Tidigast i september kommer kommunen kunna gå igång med parkeringsövervakning igen. Om det blir generell återbetalning för senaste halvåret är ännu oklart. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Arkivbild
Det var kring midsommar som Dagens Vimmerby avslöjade att Vimmerby kommun saknat laglig rätt att utöva parkeringsövervakning. Några dagar senare kom beskedet att kommunen aldrig någonsin haft rätt att utfärda parkeringsanmärkningar.
Parkeringsövervakningsfiaskot var ett totalt faktum.
– Det har saknats ett giltigt beslut för att bedriva kommunal parkeringsövervakning. Det har inte funnits något giltigt eftersom beslutet inte uppfyllt lagkravet. I beslutet anges inte det geografiska området och inte det minsta antalet parkeringsvakter som behövs, sa Henrik Antonio Monés, polisens gruppchef på området.
Men trots avsaknaden av ett giltigt beslut för att bedriva kommunal parkeringsövervakning har kommunen fortsatt. Under årets första knappa halvår har kommunen utfärdat cirka tusen anmärkningar, eller P-böter som det heter i folkmun, till ett värde om cirka en halv miljon kronor.
I början av juli stod det klart att kommunen inte kunde fatta ett nytt – och korrekt – beslut förrän efter sommaren.
”Komplettering till befintligt beslut väntas fattas efter sommaruppehållet, och under utredning kommer ingen övervakning att utföras i kommunal regi! Polisen kommer fortsatt att ha samma möjlighet som tidigare att utfärda parkeringsanmärkningar”, skrev gatuchefen Roger Lindell i ett mejl.
Folk har tagit sig friheter
Det här innebär att kommunen mitt under turistsäsongen – den mest intensiva trafikperioden i Vimmerby – inte haft någon kommunal övervakning av parkeringarna.
– Det finns övervakning i form av att polisen har övervakning, men om man parkerar fel är det förstås inte samma bevakning som kommunen har haft. Parkerar man fel riskerar man fortfarande böter, säger samhällsbyggnadschefen Klas Svensson.
Hur mycket tid polisen verkligen lägger på detta får dock vara en annan fråga. Klas Svenssons upplevelse är att det som hänt inte skapat något totalt parkeringskaos under sommaren.
– Det har inte varit ett jätteproblem, men det är klart att det är olyckligt att folk tar sig lite friheter och ställer sig där man inte ska stå. Man visar inte hänsyn och då tänker jag framför allt på platser avsedda för handikapparkeringar. Det är olyckligt. Det finns vissa ställen i tätorten där det har varit sämre, men på det stora hela har det fungerat. Det finns vissa områden där man kanske nyttjar det här och ställer sig i ett gathörn.
"Stora konsekvenser"
Tidigare har varken gatuchefen Roger Lindell eller kommunalrådet Helen Nilsson (S) kunnat svara för om kommunen kommer göra en generell återbetalning av de parkeringsböter som utfärdats under det här året.
Det beskedet kan samhällsbyggnadschefen Klas Svensson inte heller ge.
– I den frågan är det inget beslutat ännu. Det är inget tjänstamannabeslut i slutändan, men vi är inte på det klara med det ännu. Man måste titta på det helt enkelt. Vi har ändå haft något som man fått godkänt på och som gällt i 20 år och så är det så att det helt plötsligt inte gäller. Det får stora konsekvenser och därför måste vi utreda det.
Handlar det om någon ytterligare instans ni kan ta det till?
– Först måste vi titta på det här rent juridiskt vad det innebär och så vidare. Sedan får vi titta på hur man tar det vidare och det kommer bli i dialog med polisen.
Det här låter ju som bagatell, varför kan man inte ordna ett snabbt beslut?
– Det är en bagatell beroende på vilken sida man sitter på, men det måste till ett beslut i kommunfullmäktige. Därför drar det ut på tiden. Man kan alltid önska att det hade behandlats snabbare, men det här beror delvis på att informationen från polisen dröjde och kom tillbaka sent.
Inget fullmäktige förrän i september
Nästa ordinarie fullmäktigesammanträde är inte förrän i september. Så parkeringsövervakning i kommunal regi kan alltså inte påbörjas igen innan dess.
– Så fort som möjligt vill vi komma igång, men beslutet måste tas i KF. Från polisens sida kräver man ytterligare en mening och där tvistar vi lite med polisen om det behöver stå. Men det kommer göras en justering av beslutet på nästa fullmäktige.
Att ta ett extrainsatt fullmäktige har inte varit aktuellt?
– Det är väldigt mycket folk man ska få till i semestertider.
Vad känner du som chef kring att kommunen aldrig haft tillstånd för det här?
– Jag känner någonstans att vi i 20 år har haft en dialog om det här med tillstånd och godkännande från polisen. De har godkänt och beviljat tillstånd tidigare, men sedan har man ändrat sig och nu gäller det inte längre.
Är ni av olika åsikter här?
– Polisen har godkänt det här tidigare och inte haft några synpunkter på det tidigare.
Mitten eller slutet på september tror Klas Svensson att parkeringsövervakning i kommunal regi kan vara igång igen.
HÄR kan du läsa hur kommunalrådet Helen Nilsson (S) tänker i frågan och HÄR kan du se hur många som bestridit sina parkeringsanmärkningar efter avslöjandet.