Annons:

Sök

Annons:

Ekonomichefen om budgeten:

Ekonomichefen Mattias Karlsson varnade fullmäktige för de kommande åren. Foto: Simon Henriksson

Ekonomichefen om budgeten: "Går inte ropa att vargen kommer hela tiden"

Kommunen går mot ännu ett år med överskott. Och det ser ut att bli likadant 2019. Ändå finns det stora orosmoln inför framtiden.
– Vi, och SKL, är oroade för utvecklingen framöver, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Annons:

Sveriges kommuner kan gå mot bistrare tider. Definitivt är Vimmerby kommun en av dem. För 2019 ser det ut att kunna bli ett nytt överskott – men 2020 och framåt ser det betydligt tuffare ut. 

– Ni måste noga hålla koll på kostnadsutvecklingen i nämnderna. Det är viktigt för både fullmäktige och kommunstyrelsen att vara observant på detta. Vi kan inte räkna med samma fina utveckling på skatteintäkterna framöver. Samtidigt har vi en fortsatt hög ökning av våra kostnader och det är både jag och SKL och flera med oss oroade för. Nämderna säger rakt ut att den här budgeten blir svår att hålla. Jag har ingen bra lösning, men vi kan inte blunda för det. Vi måste jobba aktivt med det framöver, sa ekonomichefen Mattias Karlsson inför den samlade församlingen. 

Han beskrev det som att kommunens ekonomi varit dopad i några år.

– Det är inte säkert att vi alltid kommer ha så här låga räntor. Ett resultat på två procent är hållbart, men det är under förutsättning att nämnderna fixar att hålla sina budgetar.

Något varken socialnämnden eller barn- och utbildningsnämnden ser ut att göra i år heller. Dessutom riskerar alltså skatteintäkterna att minska till 2020 och 2021, vilket skulle påverka kommunens ekonomi ordentligt.

– Det ser betydligt mer knapert ut för planåren i budgeten. Dessutom har vi redan spelat ut kortet med att höja skatten. Samtidigt har vi inga negativa resultat från tidigare att ta igen.

Ligger inte sömnlös

Avgående kommunalrådet Helen Nilsson (S) undrade varför prognosen för de kommande årens resultat ligger så markant lägre än de 19 miljoner kronor som väntas i överskott nästa år. 

– Jag ser att det höga kostnadsläget för nämnderna består och till och med ökar, svarade han.

Redan 2021 ser det ut att bli minus, enligt planen. Men Mattias Karlsson ligger inte sömnlös om nätterna, säger han. 

– Nej, det gör jag absolut inte. Det ser ut som att vi får ihop det 2018 och förmodligen också 2019, men marginalerna blir mindre. Vi har haft tillskott i budgeten varje år, men framåt minskar marginalerna för oss. Mycket beror också på vilken regering vi får, hur Sveriges ekonomi i stort utvecklas och om det kommer en lågkonjunktur. Det går dock inte att ropa att vargen kommer hela tiden heller. Vi har haft en fantastisk utveckling på skatteintäkterna över tid, ända sedan 2008. För varje år som går känns det som vi kommer närmare att det ska börja plana ut eller gå nedåt.

Hur kommer den här budgeten påverka Vimmerby kommun?

– Den bygger till stor del på 2018 och det är inga stora förändringar i verksamheterna. Det är tillskott till de två stora nämnderna och till kommunstyrelsen. Det kanske inte har betonats tillräckligt. När man tillför medel, så är det alltid en kamp. Verksamheten tycker att det tillförs för lite medel, men vi och SKL oroar oss för utvecklingen gällande skatteintäkterna.

Hade det behövts ett bättre resultat nästa år?

– Klart att jag egentligen hade velat se mer, men det är svårt att yppa här när det är tufft och pressat. 19 miljoner kronor i överskott är lite lågt med tanke på historien. Vi har hög låneskuld och vill investera hårdare framöver. Självklart hade jag velat se högre resultat, men jag vet att det inte är lätt. Når vi de finansiella målen är det helt okej. Vi har amorterat så mycket att vi har skapat ett handlingsutrymme framåt. Men fokus måste ligga på kostnadsutvecklingen.

Kunde inte svara

I Vänsterpartiets budgetförslag, som röstades ned, fanns det 4,7 miljoner kronor extra öronmärkta till skolan. Ingela Nilsson Nachtweij (C) undrade om dessa pengar verkligen finns med i den övergångsbudget som lagts fram i riksdagen. 

Det kunde Mattias Karlsson inte svara på. 

– De tre miljoner vi har haft inom den sociala sektorn för 2018 ligger kvar även för 2019, så det bör vara detsamma för barn- och utbildning. Men det kan ju alltid en tillträdande regering ändra på, svarade Eva Berglund (S)

Lars Johansson (V) menade dock att de här pengarna fanns med även i den budget som röstades igenom, men vem som hade rätt rådde det oklarheter kring på fullmäktige.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: