Annons:

Sök

Annons:

Mordpodden plockade bort avsnitt – mamma kritisk efter avsnitt om mördad dotter

Amanda Karlsson är en av skaparna till populära Mordpodden. Foto: Jakob Karlsson

Mordpodden plockade bort avsnitt – mamma kritisk efter avsnitt om mördad dotter

Mordpodden, en av Sveriges populäraste poddar inom genren, har valt att plocka bort ett avsnitt. Detta efter hård anhörigkritik.
– Mordpodden gjorde det hela till någon sorts underhållning, säger en anhörig till SVT.

Annons:

Mordpodden drivs av Vimmerbydottern Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin. Duon har både prisats och hyllats för sin podd, men också stött på kritik. Bland annat har åtal väckts för brott mot lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk gällande ett av deras tidigare avsnitt.

Nu har Mordpodden nyligen fått kritik för ett avsnitt om mordet på Lotta Stenbacks dotter Stina. Hon blev mördad i Sundsvall 2015 när hon attackerades i en park av en psykiskt sjuk man på väg till universitet i Sundsvall. 

Stina, endast 25 år gammal, avled av sina skador och gärningsmannen dömdes till rättspsykatrisk vård, skriver SVT. 

Mamman ska ha fått hem ett brev med information om att Mordpodden skulle göra ett avsnitt om mordet på hennes dotter. 

– Mordpodden gjorde det hela till någon sorts underhållning. De som lyssnar får en deckarupplevelse som blir mer kittlande av vetskapen att det hänt på riktigt. Men de har ingen som helst aning om hur den verkligheten slår för dem som är inblandade, säger Lotta Stenback till SVT:s Kulturnyheterna.

"Aldrig ignorerat en anhörig"

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin ska ha läst upp privata Facebook-chattar med vänner, hennes sms-växlingar med sin make och redogjort för hela förloppet om hennes död – utan att familjen blev tillfrågad. I brevet ska poddskaparna ha skrivit att mamman inte behövde ta kontakt med dem.

När hon ändå försökte fick hon ingen respons.

– Vad jag frågar mig är vad de vill uppnå, bortsett från att tjäna pengar. Att lyssnarna ska tycka synd om oss? Det skapar ju ingen debatt kring varför detta kunde inträffa, det blir en ”kioskdeckare” av det hela, säger hon.

"Aldrig ignorerat en anhörig"

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver podduon att man inte kände till att mamman försökt komma i kontakt med dem. 

"Vi har aldrig ignorerat en anhörig och kommer aldrig göra det", skriver de i mejlet. 

Dessutom säger Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin att de vid flera tillfällen fört dialoger med anhöriga och låtit dem lyssna på programmen före sändning i andra fall. Vid ett par tillfällen ska de också ha valt att inte lyfta ett fall då familjen varit emot det. 

Nu har avsnittet om Stinas död plockats bort. 

”Även om vi gör vårt bästa så blir det fel ibland. Då vill vi självklart be om ursäkt. Vår tanke med podden har aldrig varit att såra någon”, skriver de i mejlet til Kulturnyheterna. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: