Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyförfattaren släpper bok om missionär från Djursdala

Rebecka Fredriksson släpper i februari sin andra bok. Den handlar om missionären Lilly Gustafsson. Foto: Privat

Vimmerbyförfattaren släpper bok om missionär från Djursdala

Rebecka Fredriksson, som bor i Djursdala, debuterade med tonårsromanen "Ska vi slå vad" 2014. Nu kommer hennes andra bok.

Annons:

Bok nummer två av författaren Rebecka Fredriksson handlar om Lilly Gustafsson. Hon växte upp i Djursdala för över hundra år sedan och redan som barn ska hon ha känt en stark längtan och kallelse till att bli missionär i Afrika. När Lilly var i 25-årsåldern bestämde hon sig för att det skulle bli så – oavsett kostnad. Genom många uppoffringar kom hon i väg 1934. Nu har hennes öde och äventyr skildrats av Rebecka Fredriksson. 

 – Jag skulle från början bara skriva en liten artikel om hennes liv, men så kom det in material från alla möjliga håll: Brev, foton, dagbok… Historien var mer spännande än jag kunnat drömma om. Jag blev så fascinerad av Lillys liv att jag måste skriva en bok om det, berättar Rebecka Fredriksson som inte är släkt eller ens kände till Lilly sedan tidigare.

– Att skriva en biografi har varit en väldigt annorlunda utmaning. Lillys brev är välskrivna, så de bildar stommen i berättelsen. Jag har mest försökt fylla i konturerna och ge läsarna mera kringförståelse. Det är förstås som ett stort pussel att se hur olika bitar passar ihop, omärkta foton till exempel. Det har varit otroligt kul och svårt. För att få veta lite mer har jag även kollat mot andra samtida källor, tidningar och protokoll till exempel.

"Häftig känsla"

Redan 1969 dog Lilly Gustafsson, men några som minns henne har blivit intervjuade för boken. Som avslutning reste Rebecka tillsammans med sin mamma till Sydafrika, där sjukhuset och sjuksköterskeskolan som Lilly startade fortfarande drivs än i dag. Den allra första sjukstugan byggdes på 1930-talet med hjälp av tusen kronor som människor i Djursdala samlat in.

– Det var en häftig känsla att gå där och veta att inget av det här troligtvis hade funnits om det inte var för människor i Djursdala som gav till det här ändamålet, på den tiden när de hade så lite själva.

Släpps i februari

Lilly ska ha byggt upp ett förtroende för sjukvården, trots att det var flera mil till närmaste doktor och att sjukhuset inte fick en telefon förrän långt in på 1940-talet. Lilly var ofta tvungen att operera, förlösa med tång och göra sitt yttersta för att rädda livet på människor, med väldigt små materiella resurser.

– Många i Sverige har kommenterat att Lilly var en person som fanns med under deras barndom eller ungdom på olika sätt, men att de aldrig tänkte att det var något speciellt med henne. Hon framhävde aldrig sin egen roll. Hon hade gjort det här för Jesus och det var han som skulle ha äran. Och på sätt och vis var ju Lilly inte mer speciell än tusentals andra som gjorde liknande uppoffringar och vann liknande segrar under förra och förrförra seklet. Hon är helt enkelt en del av en historia som väldigt sällan har berättats på det här sättet, säger Rebecka Fredriksson. 

Hennes andra bok släpps på förlaget Pärlan i februari i år. Den 11 februari kommer författaren att signera sin bok på bokhandeln i Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: