Annons:

Sök

Annons:

Musikchefens lukrativa pensionsavtal 20 år gammalt

Länsmusikens ordförande Peter Högberg (S) har fått en trist julklapp. Ett 20 år gammalt pensionsavtal värt 3,5 miljoner belastar Länsmusikens ekonomi. Foto: Simon Henriksson

Musikchefens lukrativa pensionsavtal 20 år gammalt

Länsmusikchefen Kjell Lindström går i pension 60 år gammal. För det har Länsmusikens nuvarande styrelse fått en hel del kritik – men avtalet skrev redan 1996 och är baserat på lagstiftning från början av 90-talet.
– Missen i det här var att man inte började betala in det här från början, säger Länsmusikens styrelseordförande Peter Högberg (S).

Annons:

Styrelsen i Länsmusiken är pressad för tillfället. Beslutet att ställa in två produktioner med orkestern Camerata Nordica har väckt ramaskri i kultur-Sverige – och många fruktar för orkesterns framtid.

Samtidigt måste Länsmusiken punga ut cirka 3,5 miljoner kronor för att organisationens chef ska gå i pension 60 år gammal.

– Mitt mål är att vi ska minska på administrativa kostnader så mycket som möjligt och få så förmånliga villkor som möjligt. Vi ska göra allt för att skydda verksamheten som inte ska bli lidande, men vi ska ut med 3,5 miljoner och det är pengar som vi inte har i dag.

 "Ett annat synsätt"

Anställningsavtalet skrevs 1996. Kjell Lindström fick då en lön på 33 000 kronor per månad – och ett pensionsavtal som grundade sig på en statlig förordning från 1991. I stort sett samtliga högre chefer inom kultursfären omfattas av lagen som ger dem rätt till pension från 60 års ålder – fem år innan den allmänna pensionsåldern.

I dag har Lindström, enligt Högberg, en lön på mellan 60 000 – 70 000 per månad.

– Det är ett 20 år gammalt anställningsavtal och jag antar att det här var standardvillkor på den tiden. Det var ett annat synsätt på ersättningar på den tiden, jag tror inte att man skulle skriva ett sådant avtal i dag.

Anser du att avtalet är lukrativt?

– Det är ett avtal som skrevs för 20 år sedan utifrån de förutsättningar som rådde då. Om det är lukrativt och generöst jämfört med andra avtal som skrevs på den tiden vet jag inte.

 "Mycket komplicerade"

Länsmusiken har inte betalat in en krona till Lindströms pension under de här 20 åren. Nu måste 3,5 miljoner fram.

– Avtalet var skrivet enligt en statlig förordning som gällde den här typen av befattningar. Missen i det här var att man inte började betala in det här från början. Jag upptäckte det här när jag blev ordförande och Kjell närmade sig 60 år.

Blev du förvånad över avtalet?

– Förvånad är svårt att säga, men Kjell påpekade att han kunde gå i pension från 60 år och pensionsfrågorna är mycket komplicerade i musikbranschen.

 "Självklart kommer det att påverka"

Länsmusiken är hårt ekonomiskt pressad sedan tidigare – och ett pensionsavtal på 3,5 miljoner kronor stod säkert inte överst på Högbergs önskelista inför julen.

– Det här ett avtal som vi varit tvungna att hantera. Vi har haft hjälp från landstinget och revisorer och alla är överens om att avtalet gäller. Självklart kommer det att påverka Länsmusiken. Vi för samtal med landstinget om hur vi praktiskt ska lösa det. 

Länsmusiken ska diskutera problemet med Kulturnämnden i början av nästa år.

– Vi sitter redan i en besvärlig ekonomisk situation och därför vill jag föra en dialog. Vi har ett gemensamt intresse för att ha en bra och fungerande länsmusik. 

Ni ska rekrytera en ny chef. Vilket pensionsavtal kommer den personen få?

– Rekryterar vi en chef i dag går man in i ett renodlat avtal. Jag vet inte om det blir ett förordnande på ex antal år eller en fast anställning. Vi kommer se till att det blir ett standardiserat avtal med bra villkor, men inga villkor som sticker ut. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: