Över 7500 semlor bakades under natten hos Bageri Guldkringlan och såldes sedan i butikerna i Vimmerby och Västervik. Foto: MostPhotos/Arkivbild
– Vi är lite trötta och slitna, men det har gått över förväntan. Det har varit en fantastiskt bra, och otroligt rolig dag. Det är bara ett lyckorus i kroppen just nu, säger Guldkringlans vd Joakim Hesselgård när Dagens Vimmerby når honom strax efter stängning.
Sitt ”All time high” när det kommer till semlor slog Guldkringlan år 2023. Då såldes drygt 8000 semlor sammanlagt i både Vimmerby och Västervik. Förra året var det något färre semlor, drygt 7000, som såldes på grund av färre företagskunder. I år börjar nivåerna återigen likna rekordåret 2023, och när vår tidning pratar med Joakim har han inga exakta siffror, men tror att de sålt en bra bit över 7500 semlor under dagen.
– Vi växer mer och mer, särskilt i Västervik när det gäller semlorna. Vi har mycket företag både i Västervik, Vimmerby och Hultsfred som kommer och hämtar semlor.
Innovativa smaker - Joakims personliga favorit
Liksom förra året har Guldkringlan veckorna innan fettisdagen presenterat en ny variant av semla varje vecka.
– Det har blivit en ny tradition att varje vecka innan fettisdagen presentera en ny smak. Vi har haft päron och pistage, trippelpistage och jordgubb och vanilj. Men idag på fettisdagen körde vi bara vanliga semlor, vaniljsemlor, nutella och wiener.
Joakims personliga favorit är den något okonventionella semlan med päron och pistagesmak.
– Den traditionella semlan är svårslagen. Det finns ingenting som slår en saftig, god bulle med god mandelfyllning, men jag tycker det är roligt att experimentera med smakerna. I ägaarfamiljen är vi lite oense, de äldre vill ha den traditionella semlan, men min klara favori är pistage och päron. Den smakade preics som en päronsplitt-glass. Jättegod!
Efter att butiken lyckats stänga en timme senare än tänkt får personalen pusta ut. Men vilan blir kort, för redan på torsdag väntar nästa rusch.
– All personal, både i Vimmerby och Västervik har gjort ett fantastiskt jobb. De har slitit väl, och nu blir det att pusta ut lite innan nästa roliga dag. På torsdag är det ”Första torsdan i mars”. Det är ju ett ganska nytt koncept, och förra året blev vi lite tagna på sängen av att så många vill köpa marsipantårta. I år står vi bättre rustade!