Det är svåra tider för Västerviks IK. De ekonomiska problemen sträcker sig flera år tillbaka i tiden och i slutet av oktober meddelade klubben att styrelsen beslutat att entlediga klubbchefen Petra Axelsson.
Då sa VIK:s ordförande Urban Widén att man är tvungna att gå plus den här säsongen och få ihop ett eget kapital på tio procent.
"Vi känner inte att Petra och ledningen kunnat hantera det på ett bra sätt. Vi sa redan under årsmötet att vi kommer gå in tidigt om vi inte ser att det pekar åt rätt håll. Det går liksom inte att lösa det i mars månad", sa Widén efter beslutet.
VIK tog in 7,5 miljoner i externt kapital för att rädda klubben i våras, men läget ljusnar inte. Flera uppgiftslämnare, oberoende av varandra, säger nu att klubben bjuder ut sina spelare till försäljning för att kunna rädda ekonomin. Något som även Hockeyettanbloggaren Krister Holm, som driver bloggen kmhockey.se, rapporterat om. Han skriver att den katastrofala ekonomin gör att man nu påbörjat en utförsäljning.
Det är inte sant, enligt VIK:s ordförande Urban Widén.
– Vi tror inte att vi kan sälja spelare. Det är mer om någon väljer att gå till en annan klubb. Då sätter vi inte stopp.
Men ni bjuder inte ut spelare, som vi fått uppgifter om, till andra klubbar?
– Nej, det gör vi inte. Det är mer om någon självmant vill lämna och vi kommer inte ersätta med dyrare spelare nu när vi är i det här läget och behöver spara.
Kan det handla om att riva avtal?
– Nej, det tror jag inte. Vi sparar inget på att riva avtal.
Nej, så då handlar det väl om att sälja spelare och låta andra lag ta över avtalen?
– Så kan det bli, men det är inget vi jobbar aktivt med. Det är inte där de stora pengarna ligger egentligen. Det handlar mer om att jobba med sponsorer. Det finns sponsorer som varit tveksamma till våra ekonomiska problem och då handlar det om att räta upp förtroendet. Det har större betydelse för ekonomin.
Vad behöver ske för att räta upp det förtroendet?
– Det går snabbt att rasera men det går långsamt att bygga upp. Det är den magiska formeln i allt man håller på med. Vi behöver ta tag i det och kavla upp ärmarna. För oss handlar det om att jobba med alla ideella krafter vi har runt omkring klubben och att bygga upp ett hjärta igen. Det är synd att vi har hamnat i en sådan här situation, men det har pågått i flera år och det är svårt att ta sig ur det.
Våra uppgifter säger att ni ligger två till tre miljoner back just nu?
– Nej, inte back men gentemot vår budget. Där är det två-tre miljoner. Vi har en budget på 19,7 miljoner från början och det är ju en periodiseringsfråga, men gentemot den känner vi nu att vi inte kommer nå den. Därför skruvar vi ned mot en mer rimlig nivå helt enkelt.
Hur illa ligger ni till?
– Det som har skrivits stämmer. Planeringen inför säsongen har varit bra, men uppföljningen har varit desto sämre. Därför måste vi gå in och göra saker. Vi avskedade klubbchefen för någon vecka sedan och det var ett steg i det. Vi måste få en plusekonomi i VIK och kan inte hålla på med att lösa det på konstlad väg hela tiden. Vi måste få en solid ekonomi och återskapa ett förtroende från alla runt omkring oss. Det gäller allt från medlemmar till publik och hela Västervik. Det ska vara härligt att gå på hockey.
Men att ni erbjuder er att sälja spelare stämmer inte?
– Vi säljer inte aktivt, men vill någon gå säger vi inte nej. Vi har gått in i ett kontrakt med en spelare och det är som sagt inte kostnaden på truppen som är problemet. Det är att många sponsorer har vikt av och inte vill vara med när ekonomin inte sköts tillräckligt bra.
"Går att vara efterklok"
Vår tidning har även nåtts av uppgifter att det ska ha varit aktuellt att låta juniorspelare spela resten av säsongen samtidigt som man då säljer av de allra dyraste spelarna i truppen. Ett sådant förslag ska ha funnits på bordet enligt våra uppgifter, men dementeras av Urban Widén.
