Det är Bygdegårdarnas Riksförbunds vandringsutställning "Vässa pennan" som har hittat till bygdegården i Frödinge på sin turné. Utställningens huvudtema är demokrati och yttrandefrihet – och både historiska och nutida tecknare tar plats.
Curt Tyrberg, som sitter i styrelsen, menar att satiren är viktig och komplex.
– Man kan diskutera satir och var skillnaden mellan satir och hot går. Var går gränsen? Hur långt kan man gå i satiren utan att gå över hotgränsen? Hot och hat är svårt att förstå, men jag tycker att det är tydligt att det finns en skiljelinje, säger Curt Tyrberg.
Var den gränsen går är dock svårt att bestämma, menar han.
– Man måste känna det själv. Det finns inget enkelt svar på den frågan.
Pågår till mitten av januari
Utställningen hade premiär på torsdagen och då var det även filmvisning på kvällen. Utställningen går att ta del av fram tills den 12 januari. Legendariske och ikoniske Ewert "EWK" Karlsson, som gjorde politisk satir i Aftonbladet i många år var utgångspunkten för utställningen. Men även mer nutida namn som Max Gustafsson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg finns med.
– Det är fantastiska teckningar och när man ser dessa förundras man över hur förutseende och tidig EWK var. Man kan tro att vissa av dem handlar om de senaste åren, säger Curt Tyrberg, som tillsammans med Göran Hultqvist och Bertil Carlsson satt upp utställningen.
Varför har då utställningen landat i Frödinge?
– Vi är på hugget! Vi tycker att det här är roligt. Vi hade en utställning i höstas och kommer att ha fler i framtiden.
Intresse för seniorträff
Den 10 januari blir det en seniorträff och där är intresset redan stort.
– Seniorer har lite andra perspektiv och bland äldre finns det nog ett grundmurat intresse. Äldre är allmänt intresserade av det här, säger Tyrberg.
Hur det är bland yngre är svårt att säga, menar han.
– Satir för yngre har ett litet annat perspektiv. Det finns en förändring i medielandskapet när det gäller satir också. Mycket musik och film i dag kan vara satirisk. EWK är fantastisk, men det finns en utveckling inom satiren också.
Att satiren, som har en tydlig distinktion från ironin enligt Tyrberg, behövs är alldeles givet för honom.
– Behövs den? Det är frågan. Enligt mig, ja. Men vi vill att folk ska se det och tänka själva. För mig är ironi lite elakare, lite mer personligt och kanske lite mer påhopp.
Politikerträff
Den 8 januari blir det också en politikerträff i bygdegården. Samtliga fullmäktigeledamöter har bjudits in.
– Vi vill inte peka ut någon, det är öppet för alla politiskt intresserade. Förhoppningsvis finns det ett stort intresse. De ska inte komma hit och diskutera politik, utan satirens betydelse för debatten och demokratin. Vi har anlitat Jimmy Karlsson för att vara moderator och vi tror att det är ett ämne som passar honom väl.