Annons:

Sök

Annons:

Ny litterär hub för unga startas i Vimmerby – hon ska bygga upp den

Tess Rikardsson ska leda den litterära huben i Vimmerby. Foto: Pressbild

Ny litterär hub för unga startas i Vimmerby – hon ska bygga upp den

Nu startar snart en ny litterär hub för unga i åldern 15 till 19 år. Det är Tess Rikardsson, som 2022 blev nordisk mästare i poetry slam, som påbörjat en projekttjänst på Vimmerby bibliotek.

Annons:

Den litterära huben kommer vända sig till ungdomar.

– En del i uppdraget är att skapa en fysisk plats för unga på biblioteket där det både ska var mysigt att umgås och finnas inspiration till skrivande och läsning, säger Tess Rikardsson i ett pressmeddelande.

Hon har tidigare varit journalist och studerat kreativt skrivande. Hon är dessutom nordisk mästare i poetry slam för år 2022. Nu har hon påbörjat en projekttjänst på Vimmerby bibliotek för att få igång den littera huben.

Tess Rikardsson kommer ursprungligen från Östersund och har även bott i Nössjö och Jönköping. Numera bor hon i Hultsfred och har hunnit vara på sin nya tjänst i drygt en vecka. I Jönköping har hon varit engagerad som ledare för en poesigrupp för blandade åldrar. 

– Den första aktiviteten jag ska dra igång är en skrivargrupp på sportlovet. Vi kommer att hålla till i Fabriken och pröva på poetry slam, både att skriva och att läsa upp för varandra, säger hon.

"Hoppas att andra ska inspireras"

Just poetry slam ligger henne varmt om hjärtat. Det var något hon upptäckte som publik redan i Östersund. Första gången hon själv testade var i Nässjö. 

– Jag tänkte först att jag är alldeles för blyg, men på skrivarlinjen fick vi prova att läsa våra texter för varandra. Då blev jag van vid det. Det vore jättekul att starta något här i Kalmar län. Man kan börja med mindre tävlingar och workshops, men på sikt vore det roligt att göra en satsning som innebär att man kan vara med och tävla i SM.

Tess skriver om många olika ämnen, men hennes vinnande dikt handlade om hantera ilska.

– Jag skrev som om mina känslor var olika karaktärer som hade en diskussion med varandra.

Projektet med en litterär hub för unga är ett samarbete mellan Vimmerby bibliotek och Litteraturnod Vimmerby med stöd av Statens kulturråd. 

– Vi hoppas att andra kommuner ska inspireras av Vimmerbys arbete och ta efter den här satsningen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: