Annons:

Sök

Annons:

Bengt och Ulf minns tennishallens första 30 år

I helgen firar tennishallen i Vimmerby 30 år. Vimmerby Tennisklubbs ordförande Bengt Westrin och vice ordförande Ulf Berg minns tillbaka. Foto: Micael Rundberg

Bengt och Ulf minns tennishallens första 30 år

I år är det 30 år sedan tennishallen i Vimmerby byggdes. Under lördagens firades det. En som var drivande då, och är det än i dag, är ordföranden Bengt Westrin. Tillsammans med vice ordföranden Ulf Berg minns han tillbaka.

Förutsättningarna för att spela tennis i Vimmerby är fantastiska i dag. Annat var det för 30-40 år sedan. Då fanns det en idrottshall utan lediga tider samt dåvarande Tullportsskolans trånga gymnastiksal.

– I många år, och på varje årsmöte, pratades det om att vi borde titta på om det inte var möjligt att bygga en tennishall. Problemet var att det stannade vid att just bara ”titta”, säger Bengt Westrin.

Ord blev handling 

När den legendariske Vimmerby-profilen Karl-Erik Frisk sedan blev ordförande för Vimmerby Tennisklubb övergick ord till att bli handling.

– Vi var så trötta på det där tittandet. Vi började med att prata med våra politiker om att bygga en idrottshall. Politiken tog upp det och när vi själva sköt in en ganska stor finansiering landade det i en lösning, berättar Bengt Westrin

Den 8 maj 1989 började arbetet med själva stommen. Den 30 november kunde man sedan inviga hallen, som då bestod av två banor.

"Herregud vilket intresse"

– Herregud vilket intresse det visade sig vara för tennis i Vimmerby, och det visade sig snart att det inte räckte med två banor. Men när vi började planera för en tredje bana var det kris i Vimmerby, med företag som la ner. Kommunen blev då klassat som stödområde, vilket gjorde att staten kunde skjuta till pengar om vi också satsade, berättar Bengt Westrin.

Byggnationen av tennishallen kostade 2,8 miljoner kronor och kostnaderna för den tredje banan landade på 650 000 kronor.

– I dag kostar det ungefär 10 miljoner att bygga en bana, berättar Bengt Westrin.

Under åren har man underhållit hallen på ett alldeles utmärkt sätt och bland annat har banorna fått nytt underlag.

Verksamheten blomstrar

Liksom i många föreningar har medlemsantalet sjunkit något, men man är ändå fortfarande närmare 500 medlemmar. Framför allt blomstrar verksamheten lika mycket fortfarande.

– Vi har försökt satsa mycket på ungdomarna, och det ger resultat. I dag har vi omkring 150 ungdomar, från fem år och uppåt, i träning, berättar Ulf Berg.

Klubben har idag förmånen att kunna ha två tränare heltidsanställda.

– Med tanke på den verksamhet vi har, som spänner från barn- till vuxengrupper, är det en nödvändighet. Ekonomiskt har vi lyckats hålla oss på rätt sida. Det blir inga stora vinster, men vi går runt, berättar Ulf Berg.

Vad tror ni, finns tennishallen kvar om ytterligare 30 år?

–  Det är jag övertygad om. Vi har haft tankar på att utveckla, och har pratat om att bygga ut till ett mer omfattande ”Bollens Hus”, där man kanske också kan spela exempelvis badminton och bordtennis, berättar Bengt Westrin.

– Det går att utveckla, även om det kräver pengar. Tankarna på padelhall har vi dock lagt ner. Vi skulle aldrig få ekonomi i det, säger Ulf Berg.

Om väggarna kunde tala

Både Bengt och Ulf är noga med att vid flera tillfällen poängtera bortgångne Karl-Eriks Frisk betydelse för att tennishallen står där idag.

– Han drev verkligen frågan. Och tänk att det blev så mycket mer än en tennishall, det är ju snarare en social samlingsplats för alla åldrar. Tänk bara på hur många skrönor som har berättats i bastun efter alla träningar under åren. Det är synd att de väggarna inte kan tala, säger Bengt Westrin och skrattar.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: