Jacob Käll är en av personerna som arbetar för att starta upp en lokalförening för Riksteatern i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson
Riksteatern är Sveriges största turnéteater. Nu ska den få en egen förening i Vimmerby kommun.
– Vi tror att det kan vara bra för Vimmerby med mer scenkonst, säger Jacob Käll.
1933 grunddes Riksteatern på initiativ av ecklesiastikminister Arhur Engberg. Bakgrunden var att fler än de i Stockholm skulle få ta del av förstklassig scenkonst.
Nu är en förening i Vimmerby kommun på gång att bildas.
– Curt Tyrberg och jag blev värvade för att vara ledamöter i styrelsen för Riksteatern i Kalmar län. Vi har då tänkt på att vi tror att det kan vara bra för en kommun som Vimmerby med mer scenkonst. Vimmerby har varit en vit fläck, men nu vill vi bilda en lokal Riksteaterförening för att kunna ta del av utbudet, berättar Jacob Käll.
På torsdagen hölls ett möte för att bilda en lokalförening.
– Vi har gått ut och sökt folk för att se om det kan finnas intresse att starta det. Det är allt från folk som är intresserade av samhällsutvecklingen och jobbar med det ideellt till folk från kommunen och turistbyrån. Nu har vi bildat en arbetsgrupp som ska bilda föreningen.
Vill stärka allas Vimmerby
Jacob Käll tror att en Riksteaterförening i Vimmerby kan öka kommunens attraktivitet.
– Det kan bidra till det. Vi tror att ju mer vi samverkar med andra som arbetar med olika kulturuttryck desto bättre är det. I Vimmerby har vi ju bland annat musikföreningar och Komedianterna och ju mer vi gör tillsammans desto mer stärker vi allas Vimmerby. Ett ökat utbud av scenkonst kan också öka intresset för att Kulturskolan och så vidare.
Riksteatern erbjuder det mesta inom scenkonst.
– Det kan vara allt från teater till dans – allt som sker på en scen egentligen.
Det kan bli på olika ställen i kommunen som man kan få möjlighet att njuta av scenkonsten.
– Det kan vara var som helst där det finns möjligheter att sätta upp en föreställning.
"Kanske redan 2019"
Jacob Käll betonar dock att man fortfarande är i ett tidigt stadie.
– Vi ska ha ett möte till om ett antal veckor för att prata om hur vi kan få med fler som är intresserade. Vi ska börja prata om målbild och vilken inriktning vi ska ha om ett och fem år. Poängen med att liera sig med en nationell organisation är att de kommer stödja utvecklingen och dels att man får tillgång till hela Riksteaterns utbud. De kan också hjälpa till med att bidra med utvecklingen av den lokala föreningen och hjälpa till med utbildning och stöd av utveckling av lokaler om det behövs. Både jag och Curt är lokalsamhällesentusiaster och ser gärna att det blir mer scenkonst på de små orterna.
När kan den första föreställningen bli av?
– Jag tänker att vi ska börja försiktigt, det är bättre att skynda långsamt. Men kanske att vi kan ha någon eller några föreställningar redan 2019.