Annons:

Sök

Annons:

Michael Engstrand väljer nu att lämna Aura Light. Foto: Ossian Mathiasson

Företags-vd lämnar sin post: "Livet är fullt av möjligheter"

Michael Engstrand var en av grundarna till Zobra som för fyra år sedan såldes till Aura Light. Han har varit kvar som vd på företaget, men gör på måndag sin sista arbetsdag.
– Det är lite som en skilsmässa, säger han.

Annons:

2004 startade Zobra sin verksamhet i Gullringen intill Gullringshus tidigare lokaler. Där blev man kvar i ett antal år innan man flyttade in till Vimmerby. 2015 såldes Zobra till Aura Light men en av Zobras grundare, Michael Engstrand, blev kvar som vd även efter förvärvet. 

Nu har han dock bestämt sig för att sluta och personalen informerades om beslutet nyligen. På måndag gör han sin allra sista arbetsdag.

– Det är snart fem år sedan vi sålde bolaget till Aura Light och det normala är att man inte är kvar så här länge efter att man sålt. Jag känner att det är dags att titta på att göra något annat. Jag har kvar fastighetsbolaget, säger Michael Engstrand.

Trots att den avgående vd:n har ett antal år kvar till pension är det oklart hur framtiden för honom ser ut.

– Jag ska ta det lite piano ett tag, så får vi se vart det landar. Livet är fullt av möjligheter och kanske dyker det upp något annat att göra. Men först ska jag lägga lite tid på mig själv, mer än vad jag har gjort under lång tid. Jobbet har varit prio i alla år och nu ska jag försöka ta hand om mig själv lite och hitta andra saker att göra. Var sak har sin tid och det kan bli bra med någon ny röst.

Känns i hjärtat

Att lämna Aura Light känns dock i hjärtat för Michael Engstrand förstås.

– Det är klart att det känns speciellt. Jag känner så oerhört för mina arbetskompisar och kompisar, det är som en skilsmässa delvis även om jag inte har skilt mig någon gång, haha. Men man blir som en familj. 

Fredagen var mer eller mindre hans allra sista arbetsdag på riktigt.

– Jag ska jobba på måndag med, men det här var sista arbetsdagen kan man säga. Jag kommer vara tillgänglig för verksamheten, men i den rollen kan jag inte sitta med beslut och sådär. Vi får se hur framtiden blir, det kanske dyker upp något som jag känner är inspirerande.

Hur har de här åren varit?

– Det har varit en fantastisk resa från att vi drog igång i Gullringen 2004. Att vi blev gasellvinnare i Kalmar län var stort, men det största kanske var när statsminster Fredrik Reinfeldt ringde och frågade om de fick komma hit. Alla ville ha besök av honom och så ringer de och frågar om de får komma hit. Vi har gjort mer rätt än fel och det har varit en fantastisk resa. Det driv som finns kommer man att sakna.

Någon ny lokal vd blir det inte.

– Det blir en Stockholmslösning på vd-delen och en mer renodlad produktionsdel här med en plastchef. 

Den rollen kommer Andreas Teodorsson att ha.

– Vi anställde en ny produktionschef för ett tag sen i Andreas Teodorsson och kommer kliva upp och ta en större roll än tidigare.

Inte orolig för framtiden

Michael Engstrand är inte orolig för Aura Lights framtid i Vimmerby trots att han själv lämnar.

– Om jag säger så här så kommer det här absolut inte bli negativt för Vimmerbydelen. Det ska fortsätta att satsas här och planen är fortsatt att tillverka det mesta i Vimmerby. Det pågår nyanställningar just nu.

Har ni märkt av någon nedgång?

– Jag har alltid sagt i alla år att man bara får göra det ännu bättre och satsa ännu mer. Ju mer man kan satsa desto lättare är det att ta marknadsdelar även om det blir lågkonjunktur. Ambitionen och viljan finns här, säger Michael Engstrand och fortsätter:

– Jag är inte ett dugg orolig för Vimmerbyenhetens del. Jag hoppas att grundkulturen inte försvinner för att jag försvinner. Inom koncernen finns det något som kallas för Vimmerbyandan och den kommer vi hålla kvar. Här är vi inte lösningsorienterade, vi är lösningsfixerade.

Aura Light har närmare 75 anställda i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: