Annons:

Sök

Annons:

Centerpartiet: Agera nu istället för att resa vidare

Christer Jonsson, Ingela Nilsson Nachtweij och Leif Larsson är tre av de centerpartister som skrivit ett öppet brev till regeringen. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet: Agera nu istället för att resa vidare

Du hade precis lämnat kommungränsen när Migrationsverkets besked kom. Verket lägger ned sitt kontor i Högsby och 40 statliga arbetstillfällen försvinner från kommunen.
Dagen innan hade du varit där och pratat om vikten av att utlokalisera myndigheter från städer till glesbygden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Högsby kommun är en av de kommuner i Sverige som gjort störst insatser för flyktingmottagandet. Som har hjälpt människor att etablera sig i det svenska samhället, ombersörjt skolgång och ordnat med allt det stöd som ett samhälle ska och kan.

För en landsbygdskommun är det inte bara en fråga om att göra sin plikt, det är dessutom en fråga om ren och skär överlevnad. Landsbygden behöver människorna, behöver växa och frodas – inte avvecklas och betraktas som skräpyta.

Landsbygden behöver kunna erbjuda jobb, bostad, utbildning, social samvaro, service och bra infrastruktur. För om inte det finns kommer ingen till slut att vilja bo här.

*

Den parlamentariska landsbygdskommittén konstaterade i sitt slutbetänkande att statliga jobb måste lämna städerna och flytta ut på landsbygden. Inte bara för att det i sig genast skulle ge ett antal människor arbeten, men för att följdeffekten skulle bli så mycket större.

När kvalificerade jobb lockar människor att flytta ut ur storstäderna tar de med sig sina familjer. Barn som går i skolor vars framtid säkras. Partners som skaffar eller skapar jobb åt sig själva. Service i form av affärer, bensinmackar och restauranger som kan finnas kvar. Skattepengar som finansierar välfärden vi alla behöver och förtjänar. En utveckling som, i ganska snabb takt, kan leda glesbygden framåt.

*

Självklart fungerar den motorn tvärtom när den backas. Så när 40 arbeten flyttas från Högsby innebär det att spiraleffekten blir negativ. Familjer flyttar, skolor tappar elever och andra företag riskerar att bli av med personal.

40 arbetstillfällen kanske inte låter så himla mycket. Då ska man betänka att Högsby redan har en hög arbetslöshet. 12,8% ligger den på. Jämför man med Stockholms stad ser man att den till och med är dubbelt så hög i Högsby. Fortsätter man jämförelsen kan man se att 40 statliga jobb i Högsby skulle motsvara närmare 15 000 i Stockholm.

Om så många arbetstillfällen försvann i ett slag skulle det, förhoppningsvis, inte gå din regering obemärkt förbi. Det skulle ordnas med ersättningsjobb, det skulle föras samtal med företagsledningar och det skulle fördömas i skarpa ordalag. Men när det sker på landsbygden och när det är ett statligt myndighetsverk som drar sig undan, då är allt som det ska.

*

Du, Stefan Löfven och den rödgröna regeringen är ute på något ni kallar Sverigeresa. Framför allt du reser omkring i landet och säger dig lyssna på människor för att kunna lägga fram en proposition någon gång under 2018. Om över ett år.

Det du gör nu, det har landsbygdskommittén redan gjort. Du har fått dess förslag. Ta snabb ställning till de punkterna istället för att lägga tid på fara runt och vara med i lokalpressen. Det skulle visa att din regering tar tudelningen av Sverige på allvar.

För Högsbys del går tåget långt innan du har åkt runt färdigt. Högsby behöver inte en landsbygdsminister som är mer mån om att verka bry sig om glesbygdsfrågor, än att faktiskt bry sig. Högsby behöver inte en regering som måste ta till en Sverigeresa för att försöka förstå hur landet ligger.

*

Högsby, och resten av Sveriges landsbygd, behöver en landsbygdsminister och en regering som ger sina myndigheter tydliga och snabba direktiv och ser till att jobb flyttar ut till landsbygden – inte därifrån. Sverige behöver ett nytt politiskt ledarskap.

Res inte bara vidare och andas ut för att du inte var i Högsby samma dag som Migrationsverkets besked kom. Gör något handgripligt, kraftfullt och effektivt. Nu. 

Stihna Johansson-Evertsson, Centerpartiet, kommunalråd i Högsby

Christer Jonsson, distriktsordförande, Centerpartiet i Kalmar län

Ingela Nilsson-Nachtweij, vice distriktsordförande, Centerpartiet i Kalmar län

Roland Åkesson, ordförande kommunala sektionen, Centerpartiet i Kalmar län

Anders Åkesson, Centerpartiet, riksdagsledamot för Kalmar län

Leif Larsson, Centerpartiet, Regionförbundet i Kalmar län

Lars Rosander, Centerpartiet, kommunalråd i Hultsfred

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: