Amr Almokdad kom till Sverige som asylsökande 2015. Nu är han ansvarig för planeringen på Älö Trä.
Foto: Simon Henriksson
2015 kom att förändra svensk politik i grunden. Sverige tog emot rekordmånga asylsökande och debatten om invandringen fick en ny ton.
Men bakom numerären finns individer. 162 000 individer. En av dessa är Amr Almokdad. Han kom till Sverige i augusti 2015 från det krigshärjade Syrien. Först hamnade han i Jönköping, men placerades snart "i skogen i Bruzaholm", som han själv uttrycker det.
– Det var en jättetuff resa att börja om helt från noll. Jag hade studerat ekonomi vid universitet i Syrien och för mig handlade allt om att hitta en snabb väg till jobb. Men bor man i skogen, där det inte går bussar, det inte går att gå till ett språkcafé, där det är svårt att lära sig språket, så är det inte lätt. Det var svårt, säger Amr Almokdad.
Han pratade tidigt med politiker i Eksjö kommun.
– Att få ett jobb betyder jättemycket. Det är många steg man ska gå igenom, man måste lära sig språket först, man måste få uppehållstillstånd och en massa annat. Jag tryckte på att det är viktigt att alla får en snabb väg till arbete. Men det är svårt att få det att funka och många steg måste förbättras.
"Ville in i samhället"
Amr började på Träcentrum i Eksjö ganska snabbt efter att han kommit till sitt nya land.
– Jag ville verkligen ta snabbaste vägen till att försörja mig själv och gick utbildningen där. Jag ville in i samhället och tänkte att det kunde bli bra.
Han hade tre månaders praktik och sex månaders utbildning. Efter det började han som tjänsteman i huvudplaneringen på Älö Trä.
– Vi fick koll på Amr och att han hade väldigt bra kunskap inom siffror och ekonomi, säger Stefan Gustafsson, Älö Trä.
Nu är han ansvarig för planeringen på Vimmerbyföretaget, drygt fyra år efter att han kom till Sverige. Samma resa har även Feras Alshaikh Mohammad gjort.
– Feras kom hit 2015 och vi frågade Vetlanda Lärcenter om de hade någon duktig konstruktör. Då kom vi i kontakt med Feras. Han började med språkpraktik här, men gick inte färdigt utbildningen. Vi ville verkligen anställa honom. Nu är han vår konstruktör. Utan honom hade vi inte kunnat vara så duktiga som vi är och utan Amr och Feras hade det inte funkat för oss. Båda två är jättebra exempel på hur man kan ta tillvara på den kompetens som kommer och vi vill naturligtvis behålla kompetensen här, säger Stefan Gustafsson.
"Språket är nyckeln"
Amr Almokdad funderar nu på att plugga ännu mer svenska för att lära sig behärska sitt nya språk på ett mer avancerat sätt.
– Jag vill förbereda mig ännu bättre, så jag ska läsa svenska och matematik. Jag försöker bli bättre på svenska varje dag. Språket är huvudnyckeln för mig, utan språket kan man inget göra. Man måste ta det steget själv också. Det är tufft och det krävs att man kämpar. Man måste själv engagera sig och integrera sig, annars funkar det inte, säger Amr som också blivit en del av föreningslivet då han spelar fotboll i Djursdala SK.
Hade du kunnat tro att du skulle vara där du är när du kom till Sverige?
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig det. Jag har gjort det bra, säger han och skrattar:
– För mig betyder det jättemycket att jag har fått jobb här.
Just språket ser även Stefan Wernholm, vd på Älö Trä, som en nyckel in till samhället och arbetsmarknaden.
– Språket är nummer ett. Det är en viktig del för att kunna kvalitetssäkra, läsa instruktioner, överlämna material och kommunicera. Man måste göra som Amr och prata med alla och försöka bli bättre själv. Ska man lyckas måste man engagera sig på det här sättet som Amr har gjort, säger han.