Annons:

Sök

Annons:

Tekniska Verkens reaktion:

Foto: Tino Åberg

Tekniska Verkens reaktion: "Glada och lättade"

Mark- och miljödomstolen meddelade på tisdagen att det blir en ny vattendom för sjön Yxern som innebär förändrade vattenregleringsbestämmelser under en treårsperiod. Tekniska Verken säger sig vara både glada och lättade.
– Den gamla vattendomen behövde förnyas, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i ett pressmeddelande.

Annons:

I ett pressmeddelande skriver Tekniska verken att de i kraft av sitt delägarskap i Yxerns regleringsföretag aktivt deltagit i och stöttat Västerviks- och Vimmerbys kommuners ansökan om att ändra de så kallade vattenhushållningsbestämmelserna för regleringen av Yxern.

– Det har varit många och långa diskussioner om vattennivåerna i Yxern genom åren, och de senaste två årens långvariga torka innebar att nivån i sjön under hösten 2016 blev den lägsta på 40 år. Orsaken till situationen är att vattenhushållningsbestämmelserna i den gamla vattendomen inte var anpassade för nuvarande förhållanden, utan tvingade fram en hög tappning ur sjön även om det inte kom något regn. Vi ser nu fram mot att tillämpa de mer miljöanpassade regleringsbestämmelserna som domstolen beslutat om, säger Ola Palmquist, ordförande i Yxerns Regleringsföretag i pressmeddelandet.

"Behövde förnyas"

Den nya domen innebär att regleringsföretaget, under en prövotid på tre år, kan reglera sjön på ett sätt som säkerställer betydligt högre vattenstånd samt betydligt mindre och mer naturlika vattenståndsvariationer.

– Den gamla vattendomen från 1938 behövde förnyas och vi är glada och lättade över Mark- och miljödomstolens tillfälliga dom. Jag tycker att både vi och kommunerna tagit ansvar i en svår fråga, och beslutet från Mark- och miljödomstolen innebär att parterna nu i lugn och ro kan jobba fram en långsiktig lösning för Yxern, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: