Annons:

Sök

Annons:

Rebecka släpper ny bok i samband med filmvisning och panelsamtal

Rebecka Fredriksson i Bethel University’s arkiv i St Paul i augusti i år. Här läser hon F O Nilssons dagbok. Foto: Privat

Rebecka släpper ny bok i samband med filmvisning och panelsamtal

Den lokala författaren Rebecka Fredrikssons bok "Benådade" gick nyligen iväg för tryck. Snart ska den släppas i samband med en filmvisning i Vimmerby.
– Det ska bli superspännande, säger hon.

Annons:

2014 kom Rebecka Fredriksson debutroman "Ska vi slå vad" och några år senare släppte hon en biografi om missionären Lilly Gustafsson från Djursdala. 

I april 2021 fick hon bokkontrakt på en tredje bok. Det rörde sig om en historisk roman som utspelar sig på 1800-talet. Rebecka hade då jobbat med den historiska romanen i flera år. 

Historien delades upp i två och den första delen i serien, "Landsförvisade", blev mycket uppmärksammad, inte minst bland kristna läsare. Boken var en av de mest sålda kristna romanerna under 2021.

– Förlaget valde att dela upp historien i två delar och den här delen som kommer nu är en fortsättning där den förra slutade. Så här i efterhand tycker jag att det var ett bra beslut att dela upp den i två olika delar, säger Rebecka Fredriksson. 

Researchresa till USA

Den andra delen "Benådade" gick nyligen till tryckeriet och bygger på verkliga händelser kring de allra första baptisterna i Sverige. 

– I den här delen fördjupas relationerna lite mer. Den första delen innehöll ett större grepp kring den begynnande baptiströrelsen. I den här delen fokuseras det mer på relationen mellan huvudpersonen och berättaren. Man får också se hur baptiströrelsen växer otroligt snabbt, både i USA och Sverige. Det blir en del annorlunda frågeställningar kring just det här med makt och hur en ledare på något sätt kan utvecklas åt fel håll i och med att man får en viss status. 

I somras åkte Rebecka Fredriksson till USA som en del av sitt researcharbete.

– Boken var på sitt sätt redan klar, men resan till USA gav mycket och gjorde att jag kunde fördjupa mig jättemycket. Vi besökte många platser och det gav många ögonblicksbilder och man fick en känsla när man själv rörde sig i landskapen. Det ger någonting att se det på riktigt. 

Ett intressant dokument, skrivet på svenska, var Rebecka Fredriksson en av få som kunde förstå.

– Det var jätteintressant. Jag var i kontakt med olika arkivarier och när jag läste det här dokumentet, så var det första gången på länge som förstod vad som stod. Det var länge sedan någon på den orten behärskade svenska. Det hade aldrig hänt om jag inte varit på plats, så det var häftigt.

Bokrelease och panelsamtal

Baptiströrelsen spelade en stor roll i uppbyggandet av det moderna samhället i Sverige.

– Det var väldigt mycket som påverkades av baptiströrelsen, som exempelvis arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen. Baptiströrelsen präglade många av de ideal som fördes fram i den här tiden. 

Den 26 november är det dags för bokrelease i Vimmerby. Dokumentärfilmen "Frikyrkans historia" har gjorts av Fredrik Lindé i Rimforsa och den kommer att visas i Plenisalen i samband med boksläppet.

– Att kunna göra det här i kombinationen med filmvisningen är superspännande. Den har aldrig visats här, så det kommer bli superkul. 

Dessutom blir det ett panelsamtal om makt och demokrati. I panelen ingår bland annat kommunalrådet Jacob Käll (C) och teologie doktor Fredrik Wenell, som också är ledarskribent på tidningen Dagen.

– Det är jätteintressanta gäster och jag är jätteglad över upplägget. Jag hoppas att intresset kommer vara stort.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: