Annons:

Sök

Annons:

  • Politiska engagemanget kostade henne släkten: ”Bryr mig inte, jag har mina Sverigevänner”

    Anneli Jakobsson säger att hennes politiska engagemang kostat henne släkten. Foto: Simon Henriksson

  • Politiska engagemanget kostade henne släkten: ”Bryr mig inte, jag har mina Sverigevänner”

    Den sverigedemokratiske politikern tar avstånd från några av sina egna uttalanden.

Politiska engagemanget kostade henne släkten: ”Bryr mig inte, jag har mina Sverigevänner”

Hon låg och sov i fåtöljen när det var politik på tv. En intervju med Jimmie Åkesson väckte henne. Nu är Anneli Jakobsson SD:s ansikte utåt i Vimmerby.
– Vi är beredda att styra, säger Anneli Jakobsson när vi träffas för en halvtidsintervju. 

Annons:

Det har gått tio år sedan Sverigedemokraterna blev en del av politiken i Vimmerby kommun. SD fick drygt fyra procent av rösterna och två mandat i valet 2010. 

Då hade Anneli Jakobsson inte en tanke på att hon tio år senare skulle vara den som drev partiets politik, även om hon röstade på partiet redan då. 

– Jag hade inget politiskt intresse då. Det var tack vare Jimmie Åkesson som jag började bli intresserad. Innan 2014 följde jag inga politiska debatter, men sen såg jag Jimmie Åkesson på tv. Det var en person med båda fötterna på jorden. Han kunde diskutera, argumentera och sa ärligt vad det här partiet stod för, säger Anneli Jakobsson. 

När röstade du på SD första gången?

– Det var i valet 2006. Då röstade vi på dem för första gången. 

"Kostat mig min släkt"

Hon ville träffas på ett fik i centrala Vimmerby för den här intervjun, som sker halvvägs in på mandatperioden. Hennes man Kjell, även han SD-företrädare, är med i bakgrunden. 

– Jag vet att du inte hade något politiskt intresse innan det. Jag kunde titta på tv och politik, men då låg du och sov i fåtöljen. Intresset kom med åren, berättar han.

Innan de upptäckte SD gick rösten till Ny Demokrati under 90-talet. 2002 röstade både Anneli och Kjell blankt.

– Jag har aldrig känt mig hemma i något av de etablerade partierna. Vi var inte insatta heller. Men det var, bland annat, invandringsfrågorna, kriminalpolitiken och äldreomsorgen som lockade oss. 

Steget att gå från totalt ointresse till att själv engagera sig kan kännas långt. 

– Ja, men jag blev intresserad där 2014. Numera missar jag ingen debatt. Jag blev kontaktad om att kandidera och vi hade ett möte i Storebro. Då tänkte jag att jag gör ett försök. På den vägen är det. 

Motståndet mot Sverigedemokraterna var på en annan nivå för 14 år sedan, innan partiet kommit in i riksdagen. 

– Partiet har utvecklats enormt sedan vi först röstade på dem. Nu är vi landets tredje största parti, har en god medlemstillströmning och nosar på att vara näst störst. 

Har du alltid varit öppen med att du är sverigedemokrat? 

– Ja, det har jag varit öppen med. Och det har kostat mig. 

Vad har det kostat dig? 

– Min släkt har det kostat mig. Men det är inga vänner eller släkt, om man gör så. Jag bryr mig inte. I början kunde de acceptera det men inte när jag hade valts in. 

Är den konsekvensen jobbig att hantera?

– Det kan vara det, men jag har vant mig. Jag har mina vänner och det är Sverigevännerna.

Tar avstånd

Skandalerna kring SD var många under den förra mandatperioden. En av partiets företrädare uteslöts på grund av uttalanden om raser och en uppmaning till svenska ungdomar att beväpna sig. En annan dömdes för hets mot folkgrupp. 

