Den 18 juni gick en stor Vimmerbyprofil ur tiden. Niels Kvistborg hann inte få uppleva minnesutställningen om sitt livsverk.
– Sedan vintern 2021, då Niels Kvistborg tittade in på mitt galleri för första gången, har jag planerat den här utställningen. Niels har berättat och stöttat och gett sitt okej, vilket var en viktig sak. Hade han kunnat vara med, och haft krafter som förr, hade taket lyft på CHG. Sådan var han, säger Ann-Marie Brushane.
Nu blir hennes drömutställning verklighet. Den 14 september är det vernissage för minnesutställningen om Hollandia och Niels Kvistborg.
– Vi vill att man ska hänga med till Hollandia en gång till. Alla kommer bli som unga på nytt. Vi har bilderna, musiken och låter alla som var där sammanstråla på nytt. Många kanske inte hade åldern inne under tidigt 70-tal, men nu har vi alla åldern inne och kommer in på Hollandia igen, säger Ann-Marie Brushane.
Det var i maj 1970 som Niels Kvistborg startade Hollandia i Södra Vi. Det stora i detta var att Hollandia var stället där alla ville vara. Det var ett av Sveriges första diskotek och blev enormt stort. Diskusstjärnan Ricky Bruch bodde under en period i Södra Vi och var dj på Hollandia. Andra profiler som Ulf Elving och Claes af Geijerstam var också där. I princip alla vara där.
– Vad hade vi varit utan Niels? Det här var den absolut populäraste träffpunkten i hela Småland. Det var en annorlunda miljö, skön musik och folk åkte från alla möjliga ställen. Han var en stor entreprenör och hela Smålands nöjeskung.
Vimlar av gamla tidningsurklipp
Utställningen kommer vimla av gamla tidningsurklipp från den här tiden, bilder från privatpersoner och även familjens privata bilder.
Niels Kvistborg och Hollandia förekom mycket i tidningarna.
– En gång bombhotades Hollandia bland annat. Han var mest omskriven i hela vår bygd och när han var på "löpet" såldes varenda lösnummer.
Utställningen pågår från lunchtid till midnatt. Utöver galleriet finns även Komedianterna med och visar upp Niels Kvistborgs konst. Leif Larsson har sin loppis öppen med ett partytält på bakgården. Stadshotellet, som Niels tog över som 30-åring, finns också med på ett hörn.
– Det blir definitivt en återvändarträff för oss alla som var med. Jag hoppas man samlar sitt gamla gäng från den tiden och minns ett av Sveriges allra första diskotek. Det kommer att bli fest!
Tog hit Abba
Niels Kvistborg tog sedan Hollandia till Vimmerby och satsade på ett nytt diskotek uppe vid Vimarvallen 1979. Men nöjesprofilen gjorde också mycket annat. 1975 tog han Abba sjövägen till Storebroparken. Samma sommar kom världsartisten Demis Roussos dit. 1981 innehöll sommarprogrammet Docent Död, Gyllene Tider, Noice, Ebba Grön, Elvis Costello, Kim Larsen och så vidare.
– Han gjorde djärva artistsatsningar och det är helt makalöst att det här hände i Storebro.
En annan gång lovade han och Ricky Bruch att ta Elvis Presley till Sverige. Men det gick aldrig.
– Han fyllde också dansbanor i Barmshult och Folkets Park med de stora dansbanden som Flamingokvintetten, Thorleifs med flera. Thorleifs hade inte blivit så stora utan honom. Han tog hit Ted Gärdestad och det är väl lite som att Benjamin Ingrosso skulle komma hit nu. Det här är en minnesutställning som lyfter även andra delar av Niels Kvistborgs livsverk.
"Jobbat med det här ihop"
Ann-Marie Brushane säger att det här är hennes allra mest efterfrågade utställning.
– Jag började nämna den redan för tre år sedan och det här är en riktig drömutställning. Jag minns en sådan där underbar vinterkväll för några år sedan. Jag gick runt här inne och såg snön sakta falla utanför. Plötsligt öppnades dörren och då var det Niels, Ulla och "Cilla" som kom in. Niels var en sådan där person som hade det där lilla extra. Jag berättade då att jag hade lust att ha en utställning kring hela hans livsverk.
Känns det som en sorg att han inte kan vara med?
– Ja, det är klart. Vi har jobbat med det här ihop, även om han varit sjuk nästan hela tiden. Vi skulle göra det och det nu under våren, men tyvärr blev han sämre och sämre. Han var okej med allt det här och jag ska ärligt säga att om Niels hade varit frisk så hade det blivit en helt annan utställning. Han var den store entreprenören och så duktig är inte jag. Han hade sett till att det hade blivit enormt stort.
Om man av något skäl missar vernissagedagen den 14 september går det att uppleva utställningen ändå.
– Utställningen kommer hänga i tre helger, men jag vill framför allt puffa för vernissagedagen. Det är då man kan träffa alla som var på Hollandia. Många födda på 40-, 50- och 60-talet har en jättestor relation till Hollandia och träffades där. Jag hoppas att de ska komma hit nu.