Kostchefen Sofia Andersson och samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi kommer att få i uppdrag att se över kostverksamheten. Foto: Linus Johansson
Kommunens kostverksamhet får svidande kritik på flera punkter i den genomlysning som Offentlig Måltid har gjort på uppdrag av kommunen. Både kommunalrådet och oppositionsrådet valde att lyfta fram medarbetare.
– De är riktigt duktiga, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Utredaren poängterar medarbetarnas engagemang och lyfter bland annat fram att medarbetare fraktar avfall till återvinning efter arbetsdagens slut, att de tvättar kökshanddukar hemma och pyntar restaurangerna på fritiden.
Det lyfte politikerna fram på presskonferensen.
– Jag vill framhålla personalen som får gott betyg i studien. De är riktigt duktiga, men sen saknas det kanske klara direktiv och därför blir det att de jobbar lite på sina egna vis och det kanske blir onödigt kostsamt, säger Tomas Peterson.
– Jag vill betona att vi har fantastiska medarbetare. De förtjänar lite högre bekräftelse från sina chefer. De två områdescheferna är ganska nya, och det finns en förklaring till att de inte hunnit vara ute så mycket än, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).
– Utredaren har varit i alla kök och hos personalen i 183 timmar. Hon har sett att vi har en väldigt engagerad personal, säger kostchefen Sofia Andersson.
”Förändringar påfrestar”
Utredningen anser att många kök måste renoveras, att det finns för många kök, att det bör tas fram en matpolicy och att arbetsmiljön måste förbättras.
– Hon (utredaren Peggy Dickdotter Hermansson) ser att vi är en stor verksamhet och att vi är på många ställen och tillagar på olika sätt. Hon ser fördelar med tillagningskök för att minska svinn och komma närmare kunden och att man behöver ha mer närvarande ledare ute i verksamheten. Vi har kommit en bra bit på vägen de senaste åren men vi ser att vi behöver samarbeta så mycket mer, säger Andersson.
Miklós Hatházi är chef för samhällsbyggnadsenheten.
– Alla förändringar påfrestar på personalen och har man händelsekedjan klar där det blev kylmat och sedan tillbaka till åtta kök så ser man att det varit stora förändringar. De sista två åren har det stabiliserat sig. Vi är på rätt väg, men vi är inte tillräckligt effektiva.
”En liten besvikelse”
Hatházi anser att genomlysningen innehåller positiva omdömen.
– Det upplevs som väldigt stark kritik, men när man läser ett par gånger inser man att det finns goda saker. I grund och botten har vi en bra och stabil verksamhet. Kravet från vår sida var att belysa bristerna och det gjorde hon.
Är du förvånad över något?
– En del saker visste vi om, en del saker kanske vi inte tog på tillräckligt stort allvar. Sen finns det en del saker vi kanske inte tänkt på. Det var ingen direkt överraskning om hur vi jobbar, samarbetar och hur vi serverar maten. Det som överraskade mig är att vi har rätt så nybyggda kök som hon betraktar som icke ändamålsenliga. Det var en liten besvikelse. Förhoppningsvis är det inte för stora problem.
”Saknar beräkningen”
Nilsson Nachtweij var i viss mån besviken över genomlysningen.
– Jag saknar beräkningar. Det finns inga ekonomiska beräkningar mellan systemen. Det kanske inte fanns ett sådant uppdrag, men det brister lite för att veta hur vi ska gå vidare. Det är ganska mycket tyckanden i rapporten och en del som vi kanske kunde kommit på utan att anlita en konsult.
Vem som ska räkna på vad förslagen på underhåll och renovering kostar är oklart.
– När det gäller beräkningar kan jag inte säga om vi kommer att göra det själva eller ta hjälp av en konsult, säger Hatházi.
”Väldigt mycket”
Utredaren lyfte fram att kommunen har alldeles för många enheter.
– Vi har tidigare varit inne på att vi måste göra samordningsvinster, att man i de olika köksdelarna kan samarbeta bättre sätt för att få fördelar. Där har vi inte kommit ända fram än. Vi har 31 serveringsställen, det är väldigt mycket för en kommun som Vimmerby, säger Helen Nilsson (S) som vill hitta lösningar för att förbättra arbetsmiljön:
– Det finns en arbetsmiljöbit som vi måste titta på. Den kommer vi först att fokusera på. Vi har höga sjukskrivningstal och vi får grotta ned oss i detta för att hitta lösningar tillsammans.
Kostade 280 000 kronor
Genomlysningen kommer nu lägga grunden till ett förändringsarbete.
– Troligen kommer vi få en uppgift av den politiska ledningen att titta på det här och återkomma med en handlingsplan. Utredaren tycker att den första saken är att ta fram en kostpolicy, säger Miklós Hatházi.
– Vi ska lyfta upp detta som ett viktigt område för oss. Jag är förvånad över att det är så stort renoverings- och investeringsbehov. Jag trodde kanske att det såg lite bättre ut, säger Tomas Peterson.
Utredningen kostade 280 000 kronor.
– Att få se med någon annans ögon är väldigt viktigt, säger Sofia Andersson.
– Jag kan tycka att det är mycket pengar eftersom det är en hel del tyckanden som vi kunde konstaterat själva, anser Ingela Nilsson Nachtweij.