Näringslivsprofilen Linda Carlsson är kritisk till kommunens ekonomiska läge och varför man inte kapar mer på tjänstemannasidan.
Foto: Arkivbild
Kommunen har egentligen aldrig tagit sig ur krisen från mitten av 2010-talet. Läget nu verkar dock vara värre än någonsin tidigare. Kommunen ligger 74 miljoner över standardkostnaden för jämförbara kommuner och är en av fyra kommuner i hela landet med värst riskvärde hos kommunernas gemensamma bank Kommuninvest.
Den budget som majoriteten presenterade tidigare i veckan kommer, när den klubbas av kommunfullmäktige, innebära omfattande besparingar.
En som tröttnat på det ekonomiska läget i Vimmerby kommun är näringslivsprofilen Linda Carlsson. Hon driver flera verksamheter, men är förstås mest känd som vd för Materialmännen.
– Jag reagerar både som företagare och privatperson. Man blir påverkad av kommunens ekonomi som båda. Det blir förstås lätt så att man jämför med hur man ska driva en ekonomi som företagare eller rent privatekonomiskt. Men oavsett om det är det eller en kommunal ekonomi så måste man titta på sina kostnader. Som företagare, om man måste skära i kostnader, är det konsulter och allt det externa som ryker direkt. Efter det tittar man på sina overheadkostnader. Skulle jag säga upp alla mina lastbilschaufförer, truckförare och säljare – men ha kontoret fullt av tjänstemän? Nej, såklart inte. Någonstans skapas pengar och intäkter av arbete och man kan inte plocka bort det som skapar värde, säger Linda Carlsson.
Hon säger att man hela tiden försöker hugga kostnader inom vård, skola och omsorg, både bland barn och äldre.
– De kanske hugger på tjänstemannasidan också, men det kommer aldrig fram. Gör man det men inte framför det – då förstår jag det inte. Då skulle man slippa förbannade kommuninvånare som mig. Man ser ju på jämförelser som görs mot andra kommuner att vi verkar ha en väldigt baktung apparat på just tjänstemannasidan. Det kostar mer här än i andra kommuner. Varför är det så? Vi har haft det tufft i så många år. Jag lägger mig inte i exakt vilka skolor som ska vara kvar, men jag vill att man går ut och visar krafttag mot tjänstemannasidan. Där är det helt andra löner om man kapar en tjänst där än en stackars lärare.
Får inte ihop det
Att kommunens personalkostym vuxit kraftigt under många är något vår tidning rapporterat om flera gånger de senaste åren.
– Det är jättekonstigt och man blir frustrerad. Uppenbarligen gör de inte hela jobbet, för hade de gjort det så hade ekonomin sett helt annorlunda ut. Och gör man grejer – berätta det då. Annars är man dålig på marknadsföring och kommunikation. Har jag fel, så blir jag jätteglad och tacksam.
Hur Vimmerby kommun, med ett förhållandevis starkt näringsliv och en turismjätte i form av Astrid Lindgrens Värld, inte klarar sig bättre med sina förutsättningar är en gåta för profilen Linda Carlsson.
– Det är det jag inte får ihop. Det är det enda man får höra från folk, oavsett om de bor i Vimmerby eller någon annanstans. Det kommer en väldigt stor påse pengar via företagen och turismen här. Den påsen man får in, alltså intäkter, vet man ungefär hur stor den är varje år. Vänder man det mot ett företag, så är det svårare att gissa sina intäkter. Man måste titta på sina intäkter och sen jämföra det med sin kostnadskostym. Därefter får man säga, okej då kan vi bara ha så här många tjänstemän. En jämförelse mellan intäktssidan i Vimmerby och Hultsfred hade varit kul att se exempelvis.
Är det politiken eller den högsta tjänstemannaledningen du är kritisk mot?
– Jag är ingen politiker, men jag tycker inte att det kan få finnas något man inte får röra. Det känns som att man skyddar hela tjänstemannasidan och overheaden. Man behöver börja om med ett vitt papper och där får ingenting vara fridlyst. Det är vad jag vill se. För nu tror jag att folk går och tänker på om skatten ska höjas igen och vi ligger redan högt. Vilka företag vill etablera sig här då? Vilka vill söka jobb i Vimmerby när man läser alla skräckrubriker?
"Tror inte jag är ensam"
Att själv engagera sig politiskt är inte aktuellt för Linda Carlsson.
– Jag vill inte bli politiker. Jag hade inte klarat den hierarkin och det spelet. För mig måste det gå mycket fortare än det gör i en kommunal verksamhet.
Skulle du inte kunna vara en intressant Micael Glennfalk-liknande värvning?
– Jag hade fått sluta med allt annat jag tycker är roligt och bara blivit osams med folk. Det finns mycket att säga och jag behöver inte säga allt jag tycker.
Tror du vi kommer få någon lösning på den här ekonomiska krisen?
– Jag vet inte. Det ska bråkas över politikergränserna och när det gäller tjänstemän och politiker känns det som att man är rädda för att trampa varandra på tårna. Just på lärarsidan och i omsorgen verkar det inte vara svårt att slakta... Jag tror det är så här, men jag kan ha jättefel. Har jag det önskar jag att man blir tydligare och förklarar för oss idioter som inte fattar. Då behöver man bli mycket bättre på att kommunicera det här. För nu förstår jag inte och jag tror inte jag är ensam om det.