– Nej, det finns inget sådant förslag. Nyköping har gått den vägen och kör med J20-spelare i år för att rensa upp i sin ekonomi. Man utnyttjar möjligheten att man inte kan åka ur den här säsongen. Det borde vi ha tagit inför säsongen i sådana fall.
Borde ni ha gjort det?
– Det går att vara efterklok, men när man åkte ur var det ett enormt tryck från alla om att försöka gå upp igen när man har momentumet. Det är enklast att gå upp året efter. Vi har haft sponsorer som hjälpt oss och vi har vant oss vid en viss nivå. De flesta hade lovat att hålla den nivån även nu och därför har vi en högre budget på vår trupp. Sedan, som jag sagt flera gånger, så har man inte känt förtroende och det är för att vi inte satsat fullt ut på att betala skatter och liknande, utan gjort andra saker med pengarna.
Vad är det ni har gjort för andra saker?
– Det är ledarskapsutbildningar och onödigt fin utrustning till a-laget som inte varit nödvändig. Vi i styrelsen tycker vi ska satsa mindre på det och mer på att betala skatter och moms.
Borde ni inte gjort som Nyköping om ekonomin är så illa?
– Det är en hypotetisk fråga, men målet har varit att gå upp i Hockeyallsvenskan igen och vi hade ett engagemang från sponsorer inför säsongen. Vi såg att det fanns utrymme för en satsning och tittar man på andra klubbar så skiljer det sig inte så mycket mellan oss och andra. Nybro hade en budget på 25 miljoner när de gick upp i Hockeyallsvenskan för två år sedan. Vi ligger på strax under 20 nu.
Hur stor är spelarbudgeten?
– Vi ligger på cirka fyra miljoner kronor. Det är några hundratusen som skiljer klubbarna åt, så det är ingen gigantisk skillnad. Det är inte där problemet ligger. Det är att sponsorintäkterna har vikt. Tittar du på Nybros spelartrupp när de gick upp så var den nog nästan dubbelt så hög. Sedan är alltid frågan vad som är spelarbudget. Ingår utrustning, bussresor och tränare? Sådant avgör också.
Men att det finns uppe till diskussion om att sälja spelare och använda J20-spelare resten av säsongen stämmer inte?
– Det stämmer inte i nuläget.
"I nuläget". Det kan bli aktuellt senare alltså?
– Vi kommer aldrig kunna tjäna så mycket som Nyköping i och med att vi har spelare under kontrakt. Huvudmålsättningen är att komma så bra som möjligt och det handlar inte om att kapa hela verksamheten.
Men det kan bli aktuellt senare?
– Det kan gå åt båda håll. Om ekonomin återhämtar sig, om Västervikarna tycker det är jätteroligt att gå på hockey igen, så kan det gå åt andra hållet. Då kan vi inför slutspelet stärka upp lite grann i stället. Det är en anpassning hela tiden. Konsekvensen av att vi inte fått in det vi räknat med från sponsorer blir att vi måste skära i kostnader. Det är lite i a-laget, men mycket mer inom organisationen.
Är målsättningen fortfarande att ta steget upp i Hockeyallsvenskan?
– Man kan inte säga något annat till en hockeyspelare. De är programmerade för att vinna matcher och därför spelar de hos oss. Spelarna tar en match och ett byte i taget och vår ambition är inte att ligga sist.
Så det är fortfarande målet?
– Målet är att vinna varje match.
Då går ni ju upp?
– Tittar man på Västerås förra året i Hockeyallsvenskan, så märkte de ju att de varken kunde gå upp eller åka ned. Då bestämde de sig för att sälja alla spelare och bara spela med juniorer. Då började de vinna och då var det motiverade spelare.
Men det är ganska sent i Hockeyettan som man kan avgöra om man inte kan gå upp eller inte?
– Det börjar en fortsättningsserie snart.
Ja, men oavsett Allettan eller fortsättningsserien är det ju inte kört att gå upp?
– Oavsett vilka vi har på planen så kommer vi ha ambitionen att vinna. Vi har inga ambitioner att bara ta det lugnt.
Hänvisar till pandemipengarna
Urban Widén menar fortsatt att de ekonomiska problemen till stor del härrör till de pandemipengar klubben fick för ett antal år sedan.
– Det här har pågått länge och när man får sådär mycket pengar man inte är förtjänt av och inte lägger undan dem, utan tar dumma beslut, då blir det svårt. Vi försökte klara en nivå vi inte var kvalificerade för och det är det vi får försöka räta upp nu och bygga upp igen. Vi har kommit långt på vägen tycker jag.