Anneli Jakobsson själv kritiserades också för en rad uttalanden, däribland att ”negrer” är en egen folkgrupp, att Stefan Löfven borde dömas till livstids fängelse för medhjälp till ”alla mord som sker” och att det skulle gå att förhindra våldtäkter genom att kvinnor stoppade bacon innanför trosorna. 

– Det är inte relevant att dra upp det, det ligger bakom mig, säger Anneli Jakobsson. 

Tar du avstånd från en del av de här uttalanden som du gjorde?

– Det gör jag i dag. Då var det okunskap, nu är det inte det som det handlar om. 

Vad beror det på att den här mandatperioden inte alls innehållit lika många skandaler? 

– Jag inser att det är politik vi ska hålla på med. Förra mandatperioden var det mycket nytt och man visste inte vad man kunde säga och inte säga. Man lär sig med åren, det där är historia och främmande för mig.

Du anklagades för att vara rasist av politiska motståndare och medborgare. Hur ser du på det?

– Det säger de som inte har något annat att komma med. Det är så lågt. Har de inget annat så drar de till med rasiststämpeln. 

Att vissa av hennes uttalanden definitivt ligger nära rasism vill hon inte kännas vid.

– Ingen sorts rasism ska få förekomma. 

Finns det problem med rasism i Vimmerby?

– Jag tycker inte vi har problem med det här, inte vad jag har sett eller hört. 

"Är inga rasister"

En del i allt detta är också att attityden gentemot partiet har förändrats. Den här mandatperioden sitter SD med i flera nämnder och är också ett stort parti i kommunpolitiken. Även om inflytandet är lika med noll.

– Attityden gentemot oss har förändrats till det bättre. Tidigare var vi utfrysta, men nu har vi släppts in i värmen och attityden på stan är också helt annorlunda. Vi har blivit mer rumsrena. Demokratin har blivit bättre.

Vad tror du att det beror på?

– Jag vet inte vad det beror på, men vi har ofta samma politik som de andra partierna. Vi är varken rasister eller nazister och det har man nog förstått nu. Vi har i stora delar samma politik kring äldreomsorg och kriminalitet. Det enda som skiljer är väl invandringen. 

Drygt två år har gått sedan valet. Knappt två år återstår till nästa. Mycket av politiken har präglats av den stora turbulens som uppstått, både till följd av coronapandemin och det som hänt i stadshuset tidigare. 

– Förutom det som har hänt ser jag positivt på utvecklingen. Krönsmon bebyggs, Ceos har bebyggts. Det byggs bostäder. Det är mycket positivt som händer. Det är svårt att säga, men en bit in på nästa år tror jag vi kommer påverkas av det här. Det är inte bra för någon, inte för allmänheten, inte för politiken och inte för väljarna. Folk glömmer inte det här och jag tror att Centerpartiet kommer straffas. De kommer tappa stort. Men jag tror inte att just vi tjänar på det, det är nog en omöjlig dröm.

"Lång följetong"

Anneli Jakobsson säger att Sverigedemokraterna, tack vare sitt intåg i nämnderna, fått en större förståelse för den ekonomiska situationen. 

– Innan visste vi inget om ekonomin, men nu har vi fått större insyn, insikt och förståelse än tidigare. 

Hur lyder er analys kring varför Vimmerby mår så dåligt ekonomiskt?

– Det har varit en lång följetong och jag är inte 100 procent insatt. Vi har försökt få fram på både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, där de stora underskotten ligger, varför det är så. Varför skiljer det sig så mycket åt mot jämförbara kommuner? Det vore riktigt intressant att få veta. 

Vilka frågor tror du kommer dominera fram till valet?

– Trygghet på stan, miljö- och klimatfrågorna, äldreomsorgen och skola. Det är jag rätt säker på. 

När det gäller trygghet på stan, vad kan man göra lokalt?

– Trygghetskameror är det viktigaste. Vi fick igenom det, men det är inga kameror uppsatta. Jag förstår inte hur polisen kan säga att brottsligheten inte motiverar det. Jag läser om brottslighet varje dag. Sedan skulle det behövas mer patrullerande polis och väktare.

