Jacob Käll, Kristina Alsér och Joacim Johansson samlade nyligen ett gäng nyckelpersoner för ett möte på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson
För en vecka sedan träffades återigen lokala, regionala och nationella nyckelpersoner för en eftermiddag fylld med inspiration, kunskap och stärkande samtal om samverkan, attraktion och kraftsamling.
Det var den femte träffen på mindre än två år. Första träffen var på Astrid Lindgrens Värld sommaren 2020 och deltagarna samlades för att försöka klura ut hur den svåra coronakrisen skulle klaras ut. Bilden av att se skådespelare rensade ogräs i rabatterna har fastnat på Kristina Alsérs näthinna.
– Det är lätt att kraftsamla när det är kris men vi bestämde oss från början för att vi ska ta vara på kraftsamlingen, se till att vi använder engagemanget och fortsätter jobba gränslöst. Jag känner i dag att vi är ännu mer framåtlutade. Vi har med oss historien, har identifierat våra svagheter och styrkor och ska fokusera ännu mer på det. Nu handlar det inte bara om besöksnäringen, utan det handlar om Vimmerbys näringsliv, attraktionskraften och rekryteringsmöjligheter under 365 dagar, säger Kristina Alsér.
"Struntar i administrativa gränser"
Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun, berättar att man på det senaste seminariet i oktober förra året drog lärdomar av kraftsamlingen under pandemin.
– Jag har summerat vad vi har lärt oss under krisen, det jobb vi har genomfört och vad vi ska fortsätta att jobba med. Det är fortfarande viktigt med den samverkan som vi har byggt upp. Vi har hela tiden försökt agera snabbt och måste våga göra misstag och vara lokalpatrioter och värna om våra lokala företag och handeln. Vi måste jobba ännu mer med dialog med näringslivet, våra medborgare och vårt föreningsliv. Kompetensförsörjning och rekrytering är en utmaning som vi delar med näringslivet och har lika svårt att rekrytera folk i den offentliga sektorn, säger Jacob Käll.
Kristina Alsér betonar vikten att jobba mycket mer tillsammans trots att man har tagit sig genom coronakrisen.
– Ensam är inte stark utan det är tillsammans vi ska jobba. Vi struntar i administrativa gränser. Det är lätt att samlas, dra ihop folk och öka engagemanget i kris, men att hålla fast när man är tillbaka i ett normalläge är en utmaning.
Vad har ni lärt er sedan projektet drog igång för drygt två år sedan?
– Att vi har ungefär samma utmaningar oavsett vilken bransch det är och jag tänker framför allt på rekryteringsfrågan. Jag pratade nyligen med regeringens Norrlandssamordnare som säger att de söker 100 000 människor. Även om vi inte har de utmaningarna så ska de 100 000 personerna tas någonstans ifrån. Vi måste steppa upp och bli attraktiva som boendeort och arbetsgivare, säger Kristina Alsér.
"En position där vi syns och hörs"
Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld, berättar att man inte får släppa taget om samarbetet som man har byggt upp.
– Nu när vi är tillbaka i ett normalläge så är det lätt att bara titta och fokusera på det man själv gör. Vi ska verkligen se till att hålla i den här samverkan och kommunikationen med att träffas och prata om viktiga frågor. Vad är det som gör att vi blir en valbar ort och kommun för människor som vill bosätta sig och söka jobb här, säger Joacim Johansson.
Joacim Johansson är övertygad om att det blir en mycket lyckad sommar för Vimmerby med omnejd vad gäller besökare.
– Precis som Kristina säger, det är så många nu i landet som har utvecklingspotential och slåss om människor som är villiga att röra på sig. Vi behöver ta en position där vi syns och hörs. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är besöksnäringen som vi samlas kring i dag utan det är att göra orten attraktiv för att rekrytera arbetskraft året runt, säger Joacim Johansson.
"Kan fånga upp mer än vad vi gör"
Jacob Käll ser kompetensförsörjning och rekrytering som den största utmaningen framåt.
– Det är en prioriterad fråga för offentlig sektor, näringsliv och för alla, säger Jacob Käll.
– Vi måste på något sätt skilja ut oss från andra. Om vi jobbar tillsammans över gränserna kommer vi komma mycket längre med en och samma målbild, säger Kristina Alsér.
Att ta vara på alla människor som besöker Vimmerby under sommaren är något som man ska jobba ännu mer med.
– Vi på ALV har en halv miljon besökare per år som skulle kunna vara potentiella invånare i kommunen. Där kan vi fånga upp mer än vad vi gör och få dem att tänka till. Här är det trevligt, här finns det saker att göra och här kan jag tänka mig att bo, leva och jobba, säger Joacim Johansson.