Annons:

Sök

Annons:

Färre har kvar midnattsrean – men Vimmerby ger inte upp

Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt på Vimmerby Bokhandel har en stadig kundkrets under rean. Foto: Simon Henriksson

Färre har kvar midnattsrean – men Vimmerby ger inte upp

Många bokhandlare ger upp midnattsrean. I Vimmerby står den dock stadigt. – Så länge det kommer mycket folk ser vi ingen anledning att hålla stängt, säger bokhandelns Tove Karlstedt.

Annons:

Den närmaste tiden väntar den mest intensiva perioden för varje bokhandlare. 

Vimmerby är definitivt inget undantag. Snarare är det väldigt intensivt här. 

– Vi har verkligen en jättebra rea, överlag är det väldigt bra. Vi är störst på rean inom vår kedja och det är ett 40-tal i vår kedja. Då finns det ändå på större ställen, som Kalmar exempelvis. Jag tror att det verkligen är en tradition i Vimmerby att man går på rean och det tycker vi är roligt, säger Tove Karlstedt. 

Då är ju den självklara frågan varför det är så i just Vimmerby?

– Jag vet inte riktigt varför, men vi lyckas nå ut till många. Det är många som vill gå och om det är just den här känslan av att gå på natten eller att trängas de första dagarna på rean, det vet jag inte. Vi marknadsför oss också väldigt väl och av någon konstig anledning har storstäder mer konkurrens av nätet. Här har vi väldigt trogna kunder. 

Färre har öppet sent

Vid midnatt – natten mot onsdag – var det som vanligt ett ganska stort antal bokentusiaster som ville in och norpa en prisvärd bok direkt. Sömnen fick förstås snällt vänta ett tag.

– Det brukar vara runt ett 50-tal totalt sett och så är det i år också. 

I Sverige blir det allt färre midnattsreor. 

– Det är ingen i våra kedja som har det och jag vet inte exakt hur många det är, men det är inte många i Sverige. Vi resonerar som så att så länge det kommer folk finns det ingen anledning att hålla stängt. 

Ni har inte märkt av någon nedgång?

– Nej. Däremot så hamnar rean utanför sportlovet ibland och det kan påverka. När det är sportlov så är det fler som känner att de kan vara uppe och de yngre kan också vara med här. 

"Höga förväntningar"

Årets upplaga av bokrean innehåller omkring tusen titlar. Det finns därmed en uppsjö av romaner, deckare och faktaböcker att välja och vraka mellan. 

– Man har alltid höga förväntningar, den första veckan är som mest intensiv. Det är ju lite fest också, det är väldigt kul för oss och det är mycket folk som kommer. Vi vill förstås sälja så mycket som möjligt. 

Vi ponerar att någon bara kan köpa en enda bok – vilken ska det bli?

– Oj, det är svårt i år. Vi har försökt att tippa på romaner och deckare, men det är ingen jättestor i år. Det brukar alltid finnas någon som nästan alla tar, men i år är det ingen som sticker ut. På faktaavdelningen är det verkligen "Trädens hemliga liv". Vi märker också att vi säljer mycket mer fakta och mindre av romaner och deckare. 

Förra året ökande antalet sålda böcker i Sverige med 1,6 procent enligt siffror från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Mest ökade försäljningen av barn- och ungdomslitteratur – ökningen var hela 2,9 procent. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: