Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
SKOLA I VIMMERBY ANMÄLD TILL SKOLINSPEKTIONEN

Den kommunala skolan Vimarskolan har anmälts till Skolinspektionen.

SKOLA I VIMMERBY ANMÄLD TILL SKOLINSPEKTIONEN

En skola i Vimmerby kommun har anmälts till Skolinspektionen. En vårdnadshavare menar att eleverna måste sälja kakor för att få följa med på den årliga studiebesöksresan.
Uppgifterna tillbakavisas av rektorn Pernilla Begu.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Skolan det handlar om är högstadieenheten på Vimarskolan. Enligt anmälaren åker niorna på studiebesöksresa varje år. Enligt vårdnadshavaren som anmält skolan tvingas eleverna sälja kakor för att få följa med. Så här skriver anmälaren:

”Att sälja kakor betyder oftast att familjen får betala pengar för kakor de inte vill ha. Skolans undervisning ska vara för alla och inte kosta pengar. Man ska inte behöva stanna hemmaför att man inte vill köpa kakor. det är dumt att ordna en resa på skoltid som är så dyr att eleverna måste betala den själva”.

”Vi har varit tydliga”

Skolans rektor Pernilla Begu tillbakavisar uppgifterna i anmälan.

– Skolan har inte tvingat någon att sälja kakor. Elever i åk 9 har under många år gjort en kombinerad studieresa/skolresa till Stockholm. Delen som kan hänföras till studieresa har handlat om museibesök samt besök i riksdagen, vilket har kopplats till undervisning i övrigt. Programmet för studieresan har gjorts upp av lärare och den delen bekostas av skolan med bland annat medel som Föräldraföreningen skänker till skolan, skriver Begu i ett mejl till DV och fortsätter:

– Den del som handlar om skolresa är den del som läggs på fritidsaktiviteter där eleverna önskar shoppingtur på stan samt att till exempel få gå på teater. Eleverna har själva velat driva detta och har bland annat sökt bidrag från olika stiftelser. Eleverna har själva kommit med förslag om att sälja kakor. Från skolans håll har vi inför eleverna varit tydliga med att det inte är något som vi kan tvinga elever till utan det måste i så fall ske på frivillig basis. 

Skickat ut information

Efter anmälan har VImarskolan skickat ut information om studieresan till samtliga vårdnadshavare i årskurs 9.

– Missförståndet har förmodligen bestått i att elever själva informerat vårdnadshavare om initiativet eleverna tagit. I elevernas information har de inte skilt på vad som är studieresa och vad som tillhör fritidssysselsättning och som kan betraktas som skolresa. Brev från rektor till vårdnadshavare med information kring hur det hela ligger till har idag skickats ut till lärare för vidarebefordran till samtliga vårdnadshavare i åk 9. Vårdnadshavare kan räkna med att inom kort ha tillgång till detta informationsbrev.

Begu efterlyser en mer direkt kontakt med vårdnadshavare som är kritiska.

– Vi har under höstterminens föräldramöten jobbat fram ett förväntansdokument där föräldrar varit med och tyckt till vilka förväntningar vi kan ha på varandra. Föräldrar och lärare har bland annat gemensamt lyft vikten av att snabbt kontakta personalen vid oklarheter, synpunkter eller frågor. I det här fallet tycks vårdnadshavare ha hoppat över den punkten och valt att istället göra en anmälan till Skolinspektionen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: