Annons:

Sök

Annons:

För Ingvar var anhörigstödet avgörande:

För Ingvar Larsson var anhörigstödet helt avgörande. Foto: Privat

För Ingvar var anhörigstödet avgörande: "Vore att bita sig i svansen"

Socialnämnden går vidare med ett eventuellt besparingsförslag kring anhörigstödet. För Ingvar Larsson i Södra Vi var den hjälp han fick helt avgörande.
– Lägger man ned det så biter man sig i svansen, säger han.

Annons:

Vid socialnämndens senaste sammanträde togs beslut kring en rad besparingsförslag. Många avfärdades direkt och ett fåtal klubbades igenom. 

Anhörigstödet var en av många punkter och det valde man att titta vidare på. Innan ett eventuellt beslut i nämnden tas ska det ske en konsekvensbeskrivning och vidare utredning kring vad ett förändrat utförande av anhörigstödet skulle innebära. 

Politikerna ville inte säga något om hur anhörigstödet skulle kunna förändras, men en beräkning visade att man skulle kunna minska kostnaderna med 580 000 kronor.

"Enormt mottagande"

Ingvar Larsson i Södra Vi är en av flera som reagerat på att anhörigstödet kan komma att förändras. Hans hustru Eva blev sjuk i cancer 2018. Han var anhörigvådare för henne tills hon gick bort för fem år sedan i november.

Han fick också mycket hjälp av anhörigstödet under hela den här processen. 

– Jag är en person som överlag är ganska negativt inställd till inrättningar. Innan min fru gick bort kom vi överens om att jag skulle söka hjälp via anhörigstödet. Jag fick ett sådant enormt mottagande och om de lägger ned det så biter de sig i svansen, säger han och fortsätter:

– Det här är något som samhället verkligen behöver. Det finns en massa saker som samhället inte behöver men som ändå rullar på. Jag tänker på alla de här barackerna som kostar väldigt mycket varje månad. Hade man satt igång och bygga för fem år sedan så hade man haft rum för alla inom barnomsorgen. Det rimmar så dåligt. 

Varför är anhörigstödet så viktigt och bra?

– Jag önskar inte någon att bli av med sin partner, men när man gör det... Då är man så utlämnad att det inte går att ana. Det skiljer sig självklart åt från fall till fall, men söker du hjälp så får du någon form av utbyte garanterat. Personen som är anhörigkonsulent är enastående. Du vet hur viktigt det är med rätt folk. Det är hur viktigt som helst. Hon är verkligen en person som bryr sig om att ge hjälp. 

"Viktig grundbult"

Ingvar Larsson har förståelse för att kommunen behöver hitta besparingar när det är tuffa tider. 

– Man har försatt sig i en situation som är svårbemästrad absolut. Men jag förstår inte varför man ska bygga nytt i Nybble samtidigt som man ska lägga ned i Storebro. Då förlorar man ju många platser och Nybble blir för litet redan från början. Det finns många parametrar i det här. 

Hur avgörande var anhörigstödet för dig?

– I min värld, med den inställningen jag har, så visste jag inte hur det skulle bli. Men det blev tvärtemot vad jag var rädd för. Det var fantastiskt och man kunde verkligen söka och få hjälp. Man ringde mig var 14:e dag och lyssnade på mig. Jag anser verkligen att det är en viktig grundbult i samhället med efterlevandestöd. Jag hoppas att politikerna läser det, att det inte är som vilket annat ärende som helst. Jag vet inte hur bra man känner till anhörigstödet, men jag hoppas att man förstår hur meningsfullt det är att få stöd när man sörjer. Jag minns att vi hade en träff i stadshuset och då kom det en politiker.

"Inte gapa oss galna"

Innan ett eventuellt beslut kommer i nämnden ska också pensionärsrådet få yttra sig om remissinstans.

– Mitt viktigaste medskick är att lyssna på dem som berörs och berörts av anhörigstödet. Vi ska inte gapa oss galna ännu, för inget är beslutat. Men det är viktigt att det kommer fram hur viktigt det här är. 

Det direkta anhörigstödet innebär bland annat kontakt med anhörigkonsulent, stöd och rådgivning enskilt, anhöriggrupp och anhörigcirkel samt må bra-aktiviteter. Det indirekta anhörigstödet innebär exempelvis avlösning i hemmet, hemtjänst och korttidsvistelse på boenden. HÄR kan du läsa mer om oron.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: