De fyra som arbetat med fördjupningen och filmen kring LUPP är Joline Ivarsson, Travis Gustafsson, Leon Lulaj och Ibrahim Amanov. På torsdagen visades den i stadshuset för politiker och kommunpersonal.
Foto: Stefan Härnström
Ibrahim Amanov, Leon Lulaj, Joline Ivarsson och Travis Gustafsson har sommarjobbat med projektet i tre veckor. I LUPP-undersökningar, som är frivilliga för kommuner att göra, ställs frågor till ungdomar från högstadiet, gymnasiet och unga vuxna om hur de ser på sitt liv; hälsa, ekonomi och skolstress för att ta några exempel. Man har även mer öppna frågor om vad exempelvis kommunen kan göra för att bli en bättre plats för unga.
De fyra gick igenom undersökningen och gjorde intervjuer runt de frågor som de tyckte var intressantast att få personliga åsikter om. Istället för att presentera tabeller visade de en film på drygt åtta minuter där de blandade intervjuklipp med statistik, bland annat i form av chokladbollar, runt de olika ämnena. Leon berättar att det har varit bra att få ungdomarna att prata öppet:
- Istället för enkäter har vi kunnat presentera ärliga, bra svar. Så man får inblick.
- Vi har jobbat med projektet i tre veckor och från de vi intervjuat har vi mestadels fått väntade svar, utvecklar Joline.
Visade filmen för politiker och kommunpersonal
På plats i stadshuset fick en grupp från kommunen och några lokalpolitiker se filmen och även ställa frågor till gänget. Kommunalstyrelseordförande Eva Kindstrand Ströberg (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande Peter Karlsson och enhetschefen för folkhälsa och ungdomsverksamhet Anders Degerman med flera fick både återkommande och nya tankar från såväl filmen som de fyra att jobba med.
Den eviga frågan om stress i skolan och hur proven ofta kommer klumpvis under läsåret kom upp men även lite nytt som att gymnasiet gärna fick innehålla mer samhällspraktiska saker; hur man fixar lägenhet, hur man söker utbildningar och liknade.
I intervjuerna framkom att de flesta ungdomar i Vimmerby känner att de har det bra eller mycket bra socialt, ekonomiskt och med hälsan men att det alltid kommer saker som kan åtgärdas. Filmen presenterade några insiktsfulla kommentarer till politiker och tjänstemän som i en vanlig PDF-fil med tabeller och skriftliga intervjuer skulle ha drunknat i all data. Eller aldrig gjorts.
Tre veckors arbete
Efter presentationen berättar de fyra hur de arbetat praktiskt och Travis säger att man som en del av projektet varit i Kalmar där man lärt sig att filma:
- Totalt har vi jobbat tre veckor. Vi bestämde urvalet av frågor från LUPP-enkäten själva och tog med egna som vi själva tyckte var intressanta. Sedan gick vi runt och frågade vilka som ville vara med. Vi ville ta med brett om alla områden.
- Vi var ju på Fabriken så det var många ungdomar där. Sådana som hade andra feriejobb, fortsätter Joline.
- Sedan hade vi några vi kände från skolan som ville vara med, och lillbrorsan, svarar Leon.
Utöver arbetet med frågor och filmandet har de även fått regissera, redigera, göra röstpålägg och efterarbeta filmen.
"Träna på det sociala"
De berättar för Dagens Vimmerby att det udda feriejobbet har varit kul och att de fått lära sig saker. Leon och Ibrahim nämner att intervjuerna och filmarbetet krävt samarbete med varandra och de medverkande:
- Man har fått träna på det sociala, träffa folk.
- Ja, och man har fått lära känna personer.
Torsdagen var sista dagen för deras feriejobb och nu ska filmen bland annat skickas ut till alla som deltog. I höst ska Joline, Travis, Leon och Ibrahim ha en återträff med ungdomar i Hultsfred och Högsby som gjort liknande projekt.