Vad var problemet med pandemipengarna ni fick?
– Vi fick ett för stort bidrag på två miljoner och det lades inte undan några pengar för en eventuell återbetalning. Hela bidraget användes och förra året fick vi återbetala 700 000 kronor. Det hade vi inte reserver för och det satte igång en negativ spinn. Det som stjälpt oss är många smågrejer genom alla år, men inte minst det här med pandemipengarna.
VIK har hittills ett snitt på 731 åskådare på hemmais. Inför säsongen budgeterade man med endast 50 000 kronor lägre intäkter för biljetter och säsongskort trots degraderingen och trots klart färre matcher.
– Våra publiksiffror hänger samman med förtroendet. Det har inte så mycket att göra med spelet egentligen. Vi vinner fler matcher nu än i Hockeyallsvenskan. Västervikare som grupp är medgångssupportrar och det borde gynna oss. Det borde vara roligare att se laget gå bra nu.
Svårare än att vara börs-vd
Efter att klubbchefen sparkats öppnade Urban Widén för att ytterligare åtgärder kunde bli aktuella. Men några fler åtgärder har inte vidtagits. VIK behöver nå tio procent i eget kapital i slutet av säsongen.
– Vi har räknat ut vilken kostnad vi bör hamna på för att gå plus.
Hur ser det ut?
– Jag vill inte gå in på det i detalj, men vi ska hamna på det och vi måste prata med personerna som berörs om hur vi tar oss dit. Men vi ska skära i kostnader.
I våras tog ni in 7,5 miljoner i externt kapital. Kan det bli aktuellt igen?
– Det är inte ett alternativ. VIK måste lära sig att driva en verksamhet utan att någon annan betalar. Någon annan finns inte kvar i organisationen och det är upp till oss som jobbar med det här.
Hur ser du på risken för konkurs?
– Konkurs kommer det inte bli, men det finns en risk att det inte går så bra. Men nu tror jag att vi har hittat ett bottenläge.
Är du mer positiv framåt?
– Det är jag. Vi hade ett möte med en grupp sponsorer i går och alla vill knyta näven och kavla upp ärmarna. Vi har HV71, Tingsryd, Växjö, Oskarshamn, Kalmar, Vimmerby och Nybro – vi är omgivna av hockeykultur här och ishockey är Sveriges nationalsport. Det är den sport man tittar mest på och lägger sina fickpengar på. Vi har ett folkarv att förvalta och vi ska tillbaka till det. Västervik är en fantastisk stad att bo i och vi har sex hemmamatcher med speedwayen på sommaren, men sedan har vi ett långt vinterhalvår och då behöver alla komma ut och socialisera sig och njuta av sporten.
När kommer det bli mer positiva rubriker?
– Ekonomin går inte från dålig till bra snabbt. Det kommer ta säsonger det här, men att anpassa mun efter matsäck kan gå relativt fort. Vi jobbar därifrån.
Hur känns det för dig med alla skriverier som är?
– Jag tog det här jobbet när hela styrelsen hoppade av och ingen vågade ta tag i det. Jag har jobbat som börs-vd och vd i olika bolag, men det är inte lika lätt att vända på en ideell organisation som ett aktiebolag. I ett aktiebolag kan man ställa krav, men ställer man krav på en ideell människa så går den bara därifrån. Då kvarstår arbetet. Det är mycket svårare att vara ledare för en ideell organisation som är körd i botten. Hade det varit ett aktiebolag kunde vi ha vänt det här för ett och ett halvt år sedan, men nu handlar det om att bygga förtroende och göra bra saker, så man blir en omtyckt organisation. Det tar kanske tio gånger längre tid att bygga upp det än att skapa den här situationen.
Victor Öhman, sportchef i VIK, menar att spelarbudgeten inte alls är på 6,5 miljoner.
"Den siffran hade vi ifjol i Hockeyallsvenskan. Den är någon miljon mindre i år kan jag säga", skriver han i ett sms på tisdagskvällen.
Fotnot: På onsdagsmorgonen återkom Urban Widén och korrigerade sina egna uppgifter. I går sa han att spelarbudgeten var på 6,5 miljoner. Det menar man inte stämmer. I stället säger Widén att den är på cirka fyra miljoner.