Annons:

Sök

Annons:

  • Peder fick prostatacancer lagom till 50-årsfesten:

    Peder Sjösten fick prostatacancer samma år som han fyllde 50. Nu vill han och hustrun Linda belysa vikten av att gå och testa sig.

  • Peder fick prostatacancer lagom till 50-årsfesten:

    Peder visar upp den tatuering han gjort efter operationen.

Peder fick prostatacancer lagom till 50-årsfesten: "Yngre män kan drabbas"

Slutet av Movember närmar sig och prostatacancer är förstås mer på tapeten än någon annan månad. En som nyligen drabbats är 50-årige Peder Sjösten i Vimmerby.
– Läkaren sa att han var exceptionellt ung, säger hustrun Linda Sjösten.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Varje dag får cirka 25 män i Sverige veta att de har prostatacancer. Det betyder att prostatacancer är landets allra vanligaste cancersjukdom och den är minst sagt lömsk.

Prostatacancer ger sällan symtom i ett tidigt skede och drabbar framför allt äldre män. Att få sjukdomen före 50-årsåldern bedöms vara ovanligt. 

En som fick besked om att han hade prostatacancer var Peder Sjösten i Vimmerby. Han fick det lagom tills han planerade sin 50-årsårsfest.

Att han fick reda på sin cancer var egentligen en slump.

– Jag sökte för att jag skulle sterilisera mig. Jag hade haft lite problem med kisseriet och Linda tyckte att jag skulle kolla upp det också. Läkaren sa direkt att de skulle ta det vidare, berättar Peder. 

Att Linda tyckte det berodde på att hennes pappa nyligen haft prostatacancer. Peder sökte i januari i år och remissen för prostatan gjorde att det dröjde till våren innan han fick veta mer. Paret hade anat det innan, men i början av juli i år kom det definitiva beskedet. 

– Vi hade haft våra aningar och det hade varit en massa undersökningar. 

Hur minns du den där tiden?

– När man fick reda på det var det ju jobbigt. Vi hade fått en en del brev och började förstå att något inte stämde. Det var ju först ett blodprov som visade på förhöjda värden och sedan var det undersökningar och röntgen. När de skulle göra biopsier visade det sig att de hade hittat något. Då blev det två långa veckor att invänta svaren.

"Blev ledsen"

Ovissheten var förstås stor. 

– Man visste ju inte vad de hittat och om det var godartat eller inte. Det var en jobbig tid, men det visade sig vara hyfsat snabbväxande. 

Peder fick flera olika alternativ, men operation var det som förordades tydligt. 

– Jag har dubbelsidigt ljumskbråck och kunde inte göra det i Västervik, utan var tvungen att göra det i Jönköping med robot. Jag bestämde med läkaren att jag skulle göra det efter den 15 augusti.

Skälet var att Peder fyllde just 50 år och ville ha sin fest innan operationen. 

– Vi hade beställt en resa utomlands också, så operationen blev den 9 september.

Hur var det att få det här beskedet?

– Jag tog det faktiskt rätt så lugnt. Det var nog mer Linda som blev ledsen och orolig. 

"Blev som en chock"

Just de eventuella biverkningarna gjorde dock de båda oroliga.

– Det var det jobbigaste. Man kunde bli impotent, få ta sprutor och så kunde man läcka lite grann när man tog. Det blev ju som en chock, det blev det verkligen.

Den vanligaste åldern att få prostatacancer i är 75 år eller äldre. 

– Läkaren sa att han inte brukar prata om sådant här med en 50-åring. Oftast är det väl så att de här biverkningarna påverkar en 50-årig man lite mer än en man i 75-årsåldern.

Att Peder och Linda vill berätta den här historien har flera skäl.

– Nu är det ju november och mustaschkampanjen. Det finns hur många historier som helst och det är vanligt med prostatacancer, men den läkare Peder träffade sa att han var exceptionellt ung. Jag tänker att det är bra att belysa att även yngre kan drabbas, säger Linda.

Allt har gått bra

Nu har det gått cirka två och en halv månad sedan operationen. För Peder har allt gått så bra som det bara kunnat gå.

– Jag har inga biverkningar, ingenting verkligen. Allt funkar som det ska. Det är jätteskönt, för man blev rädd innan, men vården har gjort ett bra jobb, säger Peder.

Hela prostatan har tagits bort och nu väntar årliga kontroller där Peder ska lämna blodprover. 

– Det är jätteskönt att det har gått så bra. Det värsta har ju varit ovissheten och man har försökt att leva ett så normalt liv som möjligt i alla fall. Jag visste att den skulle opereras bort och det är en botande behandling. 

– Du har ju oroat dig och ältat det här. Nu när det inte blev så, så är du nästan lite "varför har det gått så lätt?". Det har blivit lite konstigt av det, säger Linda. 

Att Lindas pappa också nyligen gått igenom en lyckad behandling var förstås också viktigt för paret. Att Peder nu opererats för både dubbelsidigt ljumskbråck och prostatacancer blott 50 år gammal är anmärkningsvärt.

– Det är ju de två vanligaste gubbsjukdomarna, men läkaren som hade jobbat i 25 år hade aldrig stött på dem i kombination med varandra tidigare. 

Besvär länge

Båda hoppas nu att fler väljer att testa sig. 

– Jag hade egentligen inga jättestora besvär. Det var inte så att jag behövde gå upp varje natt, utan det var mer att jag var tvungen att gå direkt när jag blev kissnödig. Då var det akut och panik direkt. Jag kunde gå här ute på vägen och så fick jag springa in, slänga av mig jackan och hann knappt ändå.

Hur länge var det så?

– Det var många år jag gick med det, så jag har ju haft besvären länge. 

Om inte Lindas pappa hade fått prostatacancer och om han inte tänkt sterilisera sig hade han förmodligen fortfarande gått med det. 

– Om det hade gått 20 år till kanske det hade blivit en annan utgång. Det var tur i oturen att du vågade fråga, säger Linda. 

Ska börja med bredare testning

Under slutet av det här året ska Region Kalmar län starta upp organiserad prostatacancertestning för män som fyllt 50 år. Alla män, födda 1975 eller tidigare, som är folkbokförda i länet kommer att erbjudas att lämna blodprov för att mäta sitt PSA-värde.

– Det är jättebra precis som att kvinnor kan göra sina kontroller, säger Linda.

Vad har andra vänner sagt efter det här?

– Många fick ju en aha-upplevelse. Jag vet att någon gick och testade sig via företagshälsovården. Man fick ju hem mycket material i samband med det här och det är ju inte alls inriktat på yngre män. Alla stödpersoner som gick att ringa var ju klart äldre, säger Peder.

– Här har allt gått bra och det är ingen sorglig historia, men det är bra att uppmärksamma och belysa det. Det kan hända även i 50-årsåldern och då ska man gå och testa sig, säger Linda. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: