Brännebro skola fortsätter att tappa elever. Fullmäktige ska i januari ta beslut att avveckla skolan från och med höstterminen, men skolan kan komma att stängas i förtid om utvecklingen fortsätter.
Foto: Simon Henriksson
Vid nästa veckas sammanträde kommer barn- och utbildningsnämnden ta beslut om att föreslå kommunfullmäktige att avveckla Brännebro skola i Gullringen.
Det är fullmäktige som kommer ta det förväntade beslutet att lägga ned skolan och det kan ske först i januari månad. Men sedan nyheten om att avsikten är att stänga skolan har elevantalet fortsatt att minska.
I mitten av november hade skolan 22 elever. Nu är det nere på 17. Fyra har ansökt om plats i Södra Vi skola och en om plats på Astrid Lindgrens skola. Uppgifter till vår tidning har gjort gällande att skolan kan komma att stängas till jullovet, men det stämmer inte enligt skolchefen Ola Karlsson.
– Det kommer inte hända något i januari eller februari, så absolut inget direkt efter jullovet. Vi gör ingenting förrän ett eventuellt beslut är fattat i fullmäktige och det är tidigast på januarisammanträdet, säger skolchefen Ola Karlsson.
Förslaget som nämnden kommer lägga till fullmäktige är att avveckla skolan från och med läsåret 2025/2026. Men om eleverna fortsätter att flytta i förväg kan det förstås hända saker innan dess.
– Det är ett stort kanske och det är mycket kanske och spekulation, men det hänger på vad beslutet blir, skolskjutsar och så vidare. Men vi har lagt in att det är möjligt att successivt börja titta på att genomföra flytten under våren. Jag har ingen månad eller datum för det, men det kan bli aktuellt och vi har påbörjat planeringen för det. Det är inte mer än så.
"Spekulativt och mycket kanske"
Om elever fortsätter att byta skola under de kommande månaderna kan det resultera i att det inte finns några elever kvar på skolan under vårterminen.
– Det blir ju värre för de elever som är kvar och vi vill göra det här så bra som möjligt för eleverna.
Finns det någon gräns för när ni stänger skolan i förtid?
– Först måste det finnas ett politiskt beslut och innan dess kan vi inte göra någonting. Saker och ting måste falla på plats med skolskjutsar och så vidare och inget kommer hända i januari eller februari.
Men från mars kan det bli aktuellt?
– Eventuellt. Det är väldigt spekulativt och mycket kanske, men ja, kanske kan det bli så.
Planeringsarbetet pågår
Förvaltningen planerar nu för att skolan ska avvecklas, även om några formella beslut ännu inte är tagna.
– Vi gjorde ju den stora strukturutredningen förra året och i de utredningarna fanns barn- och personalkonsekvensanalyser. Vi jobbar med det här nu och gör det för att få det så bra som möjligt utifrån barnens perfekt. Det handlar om trygghetsskapande åtgärder inför hösten när flytten är gjord, om det nu blir så, och överföring av information. Mottagande lärare behöver veta vad man gjort tidigare och så vidare. Vi har också satt skolskjutssamordnaren att titta på möjliga lösningar.
Ola Karlsson säger också att man har ett planeringsmöte inbokat med förskolan kring deras lokalbehov.
– De samnyttjar en del av skolans lokaler och då handlar det om hur det kan lösas på bästa tänkbara sätt. Vi kan planera utan att beslutet är fattat för planeringen kan man alltid backa ifrån.
"Tittar på just nu"
Fastighetschefen Torbjörn Bergström uttryckte för en tid sedan att det var lite för vagt just nu för att kunna ge en uppskattning gällande lokaler. Detta eftersom man fortsatt verkar vilja ha kvar idrottshallen och eventuellt matsalen.
– Idrottshallen är inte vårt beslut, utan i sådana fall är det kommunstyrelsen. Så fort vi går ur lokalen när vi inte ska nyttja den för skolverksamhet, så äger inte vi vad som händer med dem. Då slutar vi att betala för dem, men de finns kvar i kommunens ägor. Frågor om nyttjandet är en fråga för kommunstyrelsen och idrottshallen är en sådan fråga. I processen med förskolan kan det finnas ett behov av att ha kvar matsalen och i sådana fall får nämnden för fram att man vill behålla den lokalen. Det är sådant vi tittar på just nu, säger Ola Karlsson.