Under 2000-talet har känslan av otrygghet ökat markant i Vimmerby, menar Jakobsson.

– Jag har ingen statistik, men jag vet så pass mycket som att känslan av otrygghet ökat markant och brottsligheten också. Både väljarna och sympatisörerna är otrygga på stan. SCB visar olika siffror ibland, men det förekommer gängbildning och slagsmål. Det är en fruktansvärd utveckling i riket i stort. Jag känner mig själv otrygg att gå ut när det är mörkt. 

"Inte mycket invandringsfokus"

Just otryggheten, kriminaliteten och äldreomsorgen är viktigare frågor än invandringen i Vimmerby, anser Anneli Jakobsson.

– Vi kör inte så mycket invandringsfokus här. Vi har inte så mycket invandring. Därför ägnar vi oss åt kriminalitet, äldreomsorg, skolan och så vidare. 

Är ni beredda att vara med och styra Vimmerby?

– Absolut, det är vi redo för. Om chansen finns. 

Vilka kan ni tänka er att styra med?

– Jag brukar säga så här: de som vill samarbeta med oss kan vi arbeta med. 

Gäller det allt från V till M?

– Där går nog gränsen kanske, med Vänsterpartiet. Jag kan tänka mig att samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna. Övriga partier står så långt från oss. Vi kan tänka oss att samarbeta med det parti som bäst motsvarar SD:s politik.

Tror du att de är beredda att styra med er?

– Möjligheten finns, men det beror på hur stora vi blir respektive hur stora de blir. Tappar det mycket så kanske det blir så. 

Om ni skulle få makten här. Vilken fråga skulle stå högst på agendan att genomföra?

– Det var en fråga det. Det finns så mycket man vill göra, men en sak är att byta ut alla lekredskap på alla lekplatser så det passar funktionshindrade barn. En översyn av alla skolgårdars lekredskap vore också bra. Naturligtvis Nattis och två mindre förskoleenheter också. 

"Kan bli större"

SD har inte bara ökat väljarmässigt i Vimmerby. Medlemsantalet har fördubblats jämfört med 2015. Partiet har gått från 40 till 80 medlemmar. 

– Vi kan bli ännu större, bara det här turbulenta får lägga sig. Vi siktar på 100 medlemmar, men det är inga marknader eller någonting just nu. Det är oftast där vi får in folk. 

Hur ser det ut med unga personer i partiet?

– Vi har en del medlemmar som är under 30 år, men det är jättesvårt att locka unga att engagera sig politiskt. Ungsvenskarna (partiets ungdomsförbund, reds.anm.) är på gång i Kalmar län, men där förstör coronan också ganska mycket. 

Konservatismen är långt från död bland dagens ungdom. De senaste åren har intresset för konservativa partier ökat bland Sveriges unga.

– De har nog tröttnat på den politik som bedrivits. Vi arbetar på och bara corona får lägga sig, så kommer det se bättre ut. 

Tror du det är lättare att komma ut som sverigedemokrat i dag?

– Ja, det är jag säker på. Till stor del är stigmatiseringen borta. 

"Gifta i 37 år"

Till valet 2022 är SD:s mål att ha betydligt fler kandidater på listan. 

– Vi har börjat så smått med det och vi vill ha betydligt fler än förra mandatperioden. 

Jag frågar om hon har något drömnamn hon vill locka till partiet lokalt. Kjell Jakobsson är snabb att kommentera frågan. 

– Jag vet inte om man kan kalla Anneli för en dröm när vi varit gifta i 37 år, men hon framför vår politik på ett väldigt bra sätt. 

I valet 2018 var det fler från Vimmerby som röstade på SD i riksdagsvalet än kommunvalet. Den klyftan vill Anneli Jakobsson ska försvinna. 

– Jag är realist, men jag tror och hoppas att vi ökar med två mandat. Jag skulle vara fullständigt nöjd med ett mandat, men ökar vi ingenting har vi inte det gjort det bra. Vi kanske har varit lite otydliga med vår politik lokalt, men det ska vi bli tydligare med. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: