Annons:

Sök

Annons:

  • Pelle hamnade på intensiven efter ormbett – nu vill han varna andra

    Pelle Åhlander från Vimmerby lades in på intensivvården efter huggormsbett. Nu berättar han om händelsen. Foto: Privat

  • Pelle hamnade på intensiven efter ormbett – nu vill han varna andra

    Giftet spred sig från foten upp till knät, ljumsken, magen och bröstet. Andningen blev sämre och till slut gick giftet upp till huvudet. "Under ett par timmar var det riktigt illa", säger Pelle. Foto: Privat

Pelle hamnade på intensiven efter ormbett – nu vill han varna andra

Lite oskyldig lek i trädgården med sonen slutade med vård på intensiven för Pelle Åhlander, från Vimmerby. Huggormen gömde sig bakom en ljungplanta och högg till två gånger. Nu varnar Pelle Åhlander för den lömska ormen. 

Annons:

Fredagen den 21 juli var Pelle Åhlander ute i trädgården tillsammans med sin son. De spelade lite boll tillsammans. Bollen åkte i väg och Pelle gick då för att hämta den. Han la sig ner för att sträcka sig efter bollen, men vid vägkanten på Trollgatan i Vimmerby låg en huggorm vid en Ljungplanta. 

– Ormen låg ihop ringlad mellan benen när jag fick syn på den. Jag fick inte panik, utan sakta försökte jag ta mig därifrån, men när jag vinklade över kroppen blev han väl rädd. 

Sedan gick det fort. Ormen högg Pelle två gånger i vänsterfoten. 

– Det viktigaste är att direkt lägga foten i högläge, men det tog några minuter innan jag gjorde det. Jag ringde 112 och de skickade direkt en ambulans. 

Blev inlagd på intensiven

Inne på akuten blev Pelle Åhlander snabbt väldigt dålig. Giftet hade spridit sig från foten upp till knät, ljumsken, magen och bröstet. Andningen blev sämre och giftet gick upp till huvudet. Hans ögon och läppar svullnade. 

– Jag låg första dagen på IVA och fick intravenöst antiserum. När det spreds sig upp mot huvudet fick jag två adrenalinsprutor. Under ett par timmar var det riktigt illa, berättar Pelle.  

I söndags kväll kom Pelle hem från sjukhuset. Läkarna meddelade att smärtan kommer bestå mellan tre dagar till tre veckor, men Pelle har läst om en flicka som hade smärta i två och en halv månad. 

”Man ska ha respekt för ormarna”

Pelle förklarar att han har hög smärttröskel. En gång fick han sex getingstick samtidigt, men brydde sig knappt. Med huggormsbett är det däremot annorlunda. 

– Min läkare sa att man ska ha respekt för ormarna. Bandet mellan ormen och människan är så personligt. Det är som två spelkort och blir det en kombination kan det gå riktigt illa. 

Betten kom från en onormalt stor huggorm, då det var ett avstånd på elva till tolv millimeter mellan tänderna. En normalstor orm har mellan sex och nio millimeter mellan tänderna. 

Vill varna andra

Huggormen låg precis vid asfaltskanten. Pelle har redan nu bestämt sig för att på egen hand flytta ormen som högg honom. 

– Jag tänker på hundar och på de som promenerar. Huggormen lever fortfarande, och jag flyttade en annan huggorm i våras. De har rätt att leva, men de ska inte leva bland villor, barn och husdjur. Det var bara tur att det inte var min son. 

Pelle vill även varna människor för huggormen och för att de ska vara mer uppmärksamma. Just i detta fall hade inte han skor på sig, men det hade kunnat hindra ormens bett.

– Vi brukar alltid ha skor på oss när vi spelar fotboll, men för första gången i år var jag barfota och det hade räckt med att bara ha ett par tofflor på sig, säger Pelle Åhlander. 

– Det jag rekommenderar till andra är att ta det på fullaste allvar och direkt ringa 112, inte 1177. Sen ha foten i högläge och låta proffsen ta hand det. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: