Annons:

Sök

Annons:

Advokaten:

Amanda Karlssons advokat Monique Wadsted menar att det är uppenbart att det inte handlar om något brott mot upphovsrättslagen.

Advokaten: "Uppenbart att det inte är något upphovsrättsintrång"

Mordpoddens grundare Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin är polisanmälda för brott mot upphovsrättslagen. Advokaten Monique Wadsted kan inte se hur det ska kunna bli en fällande dom.
– För mig är det uppenbart att det handlar om en rewrite och inget upphovsrättsintrång, säger hon till DV.

Annons:

Journalisten och författaren Lars Ohlson har polisanmält den omåttligt populära podcasten Mordpoddens två grundare Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin. I deras avsnitt "Tandläkarmordet" anser han att de plagierat hans bok "Kakelugnsmordet". 

– Jag tappade hakan när jag hörde avsnittet. Om inte det här är brott mot lagen om upphovsrätt, är det lika så gott att lägga ner lagen. Sedan kan ju podd-tjejerna fortsätta sitt värv med att planka årets nobelpristagare, David Lagercrantz, Agatha Christie eller vem som helst, sade Lars Ohlson till Dagens Vimmerby. 

Lika övertygad som han är över att det handlar om ett brott mot upphovsrättslagen är Mordpoddens advokat, Monique Wadsted, om att det inte är så. 

– För mig är det uppenbart att det är en rewrite. Det är en jättestor skillnad på hans bok och andra böcker, för det här är en reportagebok. Det är ingen roman, utan som vilken nyhetsartikel som helst. Fakta har man inget skydd för. Jag antar att du också rewritar grejer i din gärning? Det de har gjort är en rewrite, säger Monique Wadsted. 

"Inte säker på att det går till åtal"

Mordpodden har via sina advokater bestridit anklagelserna mot dem. Att man i slutet av podd-avsnittet anger Lars Ohlsons bok som en källa räcker gott, enligt Monique Wadsted.

– Det ska man ha när man gör en rewrite och det följer helt de principer som är fastlagda av Journalistförbundet. Som journalist vet du att man inte har ensamrätt till fakta. Hur mycket man än ägnat sig åt att gräva reda på vissa fakta, så har man ingen ensamrätt. Det kan man tycka vad man vill om, men så är det. Man har bara ensamrätt till den språkliga dräkt man gett sina fakta.

Ni anser att den källhänvisningen räcker?

– Jag tycker att det är helt i enlighet med de principer som finns för att göra en rewrite. 

Hur ser du på möjligheterna att undvika en fällande dom?

– För mig är det uppenbart att det är en rewrite och inget upphovsrättsintrång. Jag är inte säker på att det kommer gå till åtal över huvud taget.

I ett mejl till Dagens Vimmerby skriver förundersökningsledaren Anna Ginner att hon inte kan uttala sig i ärendet.

"Detta kan såklart förändras längre fram", skriver hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: