Annons:

Sök

Annons:

Westerling vann A-finalen på Gotland:

Adelinn Westerling fick ställa sig högst upp på prispallen. Foto: Privat

Westerling vann A-finalen på Gotland: "Fick ta i allt jag orkade"

21-åriga Adelinn Westerling gick all in i Gutafestivalen på Gotland och körde hem segern damernas A-final.
– Jag är mer än nöjd med tävlingen. Jag vågade väl inte riktigt hoppas på seger innan tävlingen men för en gång skull så höll bilen hela vägen och jag hade tur och jättekul, säger Adelinn.

Annons:

Adelinn Westerling kör för MK Kinda och är uppväxt i Horn. Hon flyttade till Vimmerby för drygt fem år sedan.

– Hela släkten kör för MK Kinda så jag fortsätter att köra för den klubben. Men det lockade att gå över till Vimmerby MS under Corona, när inga tävlingar fick köras utan bara träningar.

VMS anordnade en del träningar men enbart för medlemmar.

– Jag har alltid gillat banan i Gnagardalen, säger Adelinn Westerling.

Perfekta kvalheat

Adelinn körde en Mazda 323 med en Volvo 850 motor i.

– Jag har kört på Gotland två gånger och båda gångerna med den här bilen. Första gången som junior för fyra år sedan. Jag har inte ägt bilen hela tiden utan det har varit ute och ”vandrat” innan jag köpte tillbaka den igen, berättar Adelinn.

Gutafestivalen började i tisdags med tre kvalheat och där slutade Adelinn på platserna 1, 2 och 4. Adelinn delade bil med lillasyster Axia Westerling, som körde i juniorklassen, och hon var lite långt ut i kanten i ett kvalheat och vred till framvagnen.

– Hon är i princip nybörjare och det är inte så lätt. Det var därför jag ”bara” körde in som fyra i sista kvalheatet, säger Adelinn.

Men det fixade släkten Westerling, med pappa i spetsen, till inför torsdagens ytterligare tre kvalheat. Här slutade Adelinn på plasterna 1, 3 och 1.

Kanonavslutning med seger i A-finalen

Festivalen avslutades igår lördag, först med två kvalheat och sedan finalerna.Adelinn fortsatte att ösa på och slutade etta och tvåa i kvalheaten och fick ihop totalt 51 poäng och som räckte till bästa dam. Näst bäst var Nathalie Hallén, Ydre MK, med 48 poäng och delad trea Marie Karlsson, Vimmerby MS, med 47 poäng.

Adelinn fick först välja startspår i damfinalen.

– Jag tog spår 6, det innersta spåret. Det var bäst plus att första kurvan är en vänsterkurva. Jag fick till en riktigt bra start och hade skakat av mig konkurrenterna efter andra kurvan. Jag tog alternativspåret på fjärde varvet och då gick Matilda Karlsson om mig. Men hon hade alternativspåret kvar så jag låg bara och avvaktade och tog henne när hon gick in i alternativspåret.

Jublade inne i bilen

– Det var en otroligt härlig känsla att vara först över mållinjen. Jag kunde inte låta bli att jubla inne i bilen och höja ena armen.

Även om bilen höll hela tävlingen så var det inte helt problemfritt.

– Bilen blev väldigt tungstyrd de sista varven i finalen då styrväxeln blivit böjd. Jag tror det var skadan i tisdagstävlingen som blev värre.

– Men jag körde på envishet och kraft. Jag höll mig på banan och svetten rann av mig efter målgången, sa Adelinn Westerling.

Marie Karlsson, Vimmerby MS, slutade femma. Lillasyster Axia lyckades inte ta sig till någon av juniorfinalerna men fick ihop hyfsade 17 poäng i kvalheaten. Kusinen Malve Westerling, MK Kinda, vann juniorernas A-final.

Trea i damklassen i Bilcross-SM

Adelinn kör inte bara folkrace utan även Bilcross-SM.

– Även där kör jag en Mazda 323, med en lite mer upphottad Volvomotor.

Adelinn ligger trea totalt i damklassen, eller tjejligan som det heter i Bilcross-SM. Hon har 705 poäng, bara 25 poäng efter ettan och fem poäng efter tvåan.

Adelinn har en bra chans att fajtas om segern då tre deltävlingar återstår. Strängnäs den 4 och 5 september och finalen i Jönköping, Tabergsbanan, den 2 oktober.

– Det blir tufft men inte omöjligt, säger Adelinn.

– Men jag tänker köra någon mer folkracetävling innan dess. Jag är sugen på tvådagarstävlingen i Laxå men också tävlingen i Nynäshamn. Tävlingarna körs samma dag så jag funderar och funderar hur jag ska välja, säger Adelinn Westerling.

Till dess så har hon och släkten jobb ute i verkstaden att göra – att fixa till folkrace-Mazdan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: