Marcus Hamlin är ordförande för Företagarna Vimmerby.
Foto: Pressbild
Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet i landets 290 kommuner. För Vimmerby kommun var det som att sätta på en skräckfilm.
Vimmerby rasar ytterligare 36 placeringar på listan och är 236:a i hela landet. Det är också näst sämst i hela länet, då endast Högsby kommun får en sämre placering.
– Där har man ett jobb att göra, minst sagt. Nu är det viktigt att gå igenom resultaten grundligt för att kunna vidta adekvata åtgärder. Här handlar det återigen mycket om attitydfrågorna. Vimmerby kommun tappar när det kommer till service och bemötande, information och dialog. Det tror jag speglar vad man har gett för ett sammanfattande omdöme, kommenterade Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv, för vår tidning tidigare i dag.
Kommunens ledande politiker, Helen Nilsson (S) och Jacob Käll (C), ville inte kommentera tappet under onsdagen.
– Det är i stort sett det vi fick veta redan i våras. Vi vill bjuda in till en särskild pressträff om det här. Först behöver vi lite råd från Svenskt Näringsliv kring hur vi ska analysera det här, säger Jacob Käll.
"Finns många delar i det här"
Företagarnas ordförande Marcus Hamlin har förstås tagit del av rankingen.
– Tvåa från slutet är aldrig kul. Nu måste man försöka vända det här och det är några bitar som sticker ut. Jag tänker främst på kommunens service och bemötande. Där sjunker man rätt mycket. Även när det gäller dialogen med kommunens beslutsfattare samt information och upphandling. Jag vet att kommunen är på bollen vad gäller upphandling och vi har kontinuerligt träffats Företagarnas nya styrelse och kommunens företrädare. Jag vet att de jobbar hårt, men det är inget sprintlopp det handlar om. Det är ett maraton och det gäller att hålla i under lång tid.
Vimmerby började rasa i rankingen i samband med debatten om skolnedläggelse för snart ett tiotal år sedan. Därefter har man aldrig riktigt återhämtat sig.
– Jag tror inte det här enbart beror på det. Det hör ihop med många saker och inte minst myndighetsutövningen. När man slog ihop miljö- och byggnadsförvaltningen med Hultsfred – och det försvann från Vimmerby – blev avstånden ännu större.
Är det en stor anledning?
– Utan att veta så är min killgissning att det är en del i det. Men det finns många delar i det här. Brottslighet och otrygghet finns med där också. Där tappar man 20 platser och det är förståeligt med all knarkhandel i stan.
"Ska spegla verkligheten"
Kommunen har satsat stenhårt på företagsbesök en längre tid. Det är lovvärt och något att jobba vidare med, anser Marcus Hamlin.
– Man ska fortsätta ha huvudet mot rälsen tycker jag. Så det är viktigt att fortsätta med.
Ger den här rankingen en rättvisande bild?
– Rankingen bygger på en undersökning. Det ska spegla verkligheten, så vi får lita på de här siffrorna.
Vad är ditt bästa råd till kommunen?
– Det är många delar i det här och det är svårt för en liten kommun att få ihop ekonomin, men man måste fortsätta jobba med den. Man måste jobba med de ineffektiva delarna som finns inom kommunen. Det höga skatteläget måste man också jobba med. Med ett så här högt skatteläge i kombination med den här rankingen gör det svårt att få företag att etablera sig här. Det blir en ond spiral.
"Måste komma snart"
Företagarnas ordförande menar också att myndighetsutövningen från kommunen måste vara pragmatisk.
– Det finns 290 kommuner där ute och man måste inte vara bäst på allt kring nya lagar och regler. 290 kommuner tolkar lagen på olika sätt. Vi behöver inte vara den kommun som tolkar den till 110 procent.
Hur lång tid tror du det att vända den här utvecklingen?
– Vändningen måste komma snart. Innan vi når vettiga positioner kommer det dock ta flera år.