Annons:

Sök

Annons:

TYDLIGA SIFFROR: Så många har bestridit sina P-böter efter avslöjandet

Så många har bestridit sina P-böter efter avslöjandet. Foto: MostPhotos

TYDLIGA SIFFROR: Så många har bestridit sina P-böter efter avslöjandet

I slutet av juni kunde Dagens Vimmerby avslöja att kommunen inte haft tillstånd att utfärda parkeringsanmärkningar. Nu kan vi redovisa hur många som hittills har bestridit sina anmärkningar. 

Annons:

Vimmerby kommun har, enligt polisen, aldrig haft rätt att utfärda parkeringsanmärkningar. Men det har man gjort för fullt. En parkeringsanmärkning kan dock endast överklagas i sex månader från och med att beloppet betalas. 

Under det här året har kommunen utfärdat cirka tusen parkeringsanmärkningar, eller P-böter som det ofta kallas i folkmun, till ett värde om cirka 500 000 kronor. Dessa pengar riskerar kommunen alltså att behöva betala tillbaka, men ännu har kommunen inte tagit något beslut om att man generellt ska återbetala alla felaktiga parkeringsanmärkningar.

Att vårt avslöjande kring midsommar har fått effekt är dock väldigt tydligt. Vår tidning har tagit del av statistik över antalet bestridanden av parkeringsanmärkningar under det här året samt föregående år.

Skillnaden är markant. 

77 under sommaren

Under 2023 var det låga siffror från januari till juli. Sammanlagt bestreds 24 parkeringsböter. Flest var det i februari förra året med fem till antalet. I juli var det fyra.

I år är siffrorna helt annorlunda. Från januari till maj var det förvisso endast tolv bestridanden. Fem av dem i februari och fyra i mars.

Men efter vårt avslöjande om parkeringsövervakningsfiaskot har det skjutit i höjden. I slutet av juni bestreds 15 P-böter. I juli månad är det hela 62. Sammanlagt, under de här två sommarmånaderna sedan nyheten blev känd, har 77 parkeringsanmärkningar bestridits. 

Det visar siffror som Polismyndigheten tagit fram åt oss. 

– Det är inte så konstigt med tanke på genomslaget i media, säger Henrik Antonio Monés, polisens gruppchef inom området.

Är samtliga bestridanden i juni efter nyheten?

– Av de 15 som kom in i juni är samtliga efter den 24 juni och en följd av mediauppmärksamheten. 

Vad händer med dessa nu?

– Har man bestridit inom den lagstadgade tiden, alltså sex månader, kommer man få sin parkeringsanmärkning undanröjd och pengarna återbetalda. Det som är viktigt att tänka på är den här sexmånadersgränsen. 

Så om man exempelvis har fått böter i mars har man fortfarande möjlighet att bestrida?

– Alla har rätt att bestrida och så gör vi en bedömning om man har gjort det inom rätt tid. Vi bedömer sakfrågan och så är det Transportstyrelsen som återbetalar. 

70 undanröjda

Antalet undanröjda böter är också på en helt annan nivå än förra året, visar Transportstyrelsens statistik. 

Fån juli till december 2023 undanröjdes 21 böter. Hittills i år handlar det om 70 undanröjda böter, enligt statistiken från Transportstyrelsen.

HÄR kan du läsa vad samhällsbyggnadschefen Klas Svensson säger och HÄR om att kommunalrådet tycker det är tramsigt av dem som bestrider parkeringsanmärkningar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: