VH STEPPADE UPP – FÖLL PÅ STRAFFAR I JÄMTLAND

Ludwig Wistén gjorde ett vackert 2–1-mål borta mot Östersunds IK. Vimmerby släppte sedan in 2–2 och föll på straffar i Jämtland. Foto: Bildbyrån

Blek figur mot Kalmar HC i onsdags. I Jämtland var insatsen mer gedigen. Vimmerby Hockey förlorade med 3–2 efter straffar mot Östersunds IK.

Efter en i mångt och mycket blek och händelsefattig första period gav Johan Mörnsjö Östersund ledningen med 1–0 efter dryga minutens spel i andra perioden.

Kort därpå kvitterade Vimmerby till 1–1 genom Adam Petersson. VH-forwarden såg ut att försöka passa Wiking Malmunger på andra sidan, men pucken ändrade riktning och ställde Daniel Ljunggren helt.

Några minuter senare sköt Östersundsforwarden Carl Marklund i ramen.

Därefter kom Vimmerby in i matchen på allvar och var minst lika bra som hemmalaget. VH skapade flera fina lägen och ställde många frågor till Östersundsförsvaret.

Östersund var som allra farligast när Linus Videll var på isen och han tvingades Claes Endre att göra en kvalificerad räddning i slutminuterna.

Kokkonen träffade undersidan av ribbam

26 sekunder in i tredje perioden gick Vimmerby upp i ledning med 1–2. Ludwig Wistén, inkilad i förstakedjan med Jakob Karlsson och Eddie Levin, tog fart genom mittzon, snurrade upp hemmaförsvaret totalt och hängde upp ledningsmålet med en backhand bakom Daniel Ljunggren.

Vimmerby fick ingen ordning på sitt efterföljande powerplay och Jesper Kokkonen var därefter en ramträff från att utöka ledningen till 3–1.

Då kom istället 2–2 efter en olycklig situation framför mål. Vimmerby fick inte undan pucken och Carl Skärström sprätte upp kvitteringen i bortre krysset.

Med sex och en halv minut kvar att spela satte Jesper Kokkonen 2–3. Domaren visade först mål för att sedan signalera för videobedömning. På reprisen såg det tveksamt ut och det tog lång tid för domarna att konstatera att pucken tog i ribban. Kokkonens skott träffade ribbans underkant.

Med en dryg minut kvar av matchen fick Vimmerby en ny chans i powerplay. VH fick inte hål på Ljunggren och matchen gick till förlängning där man fick 40 sekunder på sig att avgöra matchen. Kort därpå åkte Oskar Lindgren ut två minuter för en hög klubba.

Östersund hade de bästa chanserna och Claes Endre stod pall för trycket och tog matchen till straffläggning.

Spetsvärvningarna avgjorde

Jesper Kokkonen satte den inledande straffen. Sedan var det Östersunds spetsvärvningar som blev stora hjältar. Emil Molin kvitterade i andra omgången och Linus Videll avgjorde i tredje omgången.

Vimmerby står på tre poäng efter tre spelade matcher. På söndag kommer Södertälje SK på besök till VBO Arena.

Östersunds IK–Vimmerby Hockey 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 0–0, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (21.22) Johan Mörnsjö (Emil Molin, Fredric Jansson), 1–1 (22.26) Adam Petersson

Tredje perioden: 1–2 (40.27) Ludwig Wisten (Eddie Levin, Oskar Lindgren), 2–2 (46.00) Carl Skärström (Karl Johansson, Alexander Anderberg)

Avgörande straff: Linus Videll

Skott: 30–20 (9–4, 6–11, 11–5, 3–0, 1–0)