Annons:

Sök

Annons:

Nu ska västra Vimmerby planläggas – intresse för att bygga bostäder

Så här ser markanvändning ut i det område som kommunen ska ta fram planprogram för. Grön = natur. Orange = Bostäder. Röd = Bostäder/Verksamheter. Gråblå = Verksamhet. Gul = Odling. Lila = Bullrande verksamhet. Karta: Vimmerby kommun

Nu ska västra Vimmerby planläggas – intresse för att bygga bostäder

Västra delen av Vimmerby saknas översiktsplan. Ett första steg blir att ta fram ett planprogram och processen har redan kommit en bit på väg. Målet är delvis att få fram nya villatomter.
– Vi har flera intressenter på den sidan, säger stadsarkitekten Sara Dolk.

Annons:

Vimmerby kommun äger mycket mark norr om Åbro Bryggeri. Hela området är uppdelat på ett fåtal markägare – men området saknar helt detaljplaner. 

– Det finns inga detaljplaner där överhuvudtaget. Ett område är planlagt för bostäder, men det är inte med i någon översiktsplan och man ser att det är byggt lite huller om buller i den delen av Vimmerby, säger stadsarkitekten Sara Dolk. 

 "En fördjupad översiktsplan"

Kommunen har nu satt igång arbetet med ett planprogram vars syfte är att peka ut vilka mål som finns med området och översiktligt fatta beslut om vad marken ska användas till.

Ett utkast har tagits fram och tanken är att det slutgiltiga förslaget ska vara klart i augusti.

– Tanken är att fastställa lite gränser och vi har tagit in en konsult som hjälp. Det kommer blir lite ändringar från utkastet och vi ska ha ett förslag i slutet av augusti. Man kan säga att ett planprogram är en fördjupad översiktsplan där man vill titta mer exakt på vad som kan byggas och hur det påverkar andra i området.

"Flera intressenter"

Sara Dolk ser stora möjligheter i området.

– En av de större markägarna i området har frågat kommunen om att bygga bostäder vid Skillingarum. Det är ett fantastiskt läge, det ligger lite högre så man ser ut över hela Vimmerby. Vi har flera intressenter på den här sidan av Vimmerby och vill ta fram gränser för var det kan vara bostäder och var det ska vara verksamhet.

Sara Dolk är tydlig med att kommunen inte har planer för ett traditionellt villakvarter i området.

– Det är så himla fint på den sidan och det är en lantlig miljö. Det ska vara större tomter som det är där i dag och som kanske passar människor som vill ha små verksamheter på sin fastighet. Det är perfekt i det här området och det finns plats för fler. Det ska inte påverka befintliga hus. Generellt kan man säga att man vinner på att lägga verksamheter av samma art på samma ställe. 

 "Funnits klagomål"

Ett problem kan vara att det låter en del från skyttebanan som finns på området.

– Det har funnits klagomål på det och det är en sådan sak vi tittar på. Vi behöver också utreda avståndet från Reningsverket. Enligt Boverket ska det vara minst en kilometer, men det är en sak vi måste titta närmare på.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: