Majoritetens Jessica Rydell (MP), Peter Högberg (S) och Linda Fleetwood (V). Foto: Simon Henriksson
Den rödgröna landstingsmajoriteten satsar på en utbildningscentral för läkare på Vimmerby hälsocentral. Vid årsskiftet ska utbildningen vara igång. – Det är en storsatsning på Vimmerby, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).
Byggandet av en ny folktandvård i Vimmerby är i full gång. Nu kommer nästa satsning från landstinget i Vimmerby. Och det är en satsning på primärvården.
Vid årsskiftet startar en utbildningscentral i Vimmerby för läkare. I budgeten för 2017 är en miljon kronor avsatt för satsningen och i budgeten för 2018 handlar det om två miljoner.
– Det är oerhört glädjande att vi kan få till den här satsningen. Vi i majoriteten gör satsningar här och bygger fast vården i Vimmerby. Nu har vi läkarutbildning i Kalmar och utbildningscentral och sjuksköterskeutbildning på flera ställen i länet. Det är en offensiv satsning, säger majoritetens Peter Högberg (S).
Smygstart 2017
Anledningen till att kostnaden ökar 2018 är för att landstinget räknar med en smygstart 2017.
– Vi kommer igång så sakteliga. I början av året flyttar folktandvården in i sina lokaler och då kan vi flytta in helt med utbildningscentralen, för de ska ha sina utbildningsmottagningar där. Därför blir det ingen helårseffekt i budget 2017. Vi tjuvstartar lite, säger Högberg.
Inledningsvis handlar det om fem, sex platser för utbildning.
– Då är det handledare på plats också. Jag tror att det kan bli väldigt bra och det är en satsning som är i helt rätt riktning. Vi har pratat om det ganska länge och nu har vi hittat en lokallösning. Vi gör en storsatsning i Vimmerby med ny psykatri, folktandvård och så det här. Det säkrar upp att Vimmerby kommer ha tillgång till personal, säger Linda Fleetwood (V).
Kan det bli fler platser allteftersom?
– Vi testar så här och ser hur behoven utvecklas. Rekrytering är en jätteviktig fråga och det är väldigt svårt att rekrytera färdigutbildade läkare som inte bor i länet. Vår möjlighet är utbilda dem själva på olika sätt.
Svårt att rekrytera
Den stora anledningen till satsningen är förstås att landstinget har svårt att rekrytera nya läkare till länet.
– Vi har länge jobbat med att rekrytera läkare från utlandet, både direktrekrytering och också nyanlända och så vidare. Man har en tradition av att jobba med introduktion. Vi har en brist på allmänspecialister och läkare över huvud taget. På mindre hälsocentraler kan det vara svårt att få ST-block eftersom att ingen kan handleda dem. ST-tjänsten är fem år och ganska mycket handledning som ska vara hela tiden och har man en eller ingen läkare som är fast, så går ju inte det att lösa. I andra länder har man i större utsträckning utbildningsmottagningar, där man är mer av lärare och elev efter att den fasta läkarutbildningen är avslutad och det är däråt vi vill komma. Det är stora skillnader i vårdkultur, i hur vi jobbar i Sverige gentemot andra länder. En utbildningscentral kan också vara en bra funktion för att kvalitetssäkra läkare hos oss och kompetensutveckla mer precist, säger Jessica Rydell (MP), vice ordförande i landstingsstyrelsen.
Målgrupperna för satsningen är flera.
– Det är dels de svenskar som utbildat sig i exempelvis Rumänien, Polen eller Danmark och de saknar en viss praktik, som vi vill ge dem. Det är också de som är läkarutbildade från andra länder, de som läser sjukvårdssvenska på folkhögskolan i Vimmerby som har en läkarutbildning i botten. Sedan de som har en specialistkompetens och har behov av att komplettera sin utbildning. Det är brett, men oerhört viktigt för att fylla våra behov, säger Fleetwood (V).
Ett år
Utbildningen ska vara på tolv månader.
– Det ska vara en introduktion och en individbaserad läroplan utifrån att målgrupperna är väldigt spridda. De ska vara ute i praktik och få hjälp av rutinerade läkare med utbildningen, säger Högberg (S).
När det gäller en familjecentral i Vimmerby har man inte tagit något beslut.
– Vi får väl se om det kan bli plats för en familjecentral, det hoppas vi, men det får vi komma tillbaka till, säger Jessica Rydell (MP).