Annons:

Sök

Annons:

EFTER KRITIKEN – ALV SKJUTER FRAM NY INFART

Astrid Lindgrens Värld skjuter på sin nya infart ett år efter synpunkter från boende i Kohagen. Bilden är ett montage. Foto: Vimmerby kommun/Arkiv

EFTER KRITIKEN – ALV SKJUTER FRAM NY INFART

Enstaka boende i Kohagen ska vara rasande över planerna på en ny infart till ALV. Nu skjuter företaget fram genomförandet i ett år. 
– Det ska inte vara så att vi inte lyssnar in synpunkter och idéer som finns, säger vd Joacim Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I september sa kommunstyrelsen ja till att lägga två miljoner kronor på en ny infart till Astrid Lindgrens Värld från Lundgatan/Kohagsgatan. Redan nästa sommar skulle den nya infarten vara klar. Ja, redan till öppningen den 16 maj 2025.

– Det här är mycket positivt såklart. Vi har inväntat processen från kommunens sida, eftersom de har behövt säga ja till att gå för investeringen. Att det här nu blir av är mycket glädjande, dels för företaget men också ur ett perspektiv som kommuninvånare. Det kommer bli jättebra och bättre för hela stan, sa ALV:s vd Joacim Johansson då. 

Trafiken skulle ledas in till ALV genom Kohagsgatan och runt parkens boendeanläggning. Infarten som finns idag kommer att försvinna helt och den ytan blir en del av parken. Trafik från Kohagsgatan skulle inte påverkas av den nya trafiklösningen. 

Fick hård kritik på möte

Men den 18 september hölls ett möte med boende i Kohagen. Då framkom det en hel del negativa synpunkter på den nya lösningen från enstaka boende i området. Just det här får nu ALV att skjuta fram den nya infarten.

– Vi har tagit beslut på att vi inte kommer hinna få den nya infartsvägen klar till våren 2025. Vi fixar det inte tidsmässigt när vi tittat på synpunkterna som vi fick till oss på mötet från de boende i Kohagen. Någonstans måste vi titta på om vi kan ändra i vår plan eller inte och när vi kikar på det, så ser vi att det kommer ta lite längre tid än vad vi klarar. Planen annars var att börja direkt efter höstlovet, men det kommer vi inte hinna.

Så ni har tagit till er av den kritik som framfördes?

– Det handlar verkligen mer om att vi vill titta på synpunkterna och då känner vi att för att kunna hantera det krävs det mer tid. Om vi ska bestämma att vi flyttar infarten längre söderut, utifrån synpunkterna, så kommer vi inte hinna det till våren 2025. Men ingenting är bestämt. 

Vad gör att ni tar till er av synpunkterna?

– Det är viktigt för oss att inte vara omöjliga om vi skulle göra något som inte skulle uppskattas av boende i Kohagen. Då ska vi verkligen titta på det. 

Vad kan det handla om för korrigeringar?

– Nej, det kan jag inte säga. Nu handlar det mer om att titta på synpunkterna som kommit in och finns det andra idéer så ska vi titta på det.

Är du förvånad över att det fanns så mycket synpunkter bland de boende?

– Nej, det är jag inte. Sedan har vi fått återkoppling från boende i området och vet att meningarna är delade. Många tycker också att det är bra, att det ser vettigt ut och skulle förbättra flödena. Så båda uppfattningarna finns. Men det ska inte vara så att vi inte lyssnar in synpunkter och idéer som finns. Om vi skulle göra några justeringar så finns det ingen idé att börja nu, utan då är det bättre att vänta. 

Klart 2026 i stället

Planen är nu i stället att den nya infartsvägen ska vara klar till öppningen 2026. Det kan även innebära att ALV möjliggör ett nytt boendeprojekt samma år. 

– Det finns två sidor av det här myntet. Vi har planer på ett nytt boendeprojekt och ska vi då på hösten gräva upp samma grönytor som vi grävde upp året innan? Det känns lite som resursslöseri och det vi förlorar på att vänta ett år vinner vi på att kostnadseffektivisera när vi slipper gräva i samma yta igen. 

Är det beslutat om ett nytt gästboende till 2026?

– Det är inte beslutat i en investeringssumma, men det finns ett tydligt inriktningsbeslut från styrelsen på det. Jag kan tro att när jag väl lyfter fram det förslaget för styrelsen, så kommer det att gillas. 

Boendesatsningen handlar om cirka 20 hus och 200 bäddar ytterligare. 

– Det är fullt möjligt att det kan vara klart till säsongen 2026. Kanske inte till maj men till midsommar, som vissa av våra andra boendeetapper. 

Inte avgörande

Att helt slopa planerna på en ny infartsväg är inte heller aktuellt. 

– Nej, det här projektet har pågått i många många år. Nu har vi satt ned foten och kommer inte ändra det här helt eller strunta i en ny infartsväg. Det här ger oss mer tid att arbeta med frågan. 

Att det inte blir av 2025 är tråkigt, menar Joacim Johansson, men inte helt avgörande för parken.

– Det hade varit fantastiskt bra att få till stånd det här under 2025, men samtidigt har vi levt så här i många år. Vi faller inte på att det blir så i ett år till. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: