Annons:

Sök

Annons:

Sämre delårsbokslut än väntat för VEMAB – vädret avgör resultatet

Det ser sämre ut än väntat för VEMAB, där Torbjörn Swahn är vd.

Sämre delårsbokslut än väntat för VEMAB – vädret avgör resultatet

Vimmerby Energi- och Miljö AB inledde året med ett budgeterat överskott på 19 miljoner kronor. Men prognosen för helåret pekar på drygt sex miljoner kronor lägre.
– Avgörande blir vädret. Det hänger på hur kallt det blir, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

Annons:

Ifjol gjorde Vimmerby Energi- och Miljö AB en vinst efter finansiella poster på drygt 15 miljoner kronor och gav en maximal utdelning till moderbolaget, Vimmerby kommun, på fem miljoner kronor. För två år sedan var vinsten knappt fyra miljoner kronor. 

I år gick VEMAB in med ett budgeterat överskott på 19 miljoner kronor – men redan i april sänktes det till 13 miljoner kronor. Nu pekar prognosen mot en vinst på 12,8 miljoner kronor. 

– Vädret blir avgörande, det hänger på hur kallt det blir fram till årsskiftet, sa Torbjörn Swahn, vd på VEMAB till kommunfullmäktige i måndags.

Lägre än budget

Delårsbokslutet per sista augusti ger ett resultat på åtta miljoner kronor. Budgeten, och föregående års resultat, var högre. 

– Det beror på en del orsaker: framför allt ett mildare väder, vilket gör att vi inte sålt värme i den utsträckning vi tänkt oss. Vi har också blivit drabbade av att elcertifikaten inte gett de intäkter vi tänkt oss för den elproduktion vi har. Den är betydligt lägre än vi hade i vår budget. Förra året sålde vi certifikat för 140 kronor, nu ligger det på 60 kronor, förklarade Swahn.

Omsättningsmässigt ligger VEMAB också något lägre än vid samma tidpunkt 2016. 

– Vi kämpar, precis som Vimarhem, med at hålla nere likviditeten. Det är ett helt annat scenario än under 2015. Nu vill vi hålla nere likviditeten för att det kostar att ha pengar på banken. Därför har vi amorterat mer än vi hade gjort annars. 

"Räknar med klara det"

VEMAB har gjort investeringar på ungefär 25 miljoner kronor hittills i år. 

– Det handlar framför allt om kärlinköpen till renhållningen och dagvattendammarna vid infarten. Vi jobbar med en långsiktig plan för vad vi har för ekonomiska utmaningar framgent och vad vi ska prioritera. För VEMAB:s del ser vi ett snitt på 50 miljoner kronor för de kommande åren. Vi räknar med att klara det om vi smetar ut det på ett strategiskt bra sätt inom den befintliga låneramen. Det krävs att vi gör de amorteringar vi tänkts oss och även de avskrivningar vi har enligt plan för att behålla resultatet inom bolaget förutom den del som ligger enligt gällande ägardirektiv till moderbolaget.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: