Annons:

Sök

Annons:

  • Kraftigt reducerat mediestöd – så mycket får de lokala medierna

    Flera av länets tidningar får del av redaktionsstödet. Foto: MostPhotos

  • Kraftigt reducerat mediestöd – så mycket får de lokala medierna

    Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kraftigt reducerat mediestöd – så mycket får de lokala medierna

Jämfört med 2020 är redaktionsstödet, som var nytt då, kraftigt reducerat. Istället för en halv miljard delade Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, ut drygt 91 miljoner kronor.

Annons:

I december förra året tog mediestödsnämnden beslut om vilka medier som skulle få det nya redaktionsstödet. Då var det 159 medier som fick ta del av den totala kakan på 500 miljoner kronor. 

I år var det 106 bolag som fick dela på 91 mijoner kronor. De tolv tidningar som fick mest fick mer än en tredjedel av det totala stödet. Redaktionsstödet fördelas utifrån mediernas redaktionella kostnader. 

Totalt ansöktes om drygt 650 miljoner och därför fick nämnden justera ned stödnivån till de sökande. 74 miljoner kronor gick till dagstidningarna, nio miljoner till gratistidningar och sju miljoner fördelades mellan nättidningar. 

Lägre stödnivå

2020 fick Dagens Vimmerby AB för första gången ta del av stödet från myndigheterna. Då fick Dagens Vimmerby AB och Dagens Västervik AB totalt 926 000 kronor. Dagens Vimmerby AB får ta del av stödet i år också, men får betydligt mindre den här gången. 

2021 handlar det om drygt 274 000 kronor. Mest pengar i länet får Barometern/Oskarshamns Tidningen, som ägs av Gota Media. Tidningen får 2,76 miljoner kronor i stöd.

Öst Medias tidningar, Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning, får näst respektive tredje mest pengar i länet. Västerviks-Tidningen får nästan 1,2 miljoner kronor och Vimmerby Tidning drygt 882 000 kronor. 

En del tidningar får också andra stöd. Kalmar Läns Tidning och Ölandsbladet får drygt 2,3 miljoner kronor i driftstöd vardera. Barometern/OT får också 1,4 miljoner kronor i distributionsstöd, Vimmerby Tidning 238 000 kronor, Västerviks-Tidningen 351 500 kronor och Kalmar Läns Tidning drygt 17 000 kronor. Ölandsbladet får drygt 141 000 kronor. 

Dessutom får Gota Media-ägda Barometern/OT stöd för lokal journalistik i Emmaboda, Torsås och Högsby kommun. Sammanlagt handlar det om drygt tre miljoner kronor.

– Det här visar hur mycket vi får ut av våra resurser och vilka enorma insatser våra reportrar gör. Att vi når en större publik med så mycket mindre medel ska inte vara möjligt, men jag är oerhört glad för att vi kan fortsätta leda nyhetsbevakningen i Vimmerby och Hultsfred och skapa allt svårare konkurrens i Västervik och Kalmar, säger Jakob Karlsson, ansvarig utgivare och vd för Dagens Vimmerby AB.

"Efterlyser större stabilitet"

Stödet betyder förstås mycket för Dagens Vimmerby. 

– Vi har verkligen kunnat investera i både personal och teknik på grund av det stora stöd vi fick förra året. Samtidigt så efterlyser vi en större stabilitet och rättvisa i systemet. För vår del blir det väldigt svårt att planera en verksamhet när stödet minskar med 650 000 från ett år till ett annat utan att något regelverk förändrats. Att det kan bli så illa är obegripligt för mig och vi välkomnar verkligen den utredning av hela mediestödet som nu tillsatts. Istället för ett så stort fokus på att fördröja papperstidningarnas död vill vi se ett teknikneutralt stöd som kan utveckla vad som är viktigt ut ett samhällsperspektiv: det journalistiska innehållet, säger Jakob Karlsson.

I Dagens Vimmerby AB ingår också Dagens Hultsfred. Dagens Vimmerby AB är huvudägare till Dagens Västervik AB och Dagens Kalmar AB. 

Här nedan kan du se hela listan.

Fakta

Redaktionsstöd:

Barometern/Oskarshamns-Tidningen

Stöd: 2 768 994 kronor (2020: 8 954 040 kronor).

Västerviks-Tidningen

Stöd: 1 195 488 (4 072 100 kronor).

Vimmerby Tidning

Stöd: 882 554 kronor (3 300 497 kronor).

Kalmar-Posten

Stöd: 281 869 (742 996 kronor).

Dagens Vimmerby

Stöd: 274 390 kronor (926 113 kronor).

Fotnot: Utöver redaktionsstödet får flera medier en rad andra stöd. Dagens Vimmerby AB är endast berättigat till redaktionsstöd 2021.

Källa: Mydigheten för press, radio och tv

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: