Annons:

Sök

Annons:

  • Tuna var först ut i nya satsningen:

    Maria Bolin är samhällsplanerare på Vimmerby kommun. Hon var jättenöjd med första mötet ute i Tuna. Foto: Simon Henriksson

  • Tuna var först ut i nya satsningen:

    Dialogtouren går vidare i Gullringen.

  • Tuna var först ut i nya satsningen:

    Många Tunabor slöt upp för att diskutera och bryta nya idéer.

  • Tuna var först ut i nya satsningen:

Tuna var först ut i nya satsningen: "Säger jättemycket om orten"

Arbetet med kommunens dialogtour är igång. Det första mötet hölls i förra veckan i Tuna och det blev en kväll med flera timmars diskussion, tankar och idéutbyte.
– Jag är jättepositiv, säger samhällsplaneraren Maria Bolin efter det första mötet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kommunen är ute på en dialogtour den här vintern. Projektet är ett led i arbetet med den nya översiktsplanen och under hela vintern genomförs möten på samtliga kommunens orter. 

Där har invånare möjlighet att påverka hur den specifika orten eller hela kommunen ska utvecklas framgent. 

Allra först ut i det här projektet var Tuna och ett 30-tal personer fanns på plats i bygdegården. Ortsborna tillsammans med politiker och tjänstepersoner från Vimmerby utbytte tankar och idéer i timmar.

– Jag är jättepositiv. Jag känner att jag har blivit så imponerad. Om man tittar på det ordmål vi hade för att lyfta vad Tuna kännetecknas av i dag, så var det bara positiva saker man lyfte upp. Det fanns inte ett negativt ord där och det säger jättemycket om Tuna som ort, säger Maria Bolin, som är samhällsplanerare på Vimmerby kommun och den som håller i dialogtouren.

"Mycket är positivt"

Hon var nöjd med hur kvällen fortlöpte och vad som kom ur den.

– Allt har flutit på måste jag säga. Det har varit lagom med folk. Det finns förstås en risk att det blir lite för mycket folk och lite för stimmigt, men så har det inte alls blivit. Jag tycker det har funkat väldigt bra och det har verkligen varit diskussioner.

Vad har du fått för intryck när du har gått runt?

– Det är blandat. Väldigt mycket är positivt. Någon fråga handlar om vilka platser man undviker eller om det finns mötesplatser som inte är inkluderande. Här har det i princip varit nej på det. Det är verkligen positivt. Det finns såklart saker att utveckla även i Tuna och det är tydligt vilket starkt engagemang som finns på orten. Medborgare, föreningar och kommunen får parallellt dra lasset för att kunna komma långt. 

Sätts det en hög ribba för de andra orterna efter den här kvällen?

– Det tycker jag verkligen, men alla orter har sina förutsättningar. Det ska bli jätteroligt att komma till varje ort och om det är 20 eller 70 personer spelar ingen roll på det sättet. Man märker om det finns ett engagemang och vi är jätteglada för den här kvällen från vårt håll.

Kan bli svåraste orten

Fiber, bryggor, nybyggnation av tomter, inflyttning och kollektivtrafik var bara några av alla punkter som ortsborna i Tuna tryckte på. 

Men hur ska det bli verkstad och verklighet av alla vackra ord?

– Någonstans handlar det om att ta klivet från att det händer väldigt mycket i Vimmerby stad automatiskt. Det är klart man måste göra saker i Vimmerby stad, men inte lika mycket. Här handlar det om att ha ena foten i orterna eller på landsbygden och få med hela kommunen. Vi är så beroende av stad och landsbygd tillsammans. Det är något vi behöver bli bättre på internt, att ha parallella spår. För min del, rent personligen, har jag jättemycket underlag för att ta med in i en ny översiktsplan. Allt kommer förstås inte landa in i den här långsiktiga strategiska planeringen, men jag är övertygad om att det finns jättemånga fina idéer här, likt nya bostadsområden, att ha med sig framåt. För vem bygger man och för vilka ska man planera bostäder och så vidare, säger Maria Bolin.

Frågan om stad kontra land är alltid närvarande. Det Tuna känner mot Vimmerby, känner Vimmerby mot Linköping och så vidare. Den förra mandatperioden hade vi en skoldebatt som har präglat kommunen ganska mycket i många år. Tror du att den här dialogtouren kan bidra till att minska den klyftan?

– Just det där är inga unika debatter för Vimmerby. Det är så det ser ut i Sverige och världen generellt. Om det är något som pandemin har fört med sig så är det att det går att bo, verka och arbeta på ett helt annat sätt än tidigare. Det gynnar landsbygden. Det kanske låter som en utopi nu, men jag tror att vi om bara några år ser det som självklarheter och inte kan förstå att det var en fråga för tio år sedan om tio år. Utvecklingen går så himla snabbt och då tror jag att en del ojämlikheter försvinner. Det finns mycket positivt kring landsbygden som staden inte har. Det kan handla om mindre otrygghet, mer gemenskap och liknande. I större städer bygger man bort natursköna områden och det är något som Tuna inte behöver brottas med. 

Tror du att konversationerna och diskussionerna blir lika livliga och levande på alla orter?

– Det tror jag, men kanske att det är så att ju mindre orten är, desto större är engagemanget. Jag tror att den svåraste orten kan bli Vimmerby tätort. 

Kan det bli för spretigt i Vimmerby?

– Kanske. Man delar kanske inte samma vision på det sätt man gör på ett mindre ställe. Det finns flera dimensioner i det här, men jag tror att det är lättare på de allra minsta orterna.

Nu väntar Gullringen

Efter dialogtourens första stopp i Tuna väntar ett besök i Gullringen på torsdagskvällen. Totalt blir det tio dialogträffar fram till slutet av januari.

– Vi är så tacksamma att vi får komma ut och hur de här orterna har svarat upp och ställer upp med det ena efter det andra. Vi kommer vara fullmatade med inspel i slutet av januari, säger Maria Bolin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: