Annons:

Sök

Annons:

Målet: 17 miljoner plus 2017

I dag fattade kommunstyrelsen beslut om detaljbudgeten för 2017. Målet är ett överskott på 17 miljoner kronor. – Det är en kostsammare budget än vi räknat med, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kommunen behåller sina tre finansiella mål under 2017: resultat på två procent av skatter och intäkter, amortera minst 15 miljoner och självfinansierade investeringar. Investeringsbudgeten på 35 miljoner kronor är antagen.

2017 väntas man göra ett överskott på 17 miljoner kronor, men redan 2018 spås det sjunka till tre miljoner kronor.

– Det är en kvalificerad bedömning och det ser utmanande ut. Våra kostnader ökar mer än intäkterna och våra kommunkompisar i närheten har samma förutsättningar. Antingen förbättrar vi våra resultat i förvaltning och nämnder eller också bör vi bli effektivare på det vi gör, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Skattesatsen ligger kvar på 23,36 kronor. I år har Vimmerby högst skattesats i länet. 

– Det är klart, vi har ingen låg skatt, jag tycker inte vi ska lägga oss högre där. Vi höjde med 50 öre på grund av den höga låneskulden och våra behov på investeringssidan har inte slutat. Vi får hålla koll på andra kommuner gällande skatten, ser hur de rer ut det och får jämföra oss. Jag ser inte att vi kan ligga högre för närvarande, säger Helen Nilsson.

Låneramen blir också i det närmaste oförändrad. I budgeten 2017 är den 1,5 miljarder kronor.

– Förslaget är samma som för 2016 och vi ska kunna minska låneramen, men det beror på investeringspusslet. Det handlar om prioriteringar hela tiden.

Ökade anslag

BUN och socialnämnden får ökade anslag med fem miljoner kronor vardera. 

– Det är en kostsammare budget än vi räknat med, vi har lagt in pengar istället för att skära ned. Målet är att det blir en hållbar budget inför 2017, med lite varning för socialnämnden och prognosen att befolkningen blir äldre.

Nettokostnaderna för 2017 uppgår till 863,6 miljoner kronor, vilket är en ökning med cirka 43,8 miljoner kronor jämfört med budget 2016. Socialnämndens budget är 37 procent av den totala budgeten och uppgår till 325 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämndens budget är 34,1 procent av den totala budgeten och uppgår till 296,4 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen var enig om beslutet att anta driftbudgeten. Men Centerpartiet lade sju egna yrkanden i budgeten. De återkommer Dagens Vimmerby till senare i kväll.

Vänsterpartiet deltog inte i beslutet.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: