Annons:

Sök

Annons:

MORDPODDEN FÄLLS FÖR PLAGIAT – KARLSSON FÅR BÖTER

Vimmerbydottern Amanda Karlsson bötfälls för brott mot upphovsrättslagen. Foto: Jakob Karlsson

MORDPODDEN FÄLLS FÖR PLAGIAT – KARLSSON FÅR BÖTER

Vimmerbydottern Amanda Karlsson har byggt upp en av Sveriges största poddar tillsammans med Linnéa Bohlin. Nu döms hon för plagiat och får dagsböter. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vår tidning var först med att skriva om händelsen redan 2017. Då berättade vi att författaren Lars Ohlsson anmält ett avsnitt av Mordpodden för plagiat. Ohlsson menade att Mordpodden stulit innehåll från hans bok på det så kallade Kakelugnsmordet på hela 80 ställen utan korrekta hänvisningar. 

Under den senaste tiden har SVT Kultur granskat flera poddar och däribland Mordpodden. Det är SVT som i dag berättar att Mordpodden döms för plagiat. 

Mordpodden döms för brott mot upphovsrätten och det är Amanda Karlsson som döms till dagsböter. Kollegan Linnéa Bohlin frias däremot eftersom Karlsson anses ha varit upphovsperson till avsnittet. Straffet blir dagsböter. 

Källhänvisningen inte tillräcklig

Domstolen menar, enligt SVT, att avsnittet följer upplägget i Ohlssons bok mycket närgånget och att podden ”återanvänt skönlitterära beskrivningar och berättartekniska grepp samt i hög utsträckning använt identiska eller snarlika ord och uttryck som i boken”.

Mordpodden har nekat till anklagelserna och menat att man varit noga med källhänvisningen. Domstolen tycker dock inte att den varit tillräcklig. Bötesbeloppet för Karlsson blir 9 100 kronor. Utöver det ska hon även betala en del av kostnaden för sin försvarare, 21 170 kronor.

Vi söker de inblandade i målet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: