Annons:

Sök

Annons:

  • VH GÖR STORT MINUSRESULTAT – EGNA KAPITALET BORTA

    Bistra miner. Kassören Bo Norbro och ordförande Anita Westerback var förstås allt annat än glada när de redovisade Vimmerby Hockeys stora minusresultat för 2022/2023. Foto: Simon Henriksson

  • VH GÖR STORT MINUSRESULTAT – EGNA KAPITALET BORTA

    Bo Norbro kallar det för ett katastrofalt resultat.

  • VH GÖR STORT MINUSRESULTAT – EGNA KAPITALET BORTA

    Anita Westerback blev omvald som ordförande.

VH GÖR STORT MINUSRESULTAT – EGNA KAPITALET BORTA

På isen blev det en kanonsäsong för Vimmerby Hockey. Utanför den blev det en mardröm. I princip hela klubbens egna kapital har ätits upp efter ett stort minusresultat.
– Det är ett katastrofalt resultat, säger kassören Bo Norbro.

Vimmerby Hockey gick in i den senaste säsongen med ett eget kapital på drygt 1,7 miljoner kronor. Det beskrevs vara ett väldigt starkt ekonomiskt läge, men trots det tog man beslut om att dra i handbromsen och sänka spelarbudgeten. 

Det hjälpte inte. Vid onsdagskvällens årsmöte i ishallen var det ett becksvart läge som beskrevs. Resultatet för verksamhetsåret 2022/2023 landade på närmare 1,6 miljoner kronor minus. Året dessförinnan landade man på plus 280 000 kronor. 

Resultatet innebär att Vimmerbys starka egna kapital nästan helt har ätits upp och nu återstår endast knappt 175 000 kronor.

– Det är ett katastrofalt resultat tyvärr, säger kassören Bo Norbro. 

De stora förklaringarna är ökade kostnader och tappade publikintäkter. Nettoomsättningen uppgick till drygt 7,3 miljoner kronor. Materialinköp har ökat med drygt 800 000 kronor. Totalt har VH:s kostnader ökat med knappt 200 000 kronor. Samtidigt har man tappat intäkter på 1,7 miljoner kronor. 2019 hade VH entréintäkter på över en miljon kronor. Den gångna säsongen var det flera hundratusen lägre.

– Vi ser ökade kostnader. Material har dragit iväg och det är nog ingen förening som räknat med det. Det är flera klubbar som har de här bekymren. Hyran har också skjutit i höjden. Sedan har vi tappat publik. Vi ligger på närmare 250 personer mindre per match. Vi har tappat väldigt mycket jämfört med före pandemin, säger ordförande Anita Westerback.

Bo Norbro säger att Kalmar HC, med en sprillans nya arena, betalar hälften av vad VH gör i hyra.

– Man kan bli smått upprörd över det. Det visar kommunens inställning till verksamheten. Jag har alltid sagt att vi har alldeles för få beslutsfattare som är idrottsintresserade i den här kommunen.

"Kan inte lägga oss ned och dö"

Under pandemiåren har man delvis räddats av olika coronastöd från staten. 2021/2022 fick man coronabidrag på 2,6 miljoner kronor. Nu fick man noll och ingenting.

– Vi visste redan i höstas att det skulle bli dåligt, men vi hade en förhoppning om att det skulle landa runt miljonen. Det blev mer tyvärr, säger Bo Norbro.

Anita Westerback säger att hon varit med i föreningen så pass länge att hon inte tänker hoppa av.

– Vi kan inte bara lägga oss ned och dö. Vi måste försöka och nagelfara varje krona. Det här inte ett dugg roligt och det kommer bli ett stålbad framöver och vi måste öka intäktssidan. Vi har ett jätteproblem med att vi är för lite folk som jobbar. Sponsorgruppen är den vi kommer lägga mest fokus på att bemanna, säger hon.

Många oroar sig nog för spelarbudgeten. Vad kommer det här få effekter som syns utåt? 

– Vi kan inte göra så mycket om vi vill ligga kvar i den här divisionen. Vi har dragit ned på spelarlönerna tidigare, så i sådana fall är det division 2 som gäller. Själva kostnadsmassan kan vi inte göra så mycket åt. Vi har också lyckats fantastiskt bra sportsligt trots så låga kostnader för spelare, säger Bo Norbro.

Lär bli kontrollår

Nästa år krävs ett eget kapital på åtta procent av omsättningen. VH:s elitlicens kan därmed vara i fara.

Blir det ett kontrollår nu?

– Det blir det sannolikt. Det är Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet som avgör det. Vi måste också återställa det inom ett år. Kravet på åtta procent gäller också vad vi vet, men om många klubbar är illa ute kanske de måste rucka på det. 

Hur oroliga är ni för föreningens existens på den här nivån?

– Jag är jätteorolig. Höjer vi inte intäktssidan, så går det inte. Det går att hyvla lite här och där på kostnadssidan, men det är intäkterna som måste upp, säger Westerback.

– Jag är inte orolig, men det är en tuff uppgift vi har framför oss. Vi får kavla upp ärmarna och göra vad vi kan. Vi har påbörjat något åt rätt håll. Vi hade tidigare jobbat upp ett bra eget kapital, men det går åt nu. Så är det ju, säger Norbro.

Finns det en risk att det inte kommer spelas Hockeyettan här på sikt?

– Klart det finns en risk, men målet måste vara att undvika den biten. Vi vet inte vad som händer när alla årsredovisningar kommer in. Ser det ut så här generellt, då får de problem. Det går inte att sparka ut hälften av lagen. Jag kan tänka mig att det går att söka dispens under en tid. Hallen hade vi dispens för i ganska många år. Förhoppningsvis kan det bli något liknande här.

Valdes om som ordförande

VH har stått utan ordförande en period innan Anita Westerback hoppade på uppdraget.

– Vi måste jobba upp organisationen igen. Vi måste bli en förening där man tycker det är kul igen, säger hon.

Anita Westerback blev omvald som ordförande. Det blev även omval på Frida Dahl och Maria Karlsson samt nyval på Andreas Zukiewicz. Magnus Kilvéus och Maria Wester valdes in för en tid av ett år. Tre ersättarplatser lämnades vakanta. Joanna Kilvéus, Christian Johannisson, Håkan Westerback, Thomas Green och Daniel Karlsson lämnade sina poster.

Dessutom har Sten Karlsson avsagt sig uppdraget som ordförande för Offside. 

– Styrelsen får jobba vidare med det här och vi måste få in mer folk, säger Anita Westerback.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: