Annons:

Sök

Annons:

Lejonen jagar första SM-guldet på 15 år: ”Ni som haussar upp det”

Lejonen vann första finalmatchen med 47–43 och har satt sig i ett bra läge inför morgondagens retur i Gislaved. Senast Lejonen blev svenska mästare var 2009. Foto: Ossian Mathiasson

Lejonen jagar första SM-guldet på 15 år: ”Ni som haussar upp det”

Lejonen sitter i förarsätet för att bärga sitt första SM-guld på 15 år. Det är inget som lagledaren Anders Fröjd tänker särskilt mycket på.
– Det är ni i media som haussar upp det med guldjakt hit och guldjakt dit. Vi pratar inte ens om det, säger han inför morgondagens finalretur hemma i Gislaved.

Annons:

Regn satte stopp för förra veckans tilltänkta SM-finalretur i speedway i Gislaved och finalen sköts upp en vecka. I morgon kväll görs ett nytt försök att dela ut SM-guldet. 

– Förutsättningarna ser bra ut. Det är bra väder i dag och det ska bli liknande väder i morgon, säger Lejonens lagledare Anders Fröjd. 

Lejonen vann den första finalmatchen på bortaplan med 47–43 och sitter därmed i förarsätet inför returen. 

– Vi leder med fyra poäng, men det är bara ett heat. Vi försöker göra som vi har gjort hela säsongen med att göra en bra match, hålla ihop laget och vara starka tillsammans. Vi kör som vilken annan match som helst. Visst blir det något extra med mycket publik och mycket media ackrediterat och det gäller att vara kall. Förare i både vårt och deras lag kör på hög nivå och är vana vid sådana här tävlingar. För de som kör GP-serien och tillhör något av topplagen i Polen är detta ingenting, säger Anders Fröjd. 

Att besegra Dackarna blir inte lätt, enligt Anders Fröjd. 

– Det är svårt att slå hål på ett sånt lag. Många gånger kan man coacha genom att vara taktisk, men Dackarna har inga svagheter i sitt lag. Det krävs att nöta ner dem med 4–2, 3–3, 3–3, 3–3, 4–2. Det gäller att undvika nollorna och jag vet att ”Micke” (Teurnberg) resonerar likadant. 

"Cykeln åker med dig"

Fröjd ser sin syn på styrkeförhållandena mellan de respektive lagen. 

– Han (Mikael Teurnberg) ser väl att vår reservsida är svagare än deras reservsida. Casper (Henriksson) och Sammy (van Dyck) har kört bra ihop i Gislaved i år, men det är två orutinerade juniorer. Dackarna kommer med Jonasson (Tomas) och Douglas (Ryan) som har kört många finaler och varit i de här situationerna många gånger tidigare. Det är väl det som skulle vara deras övertag. Vårt övertag är att vi har två förare som är superheta i Kubera (Dominik) och Zmarzlik (Bartosz). Bewley (Dan) kan matcha dem om han vaknar på rätt sida. Lebedevs (Andzejs) och Jensen (Rasmus) är precis lika snabba, men de har inte visat den formen på sistone. 

Fröjd tror att de fyra poängen från match ett kommer bli jätteviktiga i returen.

– Jag tror inget lag sticker iväg utan det kommer bli fyra till sex poäng åt något håll. Dackarna har generellt sett åkt väldigt bra i Gislaved genom åren. 

Vad är det som gör att många förare trivs i Gislaved?

– Det är en racingbana. Det är roligt att komma till Gislaved för att det går jättefort. Det är nog bara banan i Kumla som går fortare. Cykeln åker med dig istället för att du åker med cykeln. 

"Ni i media som haussar upp det"

Lejonen tog SM-guld både 2008 och 2009 och SM-silver 2010. Det är nu 15 år sedan klubben bärgade ett SM-guld i speedway.  

Hur mycket längtar ni i klubben efter ett SM-guld?

– Det är ni som haussar upp det med guldjakt hit och guldjakt dit. Vi pratar inte ens om det. Vår målsättning var att bli topp två i grundserien och undvika kvartsfinal. När vi lyckades med det var målsättningen att köra final och det lyckades vi också med. Nu när vi har klarat av våra delmål och är i final ställer man om målen. Har man tagit sig till final vill man vinna. 

Att klubben inte har bärgat något guld på 15 år tänker inte Anders Fröjd på. 

– Det är ni i media som haussar upp att vi inte har tagit guld på 15 år och har åsikter. Vi pratar inte så. Nu kör vi denna säsong och när den är färdig vänder vi blad. Någon gång i mitten på oktober pratar vi nästa säsong. Vi är jättenöjda med säsongen och känner samtidigt att det är vår tur i år. Det finns en motståndare på andra sidan som vill vinna igen och försvara sitt guld. 

Hur ser publikintresset ut?

– Hade vi kört förra veckan hade det varit mellan 5 000–6 000 åskådare. Det märker jag på försäljning på Tickster och hur det ser ut på Vippen. Jag gissar på att det blir någonstans mellan 4 000-5 000 åskådare med tanke på att alla SHL-lag i vår region (HV71, Frölunda, Växjö och Rögle) spelar hemma på tisdag kväll. Det är maximal otur. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: