
Marie Nicholson (M) menade att Vänsterpartiets förslag var ett nedvärderande av de förtroendevaldas arbete.
– Jag förstår att det är en tacksam fråga att driva. Det finns ett utbrett politikerhat och ifrågasättande av vad vi överhuvudtaget håller på med. Det är klart att man har lätt att säga det då. Vad jag än läser om det här så beskrivs det som en symbolisk handling och det är inga jättesummor det handlar om. Samtidigt som vänstern föreslår den här symboliska handlingen, har partierna svårare än någonsin att rekrytera. Ansvaret på en politiker är tungt. Tabbar vi oss ordentligt kan vi hamna i fängelse och var tredje politiker har utsatts för hot, trakasserier eller våld visade en undersökning från 2017. Under 2020 har det funnits en oro för att bli uthängda. Jag vet en väninna som i en annan del av Sverige inte vågade ta en fika tillsammans med sina barn av rädsla för att någon skulle ta ett kort och säga att hon bryter mot några rekommendationer. Mitt i det här vill man göra den här symboliska handlingen, där man nedvärderar förtroendevaldas arbete. Vilken annan grupp sänker vi lönerna för, undrar jag, sa Marie Nicholson.
"Nedvärderar uppdraget"
Lars Johansson menade att Nicholsons replik var ett förtydligande i deras olika syn på politik och samhället.
– Det är svårt att vara politiker, därför ska det vara väldigt högt betalt. Man ska stå ut med hot, omänsklig press och trakasserier, menar du. Det är tvärtemot hur jag ser det. En del av att vi sänker arvodena är för att vi driver det här samhället tillsammans. Oavsett inkomst är det förstås oacceptabelt att utsättas för hot eller trakasserier. Det är ingen tröst när man är utbränd eller körd i botten att få mer pengar. Om man värderar vikten av det här i pengar, hur ser då Moderaterna på de många lågavlönade i kommunen, är de inte så mycket värda? Jag ser det inte som att en människas värde sätts i lönekuvertet, sa Johansson (V).
Marie Nicholson upprepade igen att det handlar om att nedvärdera uppdraget.
– När du sänker ett arvode för ett uppdrag, är det samma sak som att säga att nu har du färre uppgifter eller vi värderar inte det här lika högt längre. Det finns ingen grupp där vi sänker lönerna. Det är att symboliskt nedvärdera ett uppdrag. Jag kan sänka till 80 procent, det handlar inte om pengarna, men räcker den symboliska handlingen? Varför inte sänka till 50 procent? Om du gick ut och sa att "politiker borde få betala för att vara politiker", så skulle du säkert få många med dig. Nu raljerar jag, men det slutar inte.
– Vad vi behöver arbeta med är att stärka demokratin och trygga de som är här. Det är där vi måste lägga krutet. Att säga att vi behöver betydligt lägre arvoden är inte den rätta signalen att skicka, säger Nicholson.
"Vi har varit kollegor"
Jacob Kant (V) gav sig också in i debatten.
– Vi tror att demokratin stärks av att förtroendevalda lever i samma verklighet som de som de representerar, sa han innan han kom av sig och förklarade det med att han blev så upprörd:
– I partiet har vi en princip om partiskatt. Ingen förtroendevald uppbär mer än 30 000 kronor. Det kan vara ett svar. En förtroendevald ska inte tjäna nästan tre gånger mer än en vanlig anställd, exempelvis en undersköterska.
Marie Nicholson avslutade därefter replikskiftet.
– Fritidspolitiker och även heltidspolitiker lever i samma verklighet som alla andra. Det är inte så stor skillnad mellan våra löner. De som skulle beröras mest är de som gör ett möte i månaden. Du och jag har varit kollegor, Jacob, så vi lever väl verkligen i samma verklighet. Jag vet inte hur det har förändrats av att mitt lönekuvert är aningen större.