Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Varför fortsätter Tekniska verken?

Frustrationen är stor för alla oss som följer utvecklingen i sjön Yxern. Tack och lov har nu Länsstyrelsen äntligen fattat beslutet att förbjuda att dammluckorna öppnas helt enligt den uråldriga vattendomen. Annars skulle förmodligen inte mycket mer än en dypöl återstått av sjön.

Vattendomen tillkom 1938. Det främsta syftet var att förse vattenkraftverken med så mycket vatten som möjligt, för elproduktion som försåg hushåll och industrier med ström.

Miljöhänsyn är en betydligt nyare företeelse. Det är därför upprörande att denna obsoleta dom fortfarande ska styra vattenuttaget. Situationen idag är ju en helt annan. Den kraft som utvinns nedströms Yxern ger 1,6 GWH, vilket motsvarar en fjärdedels modernt vindkraftverk. Industrierna får sannolikt en hel del av sitt elbehov från OKG.

Låter ju bra

Varför fortsätter då Tekniska verken med denna förödande vattenkraftsproduktion?

Det är förstås en fjäder i hatten att kunna skriva på sin hemsida att man producerar ”grön” el. För ägarna och konsumenterna låter det ju bra. De befinner sig på betryggande avstånd och slipper se den sönderreglerade sjön, där den biologiska mångfalden tagit allvarlig skada.

Det finns andra, mer miljövänliga sätt att reglera vattendrag. I Säveån tar man exempelvis överflödet, när vattennivån överskrider en viss nivå, men merparten av flödet gå den naturliga vägen.

Ska återföra vinst

I New Hampshire, USA, där vi har släkt, får kraftbolaget börja tappa ur vatten efter ett visst datum på hösten. Luckorna stängs ett visst datum efter vårfloden, så att vattenståndet i sjön är normalt under sommaren. Då hinner befolkning och fritidsboende runt sjön se om sina bryggor och erosionsskydd i lugn och ro innan vintern kommer och gäddornas lekplatser och sjöfåglarnas häckning störs inte. 

I Norge, där en stor del av elproduktionen kommer från vattenkraft finns intressanta modeller. Enligt lag ska elbolaget återföra en viss andel av vinsten till utveckling av lokalsamhällena runt kraftverket. På så vis har det byggts vägar och tunnlar till avlägsna byar.

Skulle inte störa utsikten

Vid Mardalsfossen i Eikesdal fördes 1970 en icke våldskamp liknande den vid Ojnareskogen härom året. Människor blockerade utbyggnaden av norra Europas högsta vattenfall. Efter en månads demonstration kom en kompromisslösning till stånd: Kraftverket skulle byggas så att turbinerna inte skulle störa utsikten och vattnet skulle släppas på i full styrka under sommaren. Dessutom skulle kraftbolaget förse bygden med infrastruktur och en fortlöpande andel av avkastningen.

Tänk om vattendomen för Yxerns reglering kunde skrivas om, till glädje för såväl lokalbefolkning, turister, ekosystem och kraftbolag! Exempel på att det går saknas bevisligen inte. Det bästa vore att avsluta regleringsföretaget och återställa utlopp och tappning till så nära naturliga förhållanden som möjligt.

Gudrun Brunegård (KD)

Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: