Annons:

Sök

Annons:

Många har bestridit sina böter:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) tycker att det är tramsigt av folk som begär återbetalning. Foto: Arkivbild

Många har bestridit sina böter: "Det är tramsigt"

Generell återbetalning av parkeringsanmärkningar senaste halvåret är inte aktuellt, enligt kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). Hon retar sig dessutom på folk som begär återbetalning.
– Det är tramsigt. Man har begått fel, säger hon.

Annons:

Sommarens stora cirkus har varit det faktum att Vimmerby kommun aldrig haft rätt tillstånd för att utfärda parkeringsanmärkningar. Övervakningen i kommunal regi har varit pausad hela sommaren – den tid på året då som mest människor är i staden.

Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), tycker inte att det har fungerat fläckfritt.

– Det har varit mycket felparkeringar och för långa parkeringar, som hindrat andra från att komma fram. Många har ställt sig i gathörn och det är inte okej för säkerheten. Polisen är ju inte ute och ser över detta, så jag tycker inte det är okej att göra så som myndighet, säger hon. 

Har det varit ett stort problem?

– Jag har inte varit runt överallt och tittat på det, men bitvis har det varit problem. Jag har varit i stan och jag har varit torgnära och sett när man gjort fel. Man står för länge och flyttar inte på sig när man ska eftersom man vet om att man inte får böter. Det blir anarkistiskt och man gör som man vill. Det är inte okej i en stad av den här storleken sommartid.

Men problemet ligger väl hos er som inte har ordnat det som krävs?

– Polisen tycker vi har fel, men jag tycker det är konstigt. Vi har gjort och haft det så här länge, men helt plötsligt är det fel. Jag tycker inte det är okej. 

"Pratar väl med varandra?"

Kommunalrådet är av åsikten att någon generell återbetalning av parkeringsanmärkningar för det senaste halvåret – som uppgår till cirka en halv miljon kronor – inte bör ske. 

– Det tycker jag inte vi ska göra. När jag är tillbaka från semestern kommer vi gå igenom det här, men så tycker jag och det får stå för mig. Vi har haft det så här länge och då har polisen inte kommenterat det. Om ingen kommenterar det på många år, så tror man ju att det är okej. Man kan inte komma helt sonika utan en dialog och säga att det inte är rätt. Det är konstigt. Man pratar väl med varandra för att få det så bra som möjligt?

Polisen har tidigare sagt att det inte varit fråga om någon ny tolkning, utan att man kontrollerat kommunbesluten och då noterat att det saknades uppgifter från Vimmerby kommun. Polisen uppmärksammade kommunen om det här i januari. 

– Det ligger på politiken i kommunen skulle jag tro och det är inte helt ovanligt att det tar tid, men vi måste förhålla oss till det underlag vi har. De parkeringsanmärkningar som bestrids kommer undanröjas så länge kommunen saknar ett giltigt kommunbeslut, så är det tyvärr, har Henrik Antonio Monés, gruppchef på polisen inom området, tidigare sagt. 

Helen Nilsson (S) är inne på att kommunen ska försöka pröva om det som skett "är okej". 

– Det är så himla dumt. Vi kommer ta tag i det här nu direkt. 

Men någon generell återbetalning kommer det inte bli?

– Nej, då får man bestrida helt enkelt, det är min uppfattning. Jag tror ingen tycker annorlunda, men gör man det så får man ta en diskussion om det. 

"Tramsigt"

Siffror vår tidning tagit del av visar att antalet bestridande av parkeringsanmärkningar skjutit i höjden i kommunen efter vårt avslöjande i slutet av juni. 

– Även om man vet att man gjort fel så ser man chansen att få tillbaka pengarna. Det är tramsigt tycker jag. Man har begått fel och man har inte parkerat efter de ordningsföreskrifter som inte finns. 

Men enligt polisen är det ni som gjort fel?

– Jag tycker det blir tramsigt. Vi har gjort så här länge, men helt plötsligt ska alla ha tillbaka pengarna, fast de egentligen har parkerat fel. 

Det låter ju som det inte är särskilt mycket som ska till för att få de tillstånd som krävs. Varför har det inte gått att lösa i sommar?

– Jag vet inget om det, det får tjänstemännen svara för. Vi har inte fått något på bordet för att kunna ta ett politiskt beslut, men hade det varit nödvändigt hade vi ju fått göra det. Jag tycker hela det här är galet. Vi har inte gjort något fel anser vi, utan vi har gjort som vi alltid har gjort. 

Kan se över ny lösning

Kommunalrådet öppnar också för en lösning som används i många andra städer.

– På andra ställen har man parkeringsavgifter i stället. Vi får se över det här, för det kan vara ett sätt att göra det på. 

Skulle det kunna bli aktuellt här?

– Ja, kanske. Jag tycker det är bra att man har kunnat stå här utan avgift, men nu går det att göra fel utan att betala för det. Så det får vi eventuellt titta på.

HÄR kan du läsa en genomgång av hur många som bestridit sina parkeringsanmärkningar och HÄR en intervju med samhällsbyggnadschefen Klas Svensson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: