Annons:

Sök

Annons:

Rektorn om nedskärningarna:

Josephine Svensson är högstadierektor på AL-skolan i Vimmerby. Foto: Pressbild

Rektorn om nedskärningarna: "Svårt att se att det är möjligt"

Flera stora nedskärningar är att vänta inom grundskolan i Vimmerby kommun. Hela skolstrukturen ska utredas och skolpengen reduceras med fyra miljoner kronor.
– Det kommer drabba hårt, säger AL-skolans högstadierektor Josephine Svensson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

På onsdagens sammanträde med barn- och utbildningsnämndens presenterades en rad av åtgärder för att komma till rätta med det stora underskottet i nämnden. 

Här är alla åtgärder sammanställda:

* Både förskole- och skolstrukturen i kommunen ska utredas av tjänstemännen. 

* En avveckling av Campus ska utredas. 

* Beslut på att skolpengen reduceras med fyra miljoner kronor.

* Beslut på att förskolepengen reduceras med två miljoner kronor.

* Ett sparkrav på gymnasiet och vuxenutbildningen med 1,5 miljoner kronor. I det ingår också att gymnasiet ska utreda eventuella nedläggningar av program. 

Att skolpengen reduceras med fyra miljoner kronor lär få stora konsekvenser för grundskolan i kommunen.

– Det kommer att drabba hårt. Fyra miljoner är mycket pengar och det är klart att det kommer påverka. Sedan vet vi inte några detaljer ännu, men det är det väl ingen som vet, så det är svårt att gå in på sådant, säger Josephine Svensson, rektor för högstadiet på Astrid Lindgrens skola.

"Skyldig att lösa det"

Reduceringen av skolpengen kommer påverka från och med höstterminen 2024. Med största sannolikhet innebär det att ett i nuläget okänt antal tjänster försvinner. 

– Det är så mycket pengar att det kommer drabba hela grundskolan hårt. Vi lever inte direkt i överflöd i dag och det är redan tufft att få det att gå ihop. Det kommer bli tuffa tider framöver. 

Vad kan du överblicka redan nu att det kommer få för effekt?

– Det är svårt att säga, men fyra miljoner kommer innebära en reducering av personal. Det kommer bli så, men troligen kommer det bli utspritt på oss alla inom grundskolan.

Josephine Svensson säger att hon i princip ser detta som omöjligt.

– Jag vet inte hur det ska gå till och kan inte se var man ska plocka bort personal. Det kommer såklart påverka och innebära att personalantalet och vuxna per barn blir färre. 

Så det är inte möjligt?

– Jag har svårt att se det, men när det är beslutat är jag som rektor skyldig att lösa det. Det kommer jag få göra, för det är mitt uppdrag. 

"Ingen chock"

Hur många tjänster det kan röra sig om ville skolchefen Ola Karlsson inte gå in på vid onsdagens pressträff.

– Jag exemplifierade med en yrkeskategori och vilken effekt det skulle få, men jag vill inte säga det i dag. Då låser man bara fast sig vid det. Det här blir rektorns ansvar. Man får mindre pengar och då får man se hur man bygger sin organisation, säger skolchefen Ola Karlsson.

Eftersom så få detaljer är kända vill Josephine Svensson inte heller spekulera.

– Det är flera tjänster såklart, men jag vill inte säga något om det. Det här skapar en oro och det gör det alltid när man ska skära ned. Jag tror att det blir en oro bland personal och vårdnadshavare när det här kommer ut.

Hade ni någon kännedom om det?

– Det kommer inte som någon chock. Vi pratar budget och ekonomi jättemycket och vet att vi står inför väldigt tuffa tider. Däremot är det så att personal och elever, som läser sådant här, har svårt att omvandla siffrorna till verklighet. Det gör att oron kan bli ännu större. 

Blir knepigare

Basuppdraget måste alltid genomföras är Josephine Svensson tydlig med. 

– Det handlar om barnens bästa och utbildningen i sig och det måste vi utföra på något vänster, även om det blir mycket knepigare. Det kommer bli en stor utmaning med dessa nedskärningar, men vi får göra vårt bästa utifrån förutsättningarna vi får till oss. Det är det bästa svaret jag kan ge nu. 

Vår tidning har sökt Eva Johansson, verksamhetschef för förskolan, campuschefen Sara Olsson, Vimarskolans högstadierektor Pernilla Begu samt Eva Grudemo, låg- och mellanstadierektor på Vimarskolan efter dagens olika besked. Kommunens nya grund- och särskolechef, Caroline Ålund, börjar först den 22 maj. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